Wizyta w destylarni Hven

Na Wyspie Ven, która terytorialnie należy do Szwecji, ale położona jest w cieśninie Sund pomiędzy Szwecją a Danią, produkuje się whisky single malt i inne trunki w destylarni Spirit of Hven. Zakład powstał w 2008 roku, założycielami byli Anja i Henric Molin. Poza destylarnią są tu: laboratorium, które służy także innym producentom alkoholi w Szwecji, czterogwiazdkowy hotel, świetnie zaopatrzony bar, restauracja i centrum konferencyjne.

Na Wyspę Ven kursuje kilka razy dziennie prom z Landskrona. Prom płynie około dwadzieścia minut do portu Bäckviken, tu jest mały bar, kilka chałup i parking oraz przystanek autobusowy, który jedzie do destylarni Hven w wiosce Backafallsbyn. Nowocześnie zbudowana, nie przypomina szkockich destylarni, a raczej amerykańskie ranczo.
Całe zboże jest z wyspy, z ekologicznych upraw, cały proces produkcji poza butelkowaniem odbywa się na wyspie. Część produkcyjna to dwa niewielkie pomieszczenia, całkowicie wypełnione zbiornikami i maszynami. I tak naprawdę jest tam wewnątrz pięć destylarni. Zaczęło się od aparatów do produkcji whisky. Chronologicznie Hven było trzecią firmą produkującą whisky, jaka powstała w Szwecji, dzisiaj jest ich już kilkanaście. Postawili sześć kadzi fermentacyjnych o pojemnościach po 1500 l i 500 l. Fermentacja na single malt jest bardzo długa, trwa aż pięć dni. Używają świeżych drożdży. Alembiki wykonane w Szkocji są bardzo małe, washstill ma pojemność 1500 l, a spirit still tylko 500 l. New make spirit ma 69%, zapach ziarna, chleba smak słodkiego ciasta. Za destylację odpowiada Henric Molin i to on zamawiał kolejne aparaty do destylacji, stale poszerzając ofertę. Wspiera go przy maszynach Johannes Nilsson.
Poza singla malt powstają tu whisky z żyta i kukurydzy. Drożdże do każdego rodzaju whisky są inne, tak jak i czas fermentacji. W 2017 roku Henric Molin zamówił aparat w Szkocji Coffeya, replikę XIX wiecznego oryginalnego urządzenia, z drewna, z miedzianymi talerzami wewnątrz i możliwością odbioru różnych spirytusów na różnych poziomach pracy aparatu. Na świecie działają tylko cztery takie, ten jest jedyny w Europie. I jest bardzo efektywny. Pracuje bez przerwy, odbiera się z niego spirytus z mocą ok. 75%. Nowym nabytkiem jest mały aparat do produkcji rumu, o pojemności zaledwie 200 l, pierwsza destylacja odbyła się w sierpniu 2022 roku. Fermentują duńską melasę, rum jest bardzo estrowy, w jamajskim stylu. Jest też aparat do destylacji eksperymentalnych, a także kolumny do destylacji ginu i akwawitu. Kolumna ma 48 półek do destylacji ginu, część botaników trafia do miedzianego kotła, część do koszy w kolumnie. Wykorzystywane botaniki na gin to przede wszystkim: kolendra, jałowiec, korzeń irysa, skórki cytryny, dzięgiel. Akwawit to głównie kmin i koper, ciekawostką jest leżakowanie akwawitu w niewielkiej solerze z amerykańskiego dębu. Do starzenia whisky, wódek i ginu używają beczek z dębu francuskiego, amerykańskiego, slawońskiego, hiszpańskiego, mają też beczki mizunara. Beczki są m.in. po: maderze, porto, sherry oloroso i px, a nawet po wermucie, czy po merlocie. Nowym przedsięwzięciem jest dojrzewanie whisky w beczkach, które są wprowadzane w drgania przez konkretny rodzaj muzyki. W jednych beczkach whisky słucha reggae, w innych bluesa, disco, country, rocka czy… Vivaldiego. Za kilka lat zawartość tych beczek trafi do specjalnych limitowanych edycji.
Destylarnię można zwiedzać. W ofercie jest aż 16 różnych whisky single malt, rye i corn whisky i trzy blendy, w tym jeden to własna blended malt złożona z dwóch różnych rodzajów destylatów słodowych. Mają pięć różnych wódek, w tym czystą z organicznej pszenicy, destylowaną w alembiku, czy wódkę z aparatu Coffey, infuzjowaną ziarnami kawy, cztery różne akwawity i cztery receptury ginu, w tym fantastyczny gin Stella Nova, leżakowany w różnych rodzajach beczek.
Większość trunków nosi nazwy związane z astronomią. Na Wyspie Ven mieszkał i pracował Tycho Brahe, wybitny astronom z XVI wieku, który korzystał m.in. z odkryć Kopernika. Około dziesięć minut spaceru od destylarni jest muzeum Tycho Brahe z ładnym ogrodem i niewielkim kościołem.
W barze na Hven można znaleźć takie unikatowe butelki jak: St. Magdalene 1982, Talisker 1976 30YO, Ardbeg Lord of The Isles, Auchentoshan 1967 33YO, Glenlochy 1965, Old Fattercairn 1967 30YO i wiele innych perełek w bardzo atrakcyjnych cenach, jest też ogromny wybór whisky ze szwedzkich destylarni.
Wyspa Ven ma 4,5 km długości i 2,5 km szerokości. Kursuje tu autobus, ale wszędzie można z łatwością dotrzeć pieszo. Po łąkach skaczą wielkie zające, uwidocznione na jednej z blendowanych whisky z destylarni Hven – Old Hare.

Wyspa Ven

Spirit of Hven

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.