Wizyta w Goudoulin

Historia Armagnacs J. Goudoulin rozpoczęła się w 1935 roku w Gers, w sercu Bas Armagnac, twórcą marki była Jeanne Goudoulin. Pani Goudoulin w 1908 roku wyszła za mąż za Josepha Goudoulina, właściciela Domaine de Bigor w Courrensan, a po jego śmierci w 1925 roku sama zarządzała posiadłością i winnicami.

Firma ma duże zapasy armaniaku, zgromadzone przez poprzednie pokolenia, od 1935 roku sprzedają armaniaki pod własną marką J. Goudoulin. Od 2009 roku właścicielem marki jest Michel Miclo, znany destylator i winiarz z Alzacji.
W kolekcji są armaniaki z końca XIX wieku, m.in. roczniki 1891 i 1893 – w pojedynczych butelkach, natomiast w większych ilościach roczniki 1900 i 1914. Łącznie oferują ponad 90 różnych roczników, co jest zupełnie niespotykane. Mają także tak unikatowe kupaże jak osiemdziesięcio- i stuletni.
Mają winnice obsadzone: colombard, ugni blanc, folle blanche, baco. Destylują na małym starym, blisko stuletnim aparacie kolumnowym. Na początku leżakują swoje armaniaki w nowym dębie, potem w starych beczkach. Piwnice w Courrensan, regionie Bas-Armagnac, mają 1000 mkw. i są w stanie pomieścić 110 tys. l armaniaku. Rocznie wypuszczają na rynek ok. 20 tys. butelek, wszystkie ręcznie butelkowane. Mają też whisky leżakowaną trzy lata w beczkach po armaniaku oraz gin leżakowany sześć miesięcy w beczkach po armaniaku. 55% ich sprzedaży trafia na rynek francuski, reszta to eksport.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.