Na obszarze dawnej twierdzi Kvareli w mieście Baisubani w Kachetii, u podnóża Kaukazu, znajduje się winiarnia Corporation Kindzmarauli, skupiająca marki: Kindzmarauli Wine Cellar, Duruji Valley, Kakheti & Co i Koncho & Co.


Pierwsza winiarnia w tym miejscu powstała w XVI wieku, poza przerobem winogron przez wieki wytwarzano tu także melasę. Historia obecnej firmy zaczyna się w czasach ZSRR, w 1950 roku. Przez długi czas działali jako zakład produkcji win Kvareli, będący częścią struktury Samtrest Kindzmarauli. Dziś mają 300 ha winnic w wielu miejscach w Kachetii, z czego 150 ha w regionie Kindzmarauli. Głównie szczepy: rkatsiteli, saperavi i kisi, ale też międzynarodowe winogrona. Łącznie mają ponad 30 odmian winorośli. Początkowo firma została sprywatyzowana tylko w części, jako spółka Vazis Tsremlebi. Z czasem powstała struktura holdingowa, która objęła większość dawnych areałów z czasów ZSRR. Teraz mają w ofercie 15 linii win, chacha i kilka linii brandy w wieku od 3-23 lat. Roczna produkcja to 600 tys. butelek. Polskim importerem jest firma Dioniz Polska z Rzeszowa.
Zakład w Baisubani otoczony jest murami i przypomina starą twierdzę. Prawdziwa twierdza Kvareli przylega do winiarni, są tu należące do firmy hotel i restauracja. Wykorzystywane są dawne piwnice i kwewri do produkcji win tradycyjnych. Jest też winifikacja w dawnych radzieckich cysternach oraz w nowych, włoskich i francuskich. Do starzenia używa się zarówno dębu francuskiego, jak i kaukaskiego. Destylacja chacha prowadzona jest w tradycyjnym aparacie opalanym ogniem, destylacja brandy w starych aparatach radzieckich.
Duruji Valley Chacha (50%) ma bardzo przyjemny aromat liści, orzechów włoskich. Smak delikatny i orzechowy, finisz długi – orzechy, leciutko drożdże. Duruji Valley Chacha Aged (50%) spędziła trzy lata w beczkach z kaukaskiego dębu. Bardzo przyjemny zapach – orzechy laskowe, lekko drożdże, lekko ziarno. W ustach dość ostra, dużo winogron, cierpkie wiśnie, liście wiśni. Finisz nieco kawowy i sporo tanin z drewna. Brandy Kindzmarauli Gremi (40%) zestawiana jest z winogron rkatsiteli z parceli w Gremi, przez 15 lat leżakowania w kaukaskim dębie. Aromat ostry – toffi, czekolada, wanilia. W smaku tytoń, herbata, liście. Finisz krótki i mało przyjemny, jakaś jarzębina i orzech. Brandy Duruji Valley Eniseli XO (40%) zestawiana jest z winogron rkatsiteli z parceli w Eniseli, przez 17 lat leżakowania w kaukaskim dębie. W aromacie sporo alkoholu, orzech, truskawki, poziomki, wiśnie. W ustach przyjemna cierpkość – liście wiśni, poziomki, w finiszu truskawki i banany.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail