marka jednego z najlepszych na świecie rumów, produkowany jest w Gwatemali przez firmę Rum Creation and Products, zaś światowym dystrybutorem marki jest koncern Diageo. Rum powstał w 1976 roku dla uczczenia setnej rocznicy powstania Zacapa, miasta we wschodniej Gwatemali. Robiony jest z pierwszego tłoczenia trzciny cukrowej, z jej soku zwanego miodem (virgin sugar cane honey), a następnie jest starzony metodą Solera w beczkach po sherry. Beczki przechowywane są 2300 m n.p.m. w magazynach na stokach gór, gdzie średnia temperatura wynosi 17 stopni. Ta niska jak na warunki leżakowania rumu temperatura pozwala oferować rumy starzone nawet powyżej 25 lat. Butelki rumu Zacapa okolone są ręcznie plecioną matą wykonaną z liści palmowych. Ron Zacapa dostępny jest w wersjach: Zacapa 15, Zacapa 23, Zacapa 23 Black Label, Zacapa 23 Straight from the Cask oraz Zacapa XO – przy czym liczby oznaczają wiek starzenia, zaś w przypadku rumu XO wiek sięga 25 lat i jest to rzecz absolutnie wyśmienita. Są to słodkie rumy, przesycone aromatami starego dębu, zupełnie niepowtarzalne. W niewielkich ilościach firma wypuszcza także edycje rocznikowe – Zacapa Reserva Limitada.