Destylarnia Pico powstała w 1824 roku. Znajduje się w El Puerto de Santa María, w samym sercu starej części miasta, na terenie dawnych stajni, przytulona do murów pałacu. Założycielem był D. Manuela Pico i po trzech pokoleniach działania jako firma rodzinna, w 1940 roku została zarejestrowana jako spółka o nazwie: Destilerías del Cacao Pico S.A. W 1952 roku przeszła w ręce braci Merello, obecnie zarządza nią Pablo Merello Diez.
Firma znana jest przede wszystkim z doskonałego likieru Cacao Pico. Receptura pochodzi z 1824 roku. Ziarna kakao kupują z Wenezueli, Ekwadoru lub Ghany, są na miejscu pieczone w piecu opalanym drewnem. Zapach ziaren jest słodki, pełen czekolady. Maceracja trwa minimum 45 dni. Potem następuje destylacja w małych stuletnich alembikach przez ok. 6 godzin do mocy ok. 73%. Bazowy alkohol jest z pszenicy i kukurydzy. Transparentne, oleiste jak oliwa, z dużym poziomem cukru. Wspaniały zapach czekolady. Smak cudowny, słodki, czuć prawdziwe kakao. W finiszu słodycz czekolady, trochę goryczy ziaren kakao, nutka pomarańczowa. Doskonałe. Robią tu także giny, wódki, współpracują z wieloma bodegami w regionie, m.in. z Bodegas Sánchez Romate i marką Cardenal Mendoza, robią private labels Gipsy Gin czy Wint & Lila.