Destylarnie, Spirits
destylarnie, single grain, whiskey irlandzka

Wizyta w Great Northern Distillery

Wizyta w Great Northern Distillery

Udostępnij:

Nowoczesna destylarnia mieści się w dawnym browarze Great Northern Brewery, który należał do rodziny Guinness i działał w Dundalk od 1846 roku. Był to drugi pod względem wielkości browar w Irlandii, produkował m.in. piwo Harp. Ostatnim właścicielem było Diageo, które przeniosło produkcję do ogromnego kompleksu St. James’s Gate Brewery w Dublinie, a budynki wraz z wyposażeniem kupiła Irish Whiskey Company, należąca do Johna Teelinga, wcześniej związanego z destylarnią Cooley.


Rozpoczęli pracę gorzelni w 2014 roku, adoptując dawne urządzenia browarnicze na potrzeby destylacji. Fermentacja trwa ok. 2 dni, zacieranie sześć godzin. Wielkie alembiki, to wcześniejsze kotły warzelne do piwa, pochodzące jeszcze z lat 60., które przerobiono na potrzeby trzykrotnej destylacji – dodając m.in. deflegmatory i kondensatory. Alembik do pierwszej destylacji ma pojemność 50 tys. l, do drugiej i trzeciej po 25 tys. l. Na razie prowadzą tu niemal wyłącznie podwójną destylację, ale w każdej chwili mogą się przestawić na potrójną. Do tego cztery kolumny do destylacji ciągłej. Po trzeciej destylacji serce spirytusu ma ok. 78%. Wykorzystują słodowany i niesłodowany jęczmień, a ich grain whiskey to w większości kukurydza. Robią tu spirytus na: grain whiskey, single malt i pot still. Alkohol z mocą 60,5% trafia do beczek. Woda pochodzi z gór, z małego źródła. Beczki mają od Jacka Daniel’sa oraz ze świeżego amerykańskiego dębu. Rozpoczęli produkcję w czerwcu 2015 roku i pierwszego roku wypuścili 4 mln l czystego alkoholu. Maksymalnie mogą produkować 6 mln l rocznie.
– Eksperymentujemy z wieloma drożdżami, także z winnymi, które dają bardzo ciekawe efekty aromatyczne – mówi Allan Anderson, mistrz destylacji w Great Northern Distillery. – Trudno na razie powiedzieć, kiedy i pod jaką nazwą whisky stąd trafi do sprzedaży, na razie jesteśmy bardziej na etapie badań laboratoryjnych i eksperymentów, niż myślenia o gotowym produkcie. Na pewno ta destylarnia jest w stanie zaspokoić wszystkie potrzeby rodziny Teeling, także należącej do synów Johna Teelinga destylarni w Dublinie.
Jak mi powiedział Kevin Hurley, z dublińskiej Teeling Distillery, już w grudniu 2016 roku powinni zacząć butelkować new make spirit z Great Northern Distillery na swój Poitin. Z czasem grain whiskey z Dundalk trafiać będzie do ich blendów (obecnie biora ja z Cooley Distillery). Co będzie z single malt i pot still whiskey z Dundalk, tego jeszcze nie wiadomo.
Miałem okazję próbować trzech rodzajów new make spirit. Aromat jest lekki, owocowy, słodki – dominują brzoskwinie, dużo w nim ziarna. Ten ze słodowanego jęczmienia ma w aromacie nosie dużo ananasa, poza tym: gruszka, morela i słodowany jęczmień, ale i sianokosy. W ustach owocowo-ziarniście, ale świetnie oddzielono frakcje. Oleiste, z dominującą nutą brzoskwini i schowanym dojrzałym jabłkiem, słodki finisz. W przypadku kukurydzianego spirytusu z kolumny, po rektyfikacji, to aromat jest duszący, spirytusowy, po dodaniu wody czuć głównie słodkie ziarno. W ustach także dużo ziarna, słodko, kukurydzianie. To bardzo neutralny alkohol, dobry na wódkę.

 

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.