Aqua Vitae, Degustacje, Spirits
degustacje, wódka

Wódki znad Bajkału

Wódki znad Bajkału

Udostępnij:

7 października w Kita Koguta odbyła się degustacja wódek Baikal. Do ich produkcji używana jest woda z Jeziora Bajkał, wydobywana z głębokości około 500 m pod taflą wody. Jest w niej trzykrotnie więcej tlenu niż w klasycznej wódce.

Właścicielem marki jest APC Group, do której należy m.in. destylarnia Simbirsk o ponad stuletniej historii. Zbudowana w 1865 roku, zmodernizowana w latach 2005-2006. Powstają tam wódki Baikal i linia wódek Slavic Collection. Mają zarówno kolumny do destylacji ciągłej, jak i alembiki szarentejskie. Firma powstała w 1992 roku, od 1998 roku zajmuje się produkcją napojów spirytusowych, obecnie jest w pierwszej piątce największych producentów wódek w Rosji. Marka Baikal zadebiutowała w 2011 roku. W Polsce w ofercie Ice-Full są cztery wódki Baikal – Original, Ice, Pine Nut i Nerpa. Goście Kity Koguta mieli możliwość spróbowania każdej z nich.
Baikal Original (40%) to pierwsza w Rosji organiczna wódka, uzyskała stosowne certyfikaty w 2011 roku. W przypadku wersji Ice (40%) do zestawienia użyto pszenicznego spirytusu klasy Alfa oraz wymrożonej wody z dna Bajkału. Powoli rozpuszczany lód był mieszany kropla po kropli ze spirytusem. Wódka Baikal Pine Nut to spirytus pszeniczny, woda z Baikału i destylat z nalewów na orzeszki sosny z tego samego regionu. Destylat powstaje w szarentejskich alembikach. Nerpa (4)%) to najwyższej klasy wódka, w malowanej butelce, z obrazkiem przedstawiającym nerpę bajkalską – endemicznego ssaka z rodziny fok, który żyje w Jeziorze Bajkalskim. Część dochodów ze sprzedaży tej wódki przeznaczanych jest na ratowanie populacji nerp bajkalskich. Wódka zestawiana jest z najwyższej klasy spirytusu pszenicznego, z niewielkim dodatkiem nalewów na liście sagandalia, popularnej buriackiej herbaty

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.