Mała destylarnia specjalizująca się w przerobie owoców, Palenice Smrčná, działa w wiosce o tej samej nazwie, nieopodal Jihlavy. Założył ją w 2004 roku pan Vladimír Filip. Gorzelnia działa od 2004 roku, świadczy usługi dla rolników przerabiając ich owoce, pan Filip robi też alkohol z własnych owoców, z: śliwek, aronii i jabłek, wszystkie o mocy 52%. Wspaniała jest ta aroniowica, bardzo aromatyczna, bardzo delikatna. Śliwowica ma przyjemny aromat owocowy, jest mocna i szorstka, podobnie jabłkowica. Pan ma też pasiekę i robi destylaty z miodem oraz z miodem i orzechami włoskimi. W zakładzie jest jedna kolumna czteropółkowa o pojemności 300 l firmy Destila z Brna. Rocznie produkuje 2000 l czystego spirytusu. Fermentacja prowadzona jest w niewielkim zakresie, tylko na potrzeby własnych alkoholi, rolnicy, którzy chcą przedestylować swoje owoce muszą przynieść do palenicy już przefermentowany wkład. Firma mieści się w małym białym budynku, na skraju wsi, przed wejściem stoją ule i rosną drzewa czereśniowe.