Niezależny bottler Douglas Laing & Co ponownie wprowadził na rynek markę whisky Strathearn jako swój inauguracyjny single malt. Przypomnijmy, że w październiku 2019 roku kupili Strathearn Distillery z siedzibą w Perthshire. Nowy Strathearn Single Malt został zabutelkowany z 32 beczek, będących kombinacją beczek po bourbonie, sherry i virgin oak. Część beczek pochodziła z magazynów Strathearn w ramach przejęcia, a inne były już napełniane nowym destylatem pod okiem Douglasa Lainga. Zabutelkowana z mocą 50%, kosztuje 85 funtów.
Destylacja w Strathearn odbywa się bez żadnej automatyzacji. Fermentacja jest długa, trwa 144 godziny, aby nadać whisky owocowy charakter. Punkty cięcia spirytusu wybiera się na podstawie zapachu i smaku. Napełniana jest jedna beczka dziennie. Douglas Laing używa wyłącznie słodu Maris Otter, aby nadać whisky „kremowy, słodowy” smak.