Destylarnie, Spirits
destylarnie, likier, spirytus, wódka

Wizyta w Komers

Wizyta w Komers

Udostępnij:

Firma zlokalizowana jest w malowniczej, ekologicznie czystej, pagórkowatej okolicy niedaleko Gdańska. Na początku lat 90. zdobywała doświadczenie w handlu, będąc jednym z liderów dystrybucji wyrobów alkoholowych w Polsce. W 1996 właściciel firmy nabył gospodarstwo rolne wraz ze starą gorzelnią w Goszynie, stawiając w jej miejscu nowoczesny zakład produkcji spirytusu. Obok jest zestawialnia wódek, a także wytwórnia likierów, w tym słynnej gdańskiej złotej wody – goldwasser.

Gdańskie Złoto

Cylinder goldwasser - rozlewnia
Cylinder goldwasser – rozlewnia

Sztandarowym produktem i dumą firmy jest likier Goldwasser. Inspirowany Złotą Gdańską Wódką, likier ziołowo-korzenny, nawiązujący do receptury z XVI wieku, wytwarzany od ponad 400 lat w Gdańsku. Charakterystyczną cechą tego trunku są drobne płatki 23-karatowego złota, które są zawieszone w alkoholu.
Goldwasser cieszył się zasłużoną renomą, zdobywając tytuł: „Likier królów – król wśród likierów” i trafiał na stoły najznamienitszych wówczas postaci. Już w 1767 dostarczany był na dwór Katarzyny Wielkiej oraz na stół króla Francji, Ludwika XIV, a wzmianki o nim możemy znaleźć w narodowym poemacie „Pan Tadeusz”.
– Celem, który przyświeca firmie jest upowszechnianie wyrobów alkoholowych polskiej produkcji opartych na tradycyjnych regionalnych recepturach. Dalsze plany to stałe ulepszanie procesów produkcyjnych oraz wdrażanie nowych unikalnych wyrobów alkoholowych w kategorii wódek gatunkowych, likierów i koniaków – mówi właściciel firmy.

Historia starej gorzelni

Stara gorzelnia jest dziś częścią nowoczesnego zakładu
Stara gorzelnia jest dziś częścią nowoczesnego zakładu

Pierwsze wzmianki o produkcji alkoholu w Goszynie pochodzą z II połowy XIX wieku, gdy w dokumentach i na mapach historycznych wymienia się gorzelnię w tej miejscowości. O właścicielach gorzelni wiadomo niewiele. W 1789 roku – tuż przed II rozbiorem Polski i wcieleniem Goszyna do Prus – majątek należał do Szymona Kickiego, starosty sobowidzkiego. W latach 70. XIX wieku, gdy folwark i gorzelnia przeżywały swój szybki rozwój, właścicielem był Julian von Heyer. Do niego też należały majątki w pobliskim Straszynie i Borkowie Łostowickim. Musiał być osobą znaną i szanowną, pełnił urząd deputowanego okręgu z siedzibą w Goszynie, obejmującego: Goszyn, Bielkówko i Arciszewo. W „General Adressbuch des Ritterguts und Gutsbesitzer in Norddeutschland”, czyli w książce adresowej właścicieli majątków w Północnych Niemczech z 1872 roku, gorzelnia figuruje jako jeden z najważniejszych obiektów na terenie majątku Goszyn.
Był to sporej wielkości, nowoczesny zakład. Już pod koniec XIX wieku gorzelnia napędzana była maszyną parową o – imponującej jak na owe czasy – mocy 8 KM. O wielkości gorzelni spirytusu może świadczyć tzw. podatek celny, który ówczesny właściciel Goszyna płacił pruskiemu fiskusowi. W 1887 roku za wyprodukowany w Goszynie alkohol kasa państwa wzbogaciła się o pokaźną sumę 15400 marek. Przykładowo, za 1 markę można było wtedy kupić 10 butelek piwa, albo kilogram wołowiny.
Gorzelnia od początku korzystała z własnych surowców, bowiem majątek obejmował ponad 500 ha ziemi, z czego prawie 430 ha zajmowały grunty orne. To na niej uprawiano, wykorzystywane w produkcji spirytusu, zboża i ziemniaki.
W czasach rządów komunistycznych, gdy majątek upaństwowiono i stworzono PGR, gorzelnia przetrwała i dalej pełniła swoją funkcję. Nowy właściciel przywrócił dawną świetność zakładu, kontynuując ponad 220-letnią tradycję.

Nowe czasy

Stare piwnice gorzelni
Stare piwnice gorzelni

Firma Komers w latach 2000-2004 rozbudowała gorzelnię, zrekonstruowała zabytkowe pomieszczenia piwniczne zakładu, przywracając im pierwotny charakter oraz miejsca leżakowania alkoholi. Możliwości jakie dawała fabryka – prowadzenia produkcji na bazie wyselekcjonowanych surowców, stosowania wody z własnych głębinowych ujęć, wytwarzania spirytusu we własnej gorzelni, przez jego rektyfikację, aż po odpowiednie miejsca do leżakowania alkoholi – dały impuls do powstania pierwszego likieru sporządzonego na bazie staropolskiej receptury – Ambrosji Miodowej.
To właśnie ona dała początek linii wódek, likierów i nalewek. Dziś oferta obejmuje m.in. wódki: krystalicznie czystej Double White, ze spirytusu wytwarzanego z wyselekcjonowanych odmian zbóż wolnych od GMO oraz ziemniaczaną Wild Horses o rozpoznawalnym smaku i wyrafinowanej czystości właściwej dla wódek luksusowych, serię wódek i likierów Ambrosja (m.in.: Miodowa – likier powstały z połączenia doskonałego miodu lipowego z ekologicznych pasiek i najwyższej jakości spirytusu, wzbogacony szczyptą aromatu starannie wyselekcjonowanych ziół, sporządzonej według staropolskiej receptury, Wiśniowa – likier sporządzony wg receptur od wieków kultywowanych w domach i rodzinnych firmach na Pomorzu, z dodatkiem koniaku XO z zaprzyjaźnionych francuskich winnic, nagrodzona złotym medalem w konkursie „Rynków Alkoholowych”, Pieprzowa – aromatyczna, rozgrzewająca, z naturalną nutą czarnego pieprzu, wzbogacona odrobiną rumu Jamaica czy Orzechowa – wódka wyprodukowana według dawnej XIX-wiecznej receptury, nawiązująca zarówno składem, jak i smakiem do najlepszych tradycji, orzechy „leżakują” w zalewie spirytusowej od 6 do 12 miesięcy, po czym są rozcierane i poddawane kolejnym etapom produkcji. Nagrodzona złotym medalem w ogólnopolskim konkursie „Rynków Alkoholowych”.
Komers International to jedyna polska firma, która została wyróżniona zaproszeniem na targi EXPO 2015 w Mediolanie. Fakt ten w dużym stopniu rozszerzył rozpoznawalność marki na rynkach światowych, która na polskim rynku jest dobrze znana konsumentowi – produkty dostępne w wielu miejscach.

 

 

Powiązane artykuły

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Alkohole dnia
tequila

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.