W miasteczku Novi Kozarci na północy Wojwodiny, blisko granicy z Rumunia i Węgrami, mieści się destylarnia Šurlan, którą prowadzą bracia Darko i Dejan Šurlan, wspierani przez ojca, pana Nenada, który oprowadził mnie pod nieobecność synów po przedsiębiorstwie. Do rodziny należy 5 ha sadów, co daje owoce na ok. 70% produkcji destylarni. Robią rakije z własnych moreli, pigwy i gruszki Williamsa, skupują natomiast śliwki i winogrona. Firma działa od 2009 roku, choć rodzinne tradycje produkcji rakiji są znacznie dłuższe. Obecnie destylarnia mieści się w dużym starym budynku z lat 60. na przedmieściach Novi Kozarci, który kupili w 2011 roku. Zainstalowano tu dwa miedziane alembiki po 300 l, w plastikowych zbiornikach odbywa się fermentacja. Oferta obejmuje: znakomitą starzoną pigwowicę z owoców odmian leskovačka i vranjačka, a także niestarzoną, białą, gruszkowicę – klasyczną słodką viljamovkę, starzona śliwowicę, rakiję z miodem, jabłkowicę, morelowicę oraz czystą zbożową wódkę.