Wizyta w destylarni Šurlan

W miasteczku Novi Kozarci na północy Wojwodiny, blisko granicy z Rumunia i Węgrami, mieści się destylarnia Šurlan, którą prowadzą bracia Darko i Dejan Šurlan, wspierani przez ojca, pana Nenada, który oprowadził mnie pod nieobecność synów po przedsiębiorstwie. Do rodziny należy 5 ha sadów, co daje owoce na ok. 70% produkcji destylarni. Robią rakije z własnych moreli, pigwy i gruszki Williamsa, skupują natomiast śliwki i winogrona. Firma działa od 2009 roku, choć rodzinne tradycje produkcji rakiji są znacznie dłuższe. Obecnie destylarnia mieści się w dużym starym budynku z lat 60. na przedmieściach Novi Kozarci, który kupili w 2011 roku. Zainstalowano tu dwa miedziane alembiki po 300 l, w plastikowych zbiornikach odbywa się fermentacja. Oferta obejmuje: znakomitą starzoną pigwowicę z owoców odmian leskovačka i vranjačka, a także niestarzoną, białą, gruszkowicę – klasyczną słodką viljamovkę, starzona śliwowicę, rakiję z miodem, jabłkowicę, morelowicę oraz czystą zbożową wódkę.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.