najbardziej znana marka polskiej wódki, produkowana do 2013 roku w Poznaniu, gdzie podobno w XVI wieku działało 498 gorzelni. Historia Wyborowej zaczyna się w 1823 roku, twórcą marki był Hartwig Kantorowicz. W 1930 roku Wyborowa stała się produktem eksportowym, jako pierwsza z polskich wódek. W latach PRL produkowana przez Polmos, także na eksport (w mocniejszej wersji 45%), w latach 90. XX wieku została przejęta przez międzynarodowy koncern Pernod Ricard. W 2013 roku jej produkcję przeniesiono do Zielonej Góry, gdzie zestawiane są wszystkie marki wódek Pernod Ricard Polska (m.in. także: Luksusowa, Siwucha czy Pan Tadeusz). Rektyfikowana w zakładzie w Janikowie. Wyborowa robiona jest w 100% z żyta, surowego spirytusu dostarczają gorzelnie rolnicze. W ostatnich latach utraciła nieco na prestiżu i pozycji w rankingach sprzedaży, gdyż pojawiła się w Polsce konkurencja dobrej jakości wódek czystych zarówno krajowych jak i zagranicznych. Zwykła Wyborowa wciąż jednak wyróżnia się smakiem – jest słodka, z nutami zbóż, ale i słodkich owoców, np. moreli. Znakomita jakościowo Wyborowa Exquisite dla wielu konsumentów jest zbyt droga (ponad 120 zł butelka) by mogli docenić jej walory, a jest doskonała. Poza wódką czystą produkowane były wódki aromatyzowane na bazie tego samego destylatu, m.in.: Wyborowa Lemon, Wyborowa Pear, Wyborowa Apple, Wyborowa Almond i inne. W 2012 roku zrezygnowano z nich, sukcesywnie wprowadzając na to miejsce lżejsze (o mocy 30% i 25%) intensywnie smakowe likiery (seria Smaki Świata): Wyborowa Lime & Mint (w stylu Mojito – moim zdaniem najlepsza w serii), Wyborowa Ginger Bite (bardzo imbirowa), Wyborowa Citrus Squeeze (przyjemnie cytrusowa), Wyborowa Mango Splash (słodka, raczej jako składnik koktajli), Wyborowa Watermelon & Mint (arbuzowo-miętowa, średni udane połączenie) i Wyborowa Maracuja Crisp (wyważona, o intensywnym aromacie marakuji, ale nie bardzo słodka), Wyborowa Coffee Caramel (bardzo lekka, smak kawy z mlekiem) i Wyborowa Pomegranate & Raspberry (lekka, przyjemnie owocowa). W serii Wyborowej Smaki Świata w grudniu 2014 roku ukazała się pierwsza limitowana edycja – Przyprawiona Pomarańcza, mieszanka przypraw: kardamonu, kolendry, ziela angielskiego, wanilii oraz cynamonu. Można ją serwować na zimno i ciepło, w formie szota lub jako dodatek do gorącej herbaty. Specjalnie dla Przyprawionej Pomarańczy została stworzona karbowana etykieta – delikatne płatki śniegu wirujące wśród soczystych połówek pomarańczy, aromatycznych lasek cynamonu, pachnących kwiatów wanilii. Również pod koniec 2014 roku ukazała się w serii Smaki Świata średnio udana Wyborowa Polskie Jabłko (25%) – słodka, likierowa, o aromacie szarlotki. Jest też Wyborowa Black (20%), o opalizująco-fioletowej barwie, produkowana wyłącznie na rynek Angoli. Aromat jeżynowy, w ustach cierpka, orzeźwiająca. W 2015 roku na rynku pojawiały się dwie limitowane edycje wódki Wyborowa – Polski Ziemniak i Polska Pszenica. Obydwie mają klasyczną moc 40%, elegancką nowoczesną butelkę, filtrowane są przez kwarc i ametyst.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Komentarze

Autor: Disorder

Komentarze

  1. Świetna jest ta wódeczka. Nie tylko butelka robi wrażenie, ale zawartość potrafi zmrozić krew w żyłach. Subtelna, delikatna, spływająca ospale po ściankach gardzieli przynosi tylko pozytywne skojarzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail