Destylarnie, Spirits
armaniak, destylarnie

Wizyta w Samalens

Wizyta w Samalens

Udostępnij:

Historia marki sięga 1882 roku. To jeden z większych blenderów, mają też historyczne, odkupione marki Gimet (powstała w 1929 roku) i Larressingle (powstała w 1837 roku). Razem wszystkie te marki wchodzą w skład grupy Mandracore. Skupują wina, nie mają swoich winnic, za to mają świetnie wyposażoną wielką destylarnię. Pracują tu bardzo stare aparaty, niektóre z XIX wieku, cztery wielkie kolumny armagnac w stylu aparatów Coffeya i cztery potężne alembiki szarentejskie, w których destylują nie tylko wino, ale też kukurydzę na swoją whisky. Mają ok. 1500 beczek po 440 l z dębu gaskońskiego i nie tylko. Alkohol najpierw dojrzewa w nowym dębie, potem jest przelewany do starszych beczek. Mają bogatą kolekcję armaniaków rocznikowych, a w linii Gimet wszystkie armaniaki są butelkowane z mocą beczki. Ulokowani w Laujuzan, są jedną z lepiej przygotowanych firm w regionie na przyjmowanie turystów, oprowadzają po zakładzie, są degustacje i sklepik z pamiątkami oraz literaturą o armagnac.

Grupa Mandracore to obecnie trzy destylarnie. Oprócz zakładu w Laujuzan mają też destylarnie w północnej części Bordeaux na Półwyspie Cap Ferret oraz w Cognac. Oferta obejmuje marki armaniaków: Samalens, Gimet i Larressingle, cenione koniaki Léopold Gourmel, wódki i likiery Cap Ferret, giny Blurry Moon czy niezwykłą wódkę wytwarzaną z mleka Lactalium Velvet. W 2021 roku zabutelkowali pierwszą gaskońską whisky, zrobioną z kukurydzy – Tchankat, obecnie dostępną w trzech wersjach.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.