Destylarnie, Spirits
destylarnie, okowita, rum, wódka

Wizyta we Wrocławskim Studio Alkoholi

Wizyta we Wrocławskim Studio Alkoholi

Udostępnij:

We wrocławskim hotelu Avtive Przemysław Koelner zrealizował swoją pasję, otwierając niewielka manufakturową destylarnię. Są tu dwa aparaty do destylacji, jeden czteropółkowy, drugi to kolumna spirytusowa, która wyciąga do 96,5% i na niej robią własne wódki. Oficjalne otwarcie destylarni nastąpiło w grudniu 2022, a w 2023 roku zadebiutowały pierwsze własne alkohole – m.in. wódka Wrocławska z glukozy, czy Porterówka Wrocławska. Czekają na butelkowanie okowity z jabłek i gruszek, czy własne rumy z melasy z dodatkiem trzcinowego cukru.

– Destylacja zawsze mnie pasjonowała, to jest szansa robienia cały czas czegoś innego, nie ma tu nic taśmowego – mówi Przemysław Koelner.
Do fermentacji melasy i glukozy używają drożdży gorzelniczych alcotec i alcomat, do owocowych destylatów drożdże safspirit. Woda jest miejska, mocno zmineralizowana, stosowana jest tylko prosta osmoza. Wszystkie alkohole bardzo długo odpoczywają, wlewane m.in. do kamionkowych amfor, ręcznie robionych przez rzemieślników z Bolesławca na wzór antycznych naczyń. Przemysław i wspierający go syn Mikołaj, eksperymentują też z wieloma innymi metodami leżakowania alkoholi – w beczkach dębowych, w orzechu, w jajkach fermentacyjnych. Przedgony i pogony w części trafiają do kolejnej destylacji, by uzyskać wyższą aromatyczność. Alkohole nie są filtrowane, a po rozlaniu, przed zamknięciem butelek, jeszcze przez dobę oddychają pod gazą.
Firma stara się nie generować żadnych odpadów. Wytłoki owocowe, odpady drożdżowe i wody pofermentacyjne są wykorzystywane jako kompost. Woda używana w procesie destylacji i rektyfikacji pracuje w obiegu zamkniętym.

Powiązane artykuły

Wydarzenia
prawo, rynek

18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]

Degustacje, TV
wódka
Alkohole dnia
wódka

Wyprodukowana dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., czysta wódka zbożowa o mocy 38%. Aromat delikatny, […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.