Wizyta w Leone de Castris

Leone de Castris to duży producent win z Apulii, w ofercie maja też grappę i winogronową acquavite. Winnice zostały założone już w 1665 roku przez przybyłego z Hiszpanii hrabiego Oronzo Arcangelo de Castris. Uruchomił także winiarnię w miejscu, w którym firma działa do dziś – w miasteczku Salice Salentino. Hiszpański hrabia prowadził też gaj oliwny. Współczesna historia firmy zaczyna się jednak w XX wieku, choć cały czas związana jest z rodzinę de Castries. W 1925 roku Piero Leone Plantera ożenił się z Donną Lisettą de Castris. Piero był pionierem modernizacji winogradnictwa w Apulii. Zrestrukturyzowali winnice, jako pierwsi w regionie zaczęli butelkować wina. W 1943 roku wypuścili na rynek znane do dziś wino Five Roses – pierwsze różowe wino butelkowane we Włoszech. W 1954 roku narodziło się wino czerwone Salice Salentino, a na początku lat 70. region otrzymał apelację DOC.


Winnice Leone de Castries to głównie czerwone szczepy negroamaro i malvasia nera, ale też: primitivo, susumaniello, ottavianello, aleatico oraz białe: malvasia bianca, chardonnay, sauvignon blanc, fiano, verdeca. Produkują głównie wina czerwone i różowe, w mniejszym stopniu białe oraz musujące, robione metodą szampańską. Mają też dwa rodzaje mocnych alkoholi – grappę Don Lisa oraz robione z całych winogron acquavite d’Uva Five Roses. Produkcja grappy odbywa się w Piemoncie, w destylarni Berta, dokąd dostarczają własne wytłoczyny i winogrona. Destylacja odbywa się w ogrzewanych parą miedzianych alembikach. Grappa leżakuje w dębie francuskim, podobnie jak ich czerwone wina, a acquavite spędza 18 miesięcy w stalowych tankach. Przy winiarni działa muzeum winiarstwa Apulii, wraz z salą degustacyjną, otwarte dla zwiedzających po wcześniejszym umówieniu wizyty. Można tu oglądać pierwsze butelki najważniejszych win, stare fotografie, prasy, maszyny do ręcznego butelkowania. Dziś długa automatyczna linia pozwala firmie wypuszczać 12,5 mln butelek rocznie. Wciąż wykorzystywane są wielkie betonowe baseny do maturacji win czerwonych. W piwnicach wina dojrzewają wyłącznie we francuskim dębie, w beczkach o trzech formatach. Najmniejsze beczki, barrique, składane są przez włoskich bednarzy z francuskich klepek, dojrzewają w nich głównie wina z linii Per Lui – z małych parceli, z ręcznie zbieranych winogron.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.