Degustacje, Spirits
degustacje, wino

Włoskie wakacje na Sardynii

Włoskie wakacje na Sardynii

Udostępnij:

21 lipca o godzinie 19.30 odbędzie się 134. spotkanie Akademii Wina – Włoskie wakacje na Sardynii. Spróbujemy win: Zanatta Pedrugaias Vermentino Di Gallura 2022 i Zanatta Olomene Cannonau Di Sardegna 2021. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.

Zanatta Pedrugaias Vermentino Di Gallura 2022
Wino stworzone w 100% ze szczepu vermentino – odmiany, która uwielbia dużo słońca i doskonale rozwija się w sardyńskim klimacie i jest najważniejszą białą odmianą na wyspie. Pochodzi z młodszych nasadzeń winorośli w okolicach Olbii, z których pozyskuje się owoce do produkcji flagowej apelacji- Vermentino di Gallura DOCG. Wino fermentowane w kadziach stalowych, aby oddać owocową strukturę i mineralny charakter. Pedrugaias ma połyskliwą słomkową barwę, o przyjemnym bukiecie białych brzoskwiń, świeżych cytrusów, jabłek, ananasa z kwiatowymi nutami kocanki. Podniebienie jest rześkie i mineralne, o posmaku owoców tropikalnych, brzoskwiń i gruszek z pestkowym i lekko słonym zakończeniem. Podawać na aperitif, do przystawek z owoców morza, sałatki greckiej, białych ryb pieczonych w soli, grillowanych tłustych ryb jak halibut czy łosoś oraz do miękkich i kremowych serów jak ricotta, bawola mozzarella czy brie.

Zanatta Olomene Cannonau Di Sardegna 2021
Olomene to 100% cannonau (lokalna nazwa grenache), które jest najważniejszą odmianą winorośli na Sardynii. Szczep ten obejmuje prawie 30% wszystkich upraw winorośli w regionie. Grona do stworzenia tego wina pochodzą z najmłodszych krzewów w winnicach zlokalizowanych w północno-wschodniej części wyspy. Wino fermentowane w stalowych zbiornikach, aby utrzymać intensywność i owocowy styl. Posiada wiśniowo-rubinową barwę, o zapachu czerwonych wiśni, przejrzałych truskawek z akcentami fiołków, ziół śródziemnomorskich, lukrecji i cynamonu. Na podniebieniu owocowe, o jedwabistej konsystencji i miękkich taninach, z mocnym akcentem czerwonych owoców jagodowych, jeżyn ze słodkimi przyprawami na finiszu. Podawać z parmigiana di melanzane, grillowanymi warzywami, risotto z burakiem i kozim serem, z pieczonym indykiem, koźliną i lokalnymi specjałami jak Ravioli Sardi, młody ser Pecorino Sardo oraz w wersji lekko schłodzonej stworzy idealne połączenie ze stekiem z tuńczyka.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.