Cypr to nie tylko wino i mocna aromatyczna zivania, to także wszechobecne gaje oliwkowe. Jeden z najstarszych i najładniejszych jest otwarty dla publiczności, prowadzony przez szaloną artystkę, która robi cuda z oliwek. Jej gaj oliwkowy Oliva Terra w Pano Lefkara ma 7000 starych krzewów, a najstarszy ma 800 lat i wciąż owocuje. Z 12 kg zielonych oliwek uzyskuje 1 l wysokiej klasy oliwy. Jest tu mostek widokowy na gaje oliwne, są świetne degustacje wyrobów z oliwek, pani Sophocleous ma też swoje winogrona xinisteri i własne ule. Robi zivania, zivania z miodem oraz z miodem i macerowanymi oliwkami. Sama przyrządza fantazyjne mieszanki oliw i przypraw, pasty oliwkowe, ale ma też w sklepiku wyroby z drewna oliwkowego, miody, mydło i powidło. Łatwo tu trafić, drogowskazy ustawione są już wiele kilometrów wcześniej, oliwa jest tu droga, ale warta swojej ceny, można spróbować bezpośrednio z kadzi, w których leżakują oliwy z drzew w różnym wieku.