najbardziej znana japońska whisky, sztandarowy produkt gorzelni Suntory, zdobywczyni wielu złotych medali dla najlepszych whisky single malt, co Szkotów doprowadza do szału. Słód do produkcji whisky importowany jest ze Szkocji lub Australii, alkohol destylowany jest w dwunastu alembikach. Część ich whisky starzonych jest w dębie japońskim, ale też w beczkach z drzewa cedrowego czy wiśni (te nie są dostępne w Europie). Wszystkie whisky z kolekcji Yamazaki cechuje bardzo owocowy smak. Obecnie w sprzedaży są: 10-, 12-, 18- i 25-letnia. Najwięcej medali zdobyła whisky 18-letnia, o bardzo ciemnej barwie, którą zawdzięcza leżakowaniu w beczkach po sherry, pachnąca wiśniami, słodka i niepowtarzalna, o bardzo długim finisku z nutami sherry. Jest o niebo lepsza od Yamazaki 12-letniej, która również jest słodka, ale nie ma w sobie tej niezwykłości. Ta 25-letnia jest najciemniejsza, niemal orzechowa w barwie i rozwija te wszystkie smaki, które znajdziemy w 18-letniej.