Destylarnia rakiji Rajal mieści się na przedmieściach Vrbas. Powstała w 1999 roku, robią tylko dwie rakije – z pigwy i moreli. Pigwa bardzo aromatyczna, słodka i smaczna, robiona z odmiany pigwy leskovačka. Morela, z własnych upraw, ma smak wyrazisty, ale jest dużo mniej aromatyczna. Właścicielem jest Miloš Mijatović, który prowadzi firmę razem z ojcem. Niewielki zakład dysponuje dwoma tradycyjnymi serbskimi kotłami do destylacji wyprodukowanymi w Nowym Sadzie, zasilanymi na prąd o pojemności po 400 l. Produkcję zaczynają w lipcu od moreli i destylują przez sierpień, od września do listopada destylują pigwy, wtedy praca trwa 24 godziny na dobę. Roczna produkcja to ok. 6000 l rakiji z moreli, i ok. 16000 l z pigwy. Z mocą 52% pigwa na sześć miesięcy a morela na miesiąc trafia do wielkich plastikowych tanków o pojemności ok. 1000 l. Wszystkie prace wykonywane są ręcznie, jest tu mały aparat do butelkowania, szyjki butelek są lakowane. Na niewielką skalę Rajal eksportuje swoje rakije do Niemiec.
To je ono pravo, ko nije probao nezna šta je dobro, haha