Wizyta w Spišská Pálenica

W 2024 roku przy zakładzie Gas Familia w Stará Ľubovňa otwarta została piękna nowa destylarnia dedykowana do produkcji owocowych destylatów – Spišská Pálenica. To kolejna inwestycja z rozmachem Grupy Gurman, do której należy m.in. zakład produkcji whisky Nestville. Spišská Pálenica wyposażona jest w dwa alembiki Holstein po 1200 l z siedmioma półkami. Do fermentacji mają 24 zbiorniki po 30 tys. l, dziennie są w stanie przedestylować 14400 l fermentu, co odpowiada 1800-2400 litrom destylatu 50%. Gorzelnia pracuje non stop, 24 godziny. Część destylatów trafia do dębowych beczek o pojemności 300 l, głównie z francuskiego dębu. Całkowita pojemność magazynowa leżakowni wynosi obecnie 150 tys. l. Mają też pięć kadzie z francuskiego dębu po 35 tys. l. Zakład można zwiedzać po wcześniejszej rezerwacji, jest tu też na miejscu bar, w którym można spróbować wszystkich wyrobów. Mają m.in. własną brandy z winogron, zestawiają rumy, robią giny i borovički, mają koszerne destylaty, a największe wrażenie robi linia reserva, w której butelkowane są świetnej jakości destylaty starzone po 12 miesięcy we francuskim dębie: śliwka, morela, jabłko i leżakowana borovička.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.