Magnificent eight, osiem whisky marzeń na początek nowego roku zaproponował Mariusz Masiak uczestnikom wykwintnej degustacji w Whisky & Cognac Club. Drogie, rzadkie, trudno dostępne szkockie single malts. Oficjalne butelkowania oraz trzy edycje od niezależnego bottlera Murray McDavid, nowości z jego najbardziej prestiżowej linii Mission Gold. Była to też dobra okazja, by przekonać się, że nie zawsze najdroższe i najstarsze whisky są najlepsze.
Glenburgie 28YO 1995 Mission Gold Murray McDavid (46,1%)
Beczki po sherry oloroso i pedro ximenez, 531 butelek, butelkowanie 2023. Zapach pełen kakao, pralinki kakaowe, rodzynki, lekka nuta kokosowa, delicje wiśniowe, ciasteczka miodowe. W smaku napoleonka, ciasto budyniowe ze skórką cytrynową, kokosanka. Bardzo delikatna. Finisz słodki, ale mniej niż zapowiadał aromat, przechodzi w kierunku ciasta kukurydzianego, delikatna słoność, orzechy, migdały.
26,5/26,5/27/7,5=87,5
GlenAllachie 21YO Batch no 4 (51,1%)
Zabutelkowano trzy beczki puncheon po pedro ximenez, z czego wyszło 2000 butelek, . Zapach ziół, lasu, jałowca, tuji, syropu na kaszel, mieszanki ziół prowansalskich, tytoniu. W tle – suszone śliwki, suszone morele, daktyle. Smak słodko-cierpki: śliwki, renklody, wiśnie, czereśnie, gruszki. W finiszu jest trochę słodkiego ciasta budyniowego, broszka, słód, suszone morele, suszone śliwki, nutka tabaki.
28,5/28,5/28/8,5=93,5
Malts of Islay 34YO Mission Gold Murray McDavid (41,1%)
Mieszanka Bowmore i Laphroaig, beczka ponownego napełnienia po sherry, finiszowana w beczce pierwszego napełnienia po sherry oloroso. Butelkowanie 2023, 626 butelek. W zapachu dużo wosku, nuty medyczne, bandaże, zioła, gencjana, wypieczona skórka chleba. Smak ziołowo-apteczny, syrop, jest lekka, torf schowany. W finiszu jest lekko, wosk, zioła, wrzosy, skórki jabłek.
26,5/26,5/27/7,5=87,5
Hazelburn 15YO Oloroso Cask Matured (55,8%)
Typowa dla Hazelburn trzykrotna destylacja, butelkowanie 2023, 9000 butelek. Zapach śliwek i rodzynek, moreli, suszonych śliwek, anyżu, siarki. W smaku wytrawna, sporo smaru, ziemistość, nuty mięsne, rodzynki, sól, kwaskowe jabłka, tytoń. Finisz medyczny – gencjana, śliwki, suszone morele, sól, imbir, skórki zielonych jabłek, sadza, maślaność, eukaliptus. Dziwnie poukładana.
26,5/26,5/26,5/7=86,5
Springbank Palo Cortado 10YO (55%)
Leżakowała sześć lat w beczkach po bourbonie i cztery lata w beczkach po palo cortado, 10200 butelek. Zapach rodzynek, orzechów, fig, daktyli, migdałów, rumianku. W smaku dużo cierpkości, przyjemna dymność i medyczność, miód wrzosowy, propolis, anyż, trawa żubrowa. W finiszu orzechy włoskie i rumianek, miód, śliwki, tytoń, skóra, śliwki, jabłka kwaskowe i słodkie. Wszystko do siebie pasuje.
26,5/27,5/27,5/8=89,5
Longrow 21YO 2023 Edition (46%)
Na tą edycję złożyły się w 65% beczki po sherry i 35% po bourbonie. W zapachu brzoskwinie, syrop brzoskwiniowy, miód, kit pszczeli, nuta bananów, jabłek. Rześki. W smaku bardzo przyjemna ziołowość, jabłka, gruszki, sól, ziemistość, mineralność, wulkaniczność, rhum agricole. W finiszu gruszki, jabłka, jabłka w popiele, słoność, ziołowość.
28,5/28,5/28,5/8,5=94
Kilchoman 16YO Limited Edition 2023 (50%)
Na edycję złożyło się 21 beczek, natorfienie 50 ppm, głównie beczki po bourbonie, niewielki udział beczek po sherry. Zapach wędzonych śliwek, wędzonych wiśni, porzeczek i słodycz w nosie syropu gruszkowego. W smaku czarna porzeczka, pieprz, sól, anyż, kiszone cytryny. W finiszu zioła i cytrusy, miód i anyż, kiszona cytryna, solanka. Jeden z najlepszych Kilchomanów w historii destylarni.
28,5/28,5/28,5/8,5=94
Ledaig 25YO Mission Gold Murray McDavid (57,2%)
Beczki refill sherry butt, finisz czteroletni w beczkach pierwszego napełnienia po Margaux. 621 butelek, butelkowanie 2023. Zapach śledzia w wasabi, sos ostrygowy, siarka. Bardzo specyficzny. W smaku słoność, oleistość, wędzone szproty, zioła, sól. W finiszu olej, ryby, wędzenie i sól.
27/26/25,5/7,5=86