Wizyta w Torabhaig

Torabhaig Distillery to druga destylarnia whisky jaka powstała na Wyspie Skye, po założonej w 1830 roku Talisker Distillery. Uruchomiona w 2016 roku jako inwestycja Mossburn Distillers, w zatoczce Teangue, z widokiem na ruiny zamku Caisteal Chamuis. Powstała na pięknie odrestaurowanej starej farmie z 1820 roku, którą zamieniono na destylarnię. Jedyne, co dobudowano, to wieżyczka z pagodą.

Skye to bardzo trudne warunki do produkcji czegokolwiek. Góry, skaliste lub podmokłe, bagienne podłoże, uniemożliwia uprawę zbóż, rośnie tu tylko trawa dla kóz, krów i owiec. Są wprawdzie pokłady torfu, ale są one obecnie pod ochroną. Obecnie Skye połączona jest z lądem mostem drogowym, wcześniej jednak dodatkowym utrudnieniem była konieczność transportu promowego.
Torabhaig Distillery wyposażona jest w kadź zacierną o pojemności 1,5 tony. Mają osiem kadzi fermentacyjnych z daglezji po 10 tys. l. Zainstalowano dwa alembiki – pierwszej destylacji na 8000 l, drugiej na 5 tys. l. Możliwości produkcyjne to 500 tys. l etanolu.
Dużo eksperymentują – z zacieraniem, drożdżami, zbożem, czasem fermentacji, temperaturami, czasem destylacji, odbiorem serca, także bardzo trudno powiedzieć jaka będzie ich whisky gdy osiągnie wiek dziesięciu lat. Pierwszą single malt pokazali w 2017 roku, na razie wypuścili dwie oficjalne edycje, jedna nie do spróbowania, rozeszła się w kwadrans (edycja liczyła 42 tys. butelek). W 2021 roku wprowadzili whisky o nazwie Allt Gleann (ok. 100 tys. butelek), na 2024 rok zapowiadana jest edycja Cnoc na Moine. Żadna z nich nie będzie nigdy powtórzona, dopiero od 2028 roku w stałej ofercie ma pojawić się Torabhaig 10YO.
Ich core range to whisky wyraźnie torfowe. – Chcieliśmy od początku robić whisky bardzo torfową, ale w innym stylu niż whisky z Islay. Zależało nam na bardziej medycznym, niż dymnym aromacie. Poziom polifenoli samego zatorfionego ziarna to ponad 70 ppm. Potem jest redukowany podczas powolnej fermentacji, która trwa ponad sto godzin. Alembiki zostały tak zaprojektowane, by kontakt z miedzią był bardzo długi, kondensatory są szerokie i pełne miedzi. Punkt odbioru whisky jest wysoki, uzyskujemy oleisty bardzo medyczny spirytus, ale jednocześnie delikatny. Powstała nasza własna wersja bardzo torfowej whisky. Wcześniej długo eksperymentowaliśmy, przetestowaliśmy różne czasy zacierania, wypełnienia kadzi, różne drożdże i czas fermentacji, różny czas destylacji i punkt odbioru – mówi Bruce Perry, global brand manager Mossburn Distillers.
Polskim dystrybutorem marki jest Cerville Investments.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.