Destylarnie, Spirits
destylarnie, single grain, whisky szkocka

Wizyta w Girvan Grain Distillery

Wizyta w Girvan Grain Distillery

Udostępnij:

Destylarnia została zbudowana w 1963 roku przez firmę William Grant & Sons, z myślą głównie o produkcji whisky zbożowej na potrzeby blendów, przede wszystkim ich flagowej marki Grant’s. Usytuowana w Lowlands, nad rzeką Clyde, w miejscu fabryki amunicji z czasów II wojny światowej. Początkowo wyposażona była w klasyczne aparaty Coffeya do destylacji ciągłej, w 1995 roku zastąpione przez wielką i bardzo wydajną zewnętrzną sześciokolumnową jednostkę do destylacji ciągłej. Wszystko tu jest na zewnątrz – kolumny destylacyjne, fermentatory, zbiorniki spirytusu. Oszczędniej tak i bezpieczniej ze względu na temperatury i emisję CO2. To są wielkie systemy rektyfikacji, takie jak w Polsce do produkcji wódki, czy na Karaibach do produkcji rumu.

Roczne moce produkcyjne to aż 115 mln l, wykorzystywane niemal w całości. Przerabiana jest tu głównie pszenica (do 1985 roku głównie kukurydza), czas zacierania trwa tylko 45 minut, a fermentacja – 60 godzin. Słodowany jęczmień stanowi ok. 6,5% zawartości zacieru używanego do produkcji alkoholu w Girvan.
Nieznaczna część produkcji butelkowana jest jako whisky single grain. Przez pewien czas w połowie lat 90. XX wieku eksperymentowano z marką grain whisky Black Barrel (43%), potem incydentalnie zaczęto wprowadzać butelkowania pod marka Girvan Patent Still. Styl single grain whisky z destylarni Girvan można określić jako: słodki, lekko ziołowy, nuty rozmarynu i jabłek. Większość produkcji trafia do blendów rodziny Grant, czyli przede wszystkim Grant’s i Clan MacGregor, prawdopodobnie także do blendowanych wersji Tullamore DEW.
W latach 1966-1975 w obszarze zakładu Girvan działała mała destylarnia single malt whisky Ladyburn, ale nic po niej nie zostało, stoją tam już inne budynki. Natomaist od 2007 roku funkcjonuje wielka destylarnia whisky single malt w wydzielonej powierzchni Ailsa Bay (ok. 12 mln l rocznej produkcji, również na potrzeby blendu Grant’s, w niewielkim stopniu butelkowane pod marką Ailsa Bay). W Girvan produkowany jest także znany gin Hendrick’s, który ma tu własną dedykowaną destylarnię Gin Palace.

Powiązane artykuły

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Alkohole dnia
tequila

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.