Wizyta w Taylor’s Port

Taylor’s jest jednym z najstarszych domów składujących porto. Firma została założona w 1692 roku, kiedy do Portugalii przybył Job Bearsley, angielski kupiec. Początkowo zajmował się handlem winem z regionu Minho. Jego syn, Peter również osiadł w Portugali. Został konsulem brytyjskim w Viana. Niektóre źródła podają, że Peter Bearsley był pierwszym Anglikiem z branży winiarskiej, który odwiedził winnice w Dolinie Douro (1720 rok). Podróżował przez rozległe granitowe pasmo górskie na grzbiecie muła. Do Portugalii dotarli też jego synowie – Bartholomew, Charles i Francis. Pierwszym Anglikiem parającym się dostawą wina, który zakupił nieruchomość w Douro był Bartholomew Bearsley. Nieruchomość nabył w Lugar das Lages, w pobliżu starego miasta Régua w 1744 roku. Nadal stanowi własność firmy, a jej zakup jest upamiętniony w etykiecie First Estate Reserve Taylor. Francis przeżył swoich braci i przez 61 lat (1744-1805) zarządzał firmą.


Na Francisie Bearsleyu skończyła się linia męska rodziny. Interes przejęli trzej zięciowie. Potem ważną rolę odegrał Joseph Camo, Amerykanin pochodzenia tureckiego, który „przeprowadził” firmę w trudnym okresie okupacji francuskiej. Od 1808 do 1811 był jedynym partnerem domu.
Jednak kluczową rolę w firmie odegrał w XIX wieku Joseph Taylor. W 1824 roku stał się właścicielem składów w Vila Nova de Gaia, założył własną londyńską firmę Joseph Taylor Port & Brandy Merchants, a następnie połączył oba biznesy. W 1835 roku poważnie podupadł na zdrowiu. Wyznaczył dwóch swoich następców – Morgan Yeatman i John Fladgat. W 1838 roku John Fladgat podpisał umowę partnerską z Morganem Yeatmanem, na mocy której została przyjęta obecna nazwa Taylor, Fladgat & Yeatman. John pasjonował się uprawą winorośli, w 1844 roku zakupił winnice Quinta da Roêda. John skupił się na jakości wina, Morgan poświęcił rozwojowi biznesu. W latach siedemdziesiątych XIX wieku Dolina Douro, jak wiele innych miejsc na świecie, została zaatakowana przez filokserę. John Fladgat z determinacją rozpoczął badania nad tym problemem, czego efektem była praca „O Phylloxera no Alto-Douro”. W uznaniu zasług nad pracami dotyczącymi uprawy winorośli, otrzymał tytuł Barão da Roêda. W 1862 roku John odkupił od firmy Quinta da Roêda, którą sprzedał domowi Croft za 7 tys. funtów.
Wiek XX rozpoczął się od zarządzania firmą synów Morgana Yestmana – Jr’s, Harry i Frank. Ważną inwestycją było kupno Quinta de Vargellas, dziś zaliczanej do ważniejszych winnic świata. Od 1923 roku przedsiębiorstwem zajmowali się Dick Smiler i Stanley Yeatman. Jest to okres rozkwitu, wprowadzenia endemicznych odmian winorośli. Wprowadzili na rynek Chip Dry, pierwsze białe porto, serwowane jako aperitif (1934). Wykonane z tradycyjnych odmian winogron, poddane dłuższej fermentacji i leżakowane w kadzi dębowej przez dwa lata. W aromacie: cytrusy, morele, brzoskwinie, jabłka. W smaku bardzo dużo jabłek – słodkich i kwaśnych, i gorzkich, w finiszu miód i jabłka, pestki i utlenienie.
W 1949 roku kupili dom porto Fonseca. Po śmierci Stinleya, Dick kupił jego udział i na jakiś czas stał się jedynym właścicielem. W 1959 roku dołączyli jako partnerzy Bruce Guimaraens i Huyshe Bower (kuzyn Yeatmana). Po śmierci Dicka jego żona Beryl Yeatman zaprosiła do interesu siostrzeńca, Alistaira Robertsona.
Alistair Robertson urodził się w Porto w 1937 roku. Umiejętnie zreorganizował firmę, wprowadził ją na globalne rynki. Był pomysłodawcą odmiany porto LBV. Pierwszą butelkę wypuszczono w 1970 roku jako rocznik 1965. Kiedy w 1973 roku Instituto do Vihno do Porto (IVP) stworzyło nowe zasady dla wina porto – możliwość umieszczania wieku na etykietach starych tawny port, to Taylor’s był pierwszym, który skorzystał z tego, wprowadzając 10, 20, 30 i 40-letnie porto. W 1974 roku została kupiona Quinta de Terra Feita. Lata siedemdziesiąte to czas rozbudowy piwnic w Vila Nova de Gaia, stworzenia nowej winnicy w Dolinie Douro, unowocześnienie nasadzeń winorośli. W 1988 roku dla upamiętnienia nabycia pierwszej winnicy (1744) wypuszczono Taylor’s First Estate. Aromaty czarnej porzeczki i fiołków. W ustach fiołki, czekolada z wiśnią, czereśnie, a w finiszu orzeszki ziemne. W 1990 roku do zespołu dołączył syn Guimaraensa, David. W 1995 roku pojawił się na rynku Vargellas Vinha Velha Vitage Port. Quinta do Junco została nabyta w 1997 roku, winnice mającą ponad 150-letnią historię. W 2000 roku dyrektorem zarządzającym został Adrian Bridge.
W 2010 roku na rynku pojawił się limitowana edycja porto – Taylor’s Sion, jedno z najstarszych wiekowych porto, w którego skład wchodzą trunki sprzed filoksery. Rok 2014 przyniósł pojawienie się na rynku Port Taylor 1863. W 2016 roku zostało otwarte centrum dla zwiedzających, wyremontowano piwnice. Na 325 rocznicę założenia firmy wypuszczono porto w butelce stylizowanej na okres powstania Taylor’s i opatrzono symbolem 4 i XX, znakiem towarowym używanym do dziś.
Obecnie Taylor’s jest w grupie holdingowej Fladgate Partnership, która jest potentatem jeśli chodzi o ziemie i nieruchomości w regionie Douro, są właścicielem marek Taylor’s, Croft, Fonseca i Krohn, winnic: Quinta de Vargellas, Quinta de Terra Feita, Quinta do Panascal, Quinta do Junco, Quinta da Roêda, Quinta do Retiro Novo, hoteli, restauracji, kawiarni, galerii.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.