Chyba najbardziej gościnna destylarnia whisky. Nie przyjeżdżają tu tłumy, a głównie koneserzy, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Największą atrakcją zakładu Glenfarclas jest kolekcja whisky vintage – rocznikowych – obejmująca kolejne wypusty od 1954 roku.
Glenfarclas to jeden z najbardziej utytułowanych i znanych producentów whisky. Ceniona zarówno jako single malt, jak i jako składnik blendów firmy J. & G. Grant, do której należy destylarnia w Ballindalloch. Gorzelnia w tym miejscu działała już w XVIII wieku, jednak nowy zakład wybudował w 1836 roku Robert Hay i ta data uznawana jest za początek marki Glenfarclas. Rodzina Grantów przejęła gorzelnię w 1865 roku. Pod koniec XIX wieku tworzyła wielki jak na tamte czasy konglomerat Glenfarclas-Glenlivet Distillery, a rodzina Grantów weszła w konsorcjum z niechlubną firmą Pattisonów, którzy sprzedając fałszywą whisky spowodowali największy w dziejach tej branży kryzys. Glenfarclas przetrwała jednak finansowe załamanie i działała nieprzerwanie, cały czas pod okiem Grantów. W 1960 roku zakład rozbudowano, zwiększono moce produkcyjne z dwóch do czterech alembików. W 1968 roku wprowadzono whisky Glenfarclas 105, produkowaną do dziś, jedną z pierwszych na świecie whisky butelkowanych z mocą beczki – cask strength. W 1972 roku zaprzestano własnego słodowania jęczmienia, ale wciąż można spróbować whisky, które były tu słodowane – były nieco torfowane, z nutą sosnową. W następnym roku otwarto centrum dla odwiedzających, również jedno z pierwszych w Szkocji i jedno z najładniejszych. W 1976 roku dodano jeszcze dwa alembiki. Kolejnym dużym wydarzeniem była edycja Glenfarclas 50 YO z 2005 roku. W 2007 roku pojawiła się seria whisky rocznikowych – Family Casks, a w niej trunki nawet z lat 50. XX wieku. Oferowane whisky single malt to m.in.: 12-, 15-, 17-, 18-, 21-, 25-, 30-, 40-, 50-letnie oraz cask strength 105 (60%), a także edycje specjalne: Glenfarclas 175th Anniversary (43%), Glenfarclas Chairman’s Reserve (46%), Glenfarclas 40 Years Old Scottish Classic (43%), Glenfarclas 105 Cask Strength Aged 40 Years (60%), Glenfarclas 105 Aged 20 Years (60%). Kolekcja Family Casks liczy ok. 50 pozycji whisky rocznikowych. Styl Glenfarclas to przede wszystkim owoce, w młodym spirytusie wyraźnie czuć zielone jabłka, w starszych – w większości są owocowe, z nutą bakalii, orzechów, często cytrusów. Wszystkie starzone są wyłącznie w beczkach po sherry oloroso. Roczna produkcja to 3,4 mln l. Woda do produkcji whisky pochodzi ze źródła Ben Rinnes (ta sama jest też w kranach w destylarni). Jest lekko torfowa, ok. 3 ppm, ale jednocześnie bardzo delikatna, miękka. Do fermentacji używają drożdży szczepu mauri. Mielą 8 tom jęczmienia w godzinę. Kadź zacierna ma pojemność 16,5 tony, jest tu 12 kadzi fermentacyjnych, łącznie na 500 tys. l. Zacier po fermentacji ma 7-10%. Dziś działają trzy pary alembików ogrzewanych gazem: wash still, czyli pierwszej destylacji na 26500 l i spirit still, czyli drugiej destylacji na 21200 l. Alkohol beczkowany jest z mocą 63,5%. Firma ma 34 magazyny i 64 tys. beczek.
Więcej na temat destylarni Glenfarclas można przeczytać w „Aqua Vitae” nr 4/2015, publikujemy tam artykuł na temat edycji Family Casks oraz rozmowę z szefem produkcji, Callumem A. Fraserem.