Rodzinny producent wina i grappy oraz likierów z Trydentu, z miasteczka Mezzolombardo. Marka należy do rodziny Dolzan, nazwa pochodzi od posiadłości de Varda. Jak podają, uprawiali w regionie winogrona już w XVII wieku, początki datują się na 1678 rok. Destylarnia funkcjonuje od pięciu pokoleń. Do lat 80. XX wieku butelkowali grappy pod własnym nazwiskiem Dolzan. Dopiero kiedy kupili pałacyk zasłużonego dla regionu starego rodu Varda, zmienili też nazwę produktów. W pałacyku znajduje się dzisiaj destylarnia, a w jego piwnicach leżakują beczki z grappą. Jest tu także urocze muzeum historii grappy i winiarstwa w Trydencie, zgromadzono ok. 1600 eksponatów i blisko 300 starych dokumentów.


Do 2018 roku ich aromatyczna grappa powstawała w tradycyjnych miedzianych kotłach caldaiette (pierwsza destylacja) połączonych z szerokimi kolumnami (druga destylacja). Obecnie działa jeden sterowany komputerowo system destylacyjny bain-marie. – Łatwiej kontrolować jakość w aparatach bain-marie. Oczywiście przez lata destylowaliśmy w caldaiette i na wielu innych aparatach, zaczynaliśmy z alambicco mobile. Dopiero od roku stosujemy komputery do kontroli destylacji – opowiada Luigi Dolcan, nestor rodu i master distiller.
Wszystkie trunki na co najmniej sześć miesięcy trafiają do stalowych cystern, zanim zapadnie decyzja, czy będą starzone, czy trafią do sprzedaży w wersji białej. Grappa leżakowana stanowi 85% całej produkcji, stosowane są wyłącznie nowe beczki o pojemności 230 l, głównie z francuskiego dębu. W niewielkim stopniu wykorzystywane są beczki z drewna akacji i wiśni – głównie do zestawiania kupaży. Do edycji Villa de Varda Vibrazioni, robionej z wytłoczyn winogron teroldego, alkohol dojrzewa przez pięć lat w beczkach z delikatnego drewna świerku.
Oferta jest niezwykle bogata, to m.in. grappy mieszane: Stravecchia, Gran Riserva, Gran Cuvée i jednoodmianowe: Teroldego, Chardonnay, Moscato, Gewürztraminer, Müller Thurgau, Nosiola, Pinot Grigio, Marzemino, Pinot Nero, Prosecco, Amarone, Pinot Nero Reserva, Teroldego Riserva, Triѐ Riserva, Più Barricata Riserva, Müller Thurgau Riserva, Moscato Riserva, Prosecco Riserva, Amarone Riserva czy wspomnaina Vibrazioni. Poza tym produkują brandy z winogron, okowitę z gruszek oraz liczne likiery – ziołowe, owocowe i kremy. Do najcenniejszych butelek należą: Villa de Varda Stravecchia Nonno Giovanni, w której zmieszano m.in. grappy z beczki pamiętającej dziadka Luigi Dolzana, czyli w wieku ok. 60-70 lat oraz Villa de Varda Stravecchia Bisnonno Francesco, która w kupażu zawiera nieco grappy pamiętającej pradziadka, w wieku ok. 80 lat. Jest też brandy rocznikowa, butelka vintage z 1975 roku.
Produkują ok. 230 tys. butelek rocznie. Eksportują do 14 krajów, w tym do Polski. W Krakowie działa związana z Villa de Varda restauracja Lo Scrigno dei Sapori Italiani. Są dostawcą grappy do restauracji Armani na całym świecie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail