Destylarnie, Spirits
armaniak, destylarnie, wino

Wizyta w Domaine de Pellehaut

Wizyta w Domaine de Pellehaut

Udostępnij:

W wiosce Montréal-du-Gers znajduje się majątek Domaine de Pellehaut. Obok destylarni i winnicy jest rodzinny zameczek, Château de Pellehaut. Posiadłość od 400 lat jest w rękach rodziny Béraut. Obecnie mają 300 ha ziemi, w tym 50 ha winnic, mają też zasiewy kukurydzy, hodują krowy. Od lat 70. XX wieku butelkują armaniaki pod własną marką Pellehaut, apelacja Ténarèze. Robią też bardzo dobre wina côtes de Gascogne. Obecnie za winnice i destylację odpowiadają Mathieu i Martin Béraut. Do destylacji używają wyłącznie odmian folle blanche i ugni blanc, korzystają z przewoźnego alembika, opalanego drewnem. Destylują ok. 2 tygodnie, na jednym lub dwóch alembikach na przełomie października i listopada. W piwnicach mają ok. 400 beczek po ok. 420 l z gaskońskiego dębu. Najstarszy rocznik w butelce to 1973. Butelkują armaniaki ręcznie.

Winnice ulokowane są na zboczach wzgórz otaczających Château de Pellehaut, na wysokości ponad 180 m, z maksymalną ekspozycją na słońce. Chroniony przez Pireneje region Gers ma również tę zaletę, że latem jest stosunkowo mało opadów. Winorośl rośnie na szczytach niskich, zaokrąglonych wzgórz, podczas gdy niższe stoki są zarezerwowane dla hodowli krów rasy blondes d’Aquitaine i zbóż.
– Połączenie krowich odchodów i wytłoków z winogron stanowi doskonały kompost dla winorośli. Te dwa uzupełniające się działania sprawiają, że jesteśmy w stanie zachować materię organiczną obecną w glebie winnicy, przy jednoczesnym ograniczeniu stosowania nawozów sztucznych – mówi Martin Béraut.
„Pellehaut” bierze swoją nazwę od średniowiecznego słowa pila, oznaczającego każdy rodzaj solidnej, przypominającej filar konstrukcji. Obecność mozaik ozdobionych winoroślą w odległości dwóch kilometrów w galijsko-rzymskim stanowisku Séviac świadczy o tym, że winorośl uprawiano już w Pellehaut w czasach rzymskich.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
rye whiskey, whiskey amerykańska

Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]

Wydarzenia

Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]

Degustacje
degustacje

Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]

Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka

20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]

Wydarzenia
rynek

Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]

Degustacje
degustacje, likier, wódka

Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]

Wydarzenia
bourbon, destylarnie, rynek, whiskey amerykańska

Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.