W samym centrum miasta Tullamore w dawnym magazynie whiskey powstało w 2012 roku muzeum marki Tullamore Dew. Trasa dla zwiedzających znacznie różni się od tych, jakie oferują inne destylarnie, gdyż tu większość procesów produkcyjnych – jak zacieranie, fermentacja czy destylacja – przedstawiono w nowoczesnej formie multimedialnej. Nie ma tu pracującego zakładu, stoją trzy stare alembiki o kształtach przypominających wielkie miedziane kule – podobne, choć znacznie większe, są w obecnym zakładzie na przedmieściach Tullamore.
Destylarnia rozpoczęła produkcję w 1829 roku w Tullamore, ale obecnie whiskey o tej nazwie destylowana jest w Midleton, choć jej nowy właściciel – William Grant & Sons, który kupił w 2010 roku Tullamore Dew za 300 mln euro – wybudował wielką nowoczesną destylarnię w Tullamore i tam rozpoczął produkcję. Na pierwsze butelki z nowego zakładu trzeba będzie poczekać. Drugi człon nazwy trunku to inicjały jego twórcy, Daniela E. Williamsa (D.E.W.). Firma należała do rodziny Williamsów do 1963 roku, kiedy kupił ją Powers, a następnie przeniósł produkcję do Midleton. Wcześniej jednak – w 1954 roku – została zamknięta stara destylarnia w Tullamore, alembiki sprzedano, pozostawiono tylko markę i zapasy leżakujących whiskey. Kolejnym właścicielem w latach 1994-2010 była C&C Group. Whiskey Tullamore Dew destylowana jest trzy razy, a następnie starzona w beczkach po bourbonie i sherry (a także w limitowanych ilościach po rumie Caroni, maderze czy po cydrze). Początkowo produkowana była wyłącznie pot still whiskey w alembikach, obecnie w blendach dodaje się również destylaty single grain, a są i edycje single malt. W 2012 roku otwarto centrum dla zwiedzających w starym magazynie whiskey w Tullamore, z tej okazji wypuszczono też specjalny blend Tullamore Dew Old Bonded Warehouse, do dostania wyłącznie podczas zwiedzania.
Muzeum Tullamore Dew
Nowy zakład Tullamore Dew