30 maja Whisky Spirit zorganizowało degustację pod hasłem „Whisky nie ze Szkocji też jest ciekawa – przekonaj się sam”. Do spróbowania było sześć whisky z: Słowacji, Tajwanu, Japonii, Indii, Izraela i Australii, a także polska Starka. Spotkanie prowadzili: Łukasz Szczepanik, Krzysztof Dynowski i Konrad Puć.

Old Barrey Finiszowana w beczkach po polskim miodzie pitnym Cask 001 (43%)
Słowacka whisky single malt z destylarni Nestville, finiszowana na Podlasiu w beczkach po polskich miodach pitnych. Projekt pilotuje Artur Brzychcy dla DMS Barrels, czyli firmy dystrybucyjnej Tedi. Barwa jest miodowa. Aromat lekki, bardzo waniliowy, nuty karmelowe i kukurydziane, lekko orzechy włoskie, zioła, słód, wyraźnie beczki po bourbonie. Smak słodki, miodowy, czekolady z orzechami, sporo ziół, jest też pieprzność, jakby żyta, a nie słodu jęczmiennego, jest dużo młodego drewna. W finiszu: miód, propolis, mleczna czekolada, orzechy laskowe, wanilia, wiórki kokosowe, nadal pieprzność, wciąż dużo surowego drewna, popcorn. Edycja limitowana, wypuszczono 370 butelek.
2.5
19/19/18/6=62

Omar Single Malt ex Bourbon Cask (46%)
Whisky z Tajwanu, z Nantou Distillery, która rozpoczęła działalność w 2008 roku. Lekki, egzotyczny aromat bananów, kokosów, wanilii, toffie, mleczna czekolada, nawet skondensowane mleko w proszku, solony karmel. W smaku banan i kokos, ale na ostro, wyraźna nuta świeżego drewna, estragon, morska sól, dym, wędzona ryba, słodycz znika. W finiszu dodatkowo brzoskwinia, melon, ale głównie banan oraz… solone mięso.
3
20/20/20/6=66

Nikka Taketsuru Pure Malt (43%)
Whisky nosi nazwę założyciela destylarni, to mieszanka kilku single malt z dwóch destylarni – Miyagikyo i Yoichi. Średni wiek destylatów to dziesięć lat. Aromat słodu, dymu, soli, pieczonych jabłek, wiśnie w syropie, maliny, gruszki. Smak słony, słodowy, chlebowy, solone suszone owoce, sporo dymu, likierowy smak sherry. W finiszu kremowość, przypieczenie, palone ziarno, słód, mleczna czekolada z solą.
4
24,5/24,5/24,5/7=80,5

Igni Peated (42,8%)
Whisky z Indii, z destylarni Amrut, butelkowana przez Lożę Dżentelmenów, selekcja Artura Brzychcy. Zapach torfowy, słodowy, miodowy. W smaku do torfu i miodu dochodzi jodyna. Bardzo wyraźny styl Islay. Finisz pełen miodu i nut morskich – sól, jodyna, dym, wyprażone mocno ziarno, smolistość, pieczone jabłka.
3.5
22/23,5/23,5/7=76

M&H Elements Red Wine Cask Kosher (46%)
Whisky z Izraela, seria Elements to: Peated, Sherry Cask i właśnie Red Wine Cask, z beczek po lokalnym czerwonym winie. Bardzo dużo słodu w zapachu, ciężki, ciemny słód, miód, chmiel, w tle octany. Trochę jak pumpernikiel. A w smaku bardzo dużo czarnego chleba, chlebowe piwo, słód, spadź iglasta, imbir. Finisz gorzkawy, mocno wypalony czarny chleb, stout, nuta kawy.
4
25/25,5/25/7,5=83

Hellyers Road Peated (46,2%)
Największa, najbardziej utytułowana, działająca od 1999 roku destylarnia z Tasmanii. Torfowy słód pochodzi ze Szkocji, z Inverness. Wspaniały zapach wosku, dopalającej się świecy, dymu z wrzosowiska, wędzonych czarnych porzeczek, wędzonych śliwek. Do tego słód i miód. Smak węgla, wyciągniętego z ogniska spalonego ziemniaka, spalonej marchwi, czarnej porzeczki. Finisz miodowy, a do tego przypalona grzanka z morelową marmoladą. Świetne.
4.5
28/28/28/9=93

Starka 40YO 1978 (43,5%)
Limitowana edycja, w całości trafiła do sprzedaży w formie luksusowych karafek dla firmy dystrybucyjnej Tedi. Aromat warzywny – seler, wędzona pietruszka, marchew, do tego wędzone śliwki, susz. Smak słodko-warzywny, wanilia i toffi, suszona marchew, suszone pomidory, suszona mieszanka warzywna. W finiszu vegeta i stare, mocno odleżakowane brandy, stare drewno, lekko nuta kakao.
4.5
28,5/28/28/9=93,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail