W miasteczku Kilbeggan w dawnej destylarni Locke’s urządzono muzeum, ale też od 2007 roku znów produkowana jest tu irlandzka whiskey. To bardzo ładne miejsce, zachowały się oryginalne budynki z XVIII wieku. Od drogi widać wielkie koło młyńskie na rzece Brosna, komin gorzelni i stare zabudowania fabryczne. To jedna z najstarszych irlandzkich destylarni whiskey, a także marka blendu, powstającego od 1994 roku w zakładzie Cooley.
Marka nawiązuje do tradycji Kilbeggan Distillery, która powstała w mieście Kilbeggan nad rzeką Brosna w 1757 roku. Jako pierwszy właściciel w źródłach występuje Matthias MacManus, znany uczestnik irlandzkich walk niepodległościowych, który jako pierwszy w Irlandii uzyskał oficjalną licencję na produkcję whiskey w 1757 roku. W swojej historii destylarnia wielokrotnie była zamykana, zmieniała nazwy i właścicieli. Od 1843 roku prowadził ją John Locke i zmienił nazwę na Locke’s Distillery. W rękach jego rodziny pozostawała do 1947 roku, potem przejęła ją szwajcarska firma Transworld Trust. W 1954 roku wstrzymano produkcję, zamknięta na dobre w 1957 roku. W 1982 roku otwarto w starym budynku destylarni muzeum irlandzkiej whiskey. W latach 90. XX wieku destylarnię i receptury oraz znaki towarowe kupiła Cooley Distillery, wskrzeszono markę Kilbeggan, a także Locke’s Whiskey i przystąpiono do reaktywacji samej destylarni. Po zainstalowaniu dwóch alembików w 2007 roku ruszyła w historycznym miejscu niewielka produkcja. By zachować możliwie jak najwięcej z dawnego stylu, zainstalowano nie tylko stare miedziane alembiki (jeden z nich to oryginał z 1800 roku – najstarszy pracujący alembik na świecie), dębową kadź zacierną o pojemności 48,5 tys. l, cztery kadzie fermentacyjne z sosny oregońskiej (po ok. 6000 l), ale też całość napędzana jest parą przez silnik z 1887 roku i koło młyńskie na rzece Brosna. Fermentacja trwa 3-4 godzin, a alkohol ma moc 7-8%. Destylacja jest dwukrotna – inaczej niż w przypadku wielu irlandzkich whiskey, otrzymany spirytus ma moc ok. 69%. Produkcja jest niewielka, tylko przez sześć miesięcy w roku, pięć dni w tygodniu – po ok. 400 l dziennie. W liczących ponad 200 lat, zbudowanych z granitu magazynach Kilbaggan, dojrzewają już własne whiskey, a także te wyprodukowane w Cooley Distillery. Zakład i muzeum przez cały rok są otwarte dla zwiedzających, można tu oglądać także stare maszyny parowe, alembiki pochodzące z pobliskiej destylarni Tullamore i kolumny do destylacji ciągłej. Odtworzono mały zakład bednarski. Zwiedzanie kończy degustacja trzech whiskey (Kilbeggan Finest, single malt Locke’s 8YO i single grain Kilbeggan 8YO), ale w barze na terenie destylarni można spróbować wszystkich wyrobów z destylarni Cooley, a więc też whiskey Tyrconnell czy Connemara. Stary zakład Kilbeggan oraz wielka destylarnia Cooley na północy Irlandii od 2012 roku są własnością Beam Suntory.