Destylarnie, Spirits
destylarnie, single malt, whisky szkocka

Wizyta w Dailuaine

Wizyta w Dailuaine

Udostępnij:

Mało znana destylarnia ze Speyside, choć działa od 1852 roku. Założył ją William Mackenzie, a po jego śmierci w 1865 roku powstała spółka Mackenzie & Co., którą utworzyli syn Williama, Thomas, oraz bankier z Aberlour, James Fleming. Rozbudowana w 1884 roku, zasłynęła z pierwszego dachu o kształcie pagody, bardzo typowego dla szkockich destylarni z przełomu XIX i XX wieku, które w większości projektował architekt Charles Doig (pagodę dla Dailuaine postawił w 1889 roku i jest to ważna data w historii architektury szkockiego gorzelnictwa).


W 1891 roku powstała spółka Dailuaine-Glenlivet Distillery Ltd., a siedem lat później w wyniku kolejnych połączeń – Dailuaine-Talisker Distilleries Ltd. Po śmierci Thomasa Mackenzie w 1915 roku biznes został odsprzedany potentatowi na rynku whisky, firmie John Dewar & Sons. Pożar z 1917 roku zniszczył słynną pagodę, a destylarnię na trzy lata zamknięto. W 1925 roku przejęła ją Distillers Company Limited (DCL), a w 1987 roku United Distillers (UD). Obecnie należy do koncernu Diageo.
W Dailuaine pracuje sześć alembików, moce produkcyjne to ponad 5 mln l rocznie. Przez wiele lat Dailuaine była praktycznie nieznana miłośnikom single maltów, większość tej whisky trafiała do blendów takich potęg jak: John Dewar & Sons, Johnnie Walker czy James Buchanan. W 1991 roku w serii Flora & Fauna ukazała się edycja Dailuaine 16-letniej – to whisky bardzo słodka, w ustach miód i czekolada, a także nuty cytrusów i wrzosowego dymu. Bardzo udana, elegancka whisky. W 1996 roku w serii Rare Malt ukazała się Dailuaine 22-letnia Cask Strength zabutelkowana w 1973 roku. W 1997 roku wypuszczono 16-letnią Dailuaine Cask Strength. W 2000 roku miała miejsce premiera Dailuaine Manager’s Dram, 17-letnia whisky starzona w beczkach po sherry. W 2010 roku wprowadzono edycję single cask z beczki z 1997 roku. Wszystko są to krótkie i dość drogie edycje.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.