Wizyta w destylarni Hubert

W małej mieścinie Banatsko Veliko Selo, przy ulicy Vuka Karadžića, stoi piękny stary dom wzniesiony przez Niemców w 1924 roku. Przed wojną miejscowość nazywała się Sankt Hubert, a w murowanym domu była niewielka niemiecka gorzelnia. Po II wojnie dom służył za mieszkania i dopiero w 2006 roku nowy właściciel przywrócił mu dawną funkcję, dziś jest tu destylarnia Hubert, nie duża, ale bardzo ceniona, obsypana wieloma medalami za doskonałe rakije. Właścicielem destylarni jest urodzony w 1974 roku znany piłkarz Mladen Krstajić, wychowanek pobliskiego klubu w Kikindzie, potem m.in. piłkarz Partizanu Belgrad i Werderu Brema. Debiutował w 1999 roku w reprezentacji narodowej Jugosławii, a potem grał na pozycji obrońcy w reprezentacji Serbii, m.in. na Mistrzostwach Świata w 2006 roku.


Zakład wyposażony jest w dwa zasilane prądem alembiki po 300 l każdy. Produkują m.in.: śliwowicę, jabłkowicę, morelowicę, pigwowicę, gruszkowicę, malinowicę czy okowitę z wytłoków winogron w stylu grappy. Znakomita jest zwłaszcza starzona śliwowica. – Destylujemy ją wyłącznie ze śliwek odmiany požegača, następnie na ponad rok umieszczamy w małych, mocno wypalonych beczkach z francuskiego dębu – zdradza Mile Đurić, dyrektor destylarni.
Według mnie poza śliwowicą na specjalną uwagę zasługują starzona w dębie rakija z jabłek oraz aromatyczna malinowica.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.