najbardziej znana marka polskiej wódki, produkowana do 2013 roku w Poznaniu, gdzie podobno w XVI wieku działało 498 gorzelni. Historia Wyborowej zaczyna się w 1823 roku, twórcą marki był Hartwig Kantorowicz. W 1930 roku Wyborowa stała się produktem eksportowym, jako pierwsza z polskich wódek. W latach PRL produkowana przez Polmos, także na eksport (w mocniejszej wersji 45%), w latach 90. XX wieku została przejęta przez międzynarodowy koncern Pernod Ricard. W 2013 roku jej produkcję przeniesiono do Zielonej Góry, gdzie zestawiane są wszystkie marki wódek Pernod Ricard Polska (m.in. także: Luksusowa, Siwucha czy Pan Tadeusz). Rektyfikowana w zakładzie w Janikowie. Wyborowa robiona jest w 100% z żyta, surowego spirytusu dostarczają gorzelnie rolnicze. W ostatnich latach utraciła nieco na prestiżu i pozycji w rankingach sprzedaży, gdyż pojawiła się w Polsce konkurencja dobrej jakości wódek czystych zarówno krajowych jak i zagranicznych. Zwykła Wyborowa wciąż jednak wyróżnia się smakiem – jest słodka, z nutami zbóż, ale i słodkich owoców, np. moreli. Znakomita jakościowo Wyborowa Exquisite dla wielu konsumentów jest zbyt droga (ponad 120 zł butelka) by mogli docenić jej walory, a jest doskonała. Poza wódką czystą produkowane były wódki aromatyzowane na bazie tego samego destylatu, m.in.: Wyborowa Lemon, Wyborowa Pear, Wyborowa Apple, Wyborowa Almond i inne. W 2012 roku zrezygnowano z nich, sukcesywnie wprowadzając na to miejsce lżejsze (o mocy 30% i 25%) intensywnie smakowe likiery (seria Smaki Świata): Wyborowa Lime & Mint (w stylu Mojito – moim zdaniem najlepsza w serii), Wyborowa Ginger Bite (bardzo imbirowa), Wyborowa Citrus Squeeze (przyjemnie cytrusowa), Wyborowa Mango Splash (słodka, raczej jako składnik koktajli), Wyborowa Watermelon & Mint (arbuzowo-miętowa, średni udane połączenie) i Wyborowa Maracuja Crisp (wyważona, o intensywnym aromacie marakuji, ale nie bardzo słodka), Wyborowa Coffee Caramel (bardzo lekka, smak kawy z mlekiem) i Wyborowa Pomegranate & Raspberry (lekka, przyjemnie owocowa). W serii Wyborowej Smaki Świata w grudniu 2014 roku ukazała się pierwsza limitowana edycja – Przyprawiona Pomarańcza, mieszanka przypraw: kardamonu, kolendry, ziela angielskiego, wanilii oraz cynamonu. Można ją serwować na zimno i ciepło, w formie szota lub jako dodatek do gorącej herbaty. Specjalnie dla Przyprawionej Pomarańczy została stworzona karbowana etykieta – delikatne płatki śniegu wirujące wśród soczystych połówek pomarańczy, aromatycznych lasek cynamonu, pachnących kwiatów wanilii. Również pod koniec 2014 roku ukazała się w serii Smaki Świata średnio udana Wyborowa Polskie Jabłko (25%) – słodka, likierowa, o aromacie szarlotki. Jest też Wyborowa Black (20%), o opalizująco-fioletowej barwie, produkowana wyłącznie na rynek Angoli. Aromat jeżynowy, w ustach cierpka, orzeźwiająca. W 2015 roku na rynku pojawiały się dwie limitowane edycje wódki Wyborowa – Polski Ziemniak i Polska Pszenica. Obydwie mają klasyczną moc 40%, elegancką nowoczesną butelkę, filtrowane są przez kwarc i ametyst.
Świetna jest ta wódeczka. Nie tylko butelka robi wrażenie, ale zawartość potrafi zmrozić krew w żyłach. Subtelna, delikatna, spływająca ospale po ściankach gardzieli przynosi tylko pozytywne skojarzenia.