Reek of Peat, czyli zapach torfu, taki tytuł miało spotkanie z whisky z porfolio Duncan Taylor, które 21 czerwca poprowadził online Fergus Simpson, ambasador i kolekcjoner whisky. Międzynarodowe grono mogło uczestniczyć w degustacji, zadając Fergusowi pytania poprzez Messenger, a obraz był transmitowany na żywo na platformie Facebook. Zgodnie z tytułem, degustowane były whisky torfowe, a niektóre nawet bardzo mocno torfowe, nie tylko z Islay, ale także torfowa edycja ze Speyside oraz whisky z Orkadów. Bardzo zróżnicowany był wiek prezentowanych whisky, najmłodsza miała zaledwie cztery lata, najstarsza 21 lat.

Oto jak smakowały.

Bunnahabhain 4YO 2014 Duncan Taylor Battlehill (46%)
Beczki po bourbonie, bardzo młoda, bardzo dymna Bunnahabhain, o poziomie torfu 45 ppm. W aromacie smoła, masa dymu, wędzone mięso, wędzona ryba. W smaku nuty maślane, budyniowe i bardzo dużo dymu, duża smolistość, pieczone jabłka. W finiszu mineralność, popiół, nieco soli, wciąż spora smolistość, choć przełamana wanilią.
3
20,5/20,5/21,5/6=68,5

Benriach 8YO Dimensions Duncan Taylor (54%)
Whisky z 2011 roku, leżakowana w refill sherry cask, poziom torfu ok. 40 ppm. Aromat słodki, miodowy, lekko igliwie, torf ukryty, bardziej wędzenie. W smaku zaskakująco lekka, owocowa, sporo jabłek i pieczonych jabłek, wędzone śliwki. Nuta pieprzu, imbiru w finiszu, nadal sporo jabłek, nawet gruszki i delikatna smolistość, tytoń i popiół cygara.
3
20/20,5/21/6=67,5

Highland Park 2008 Octave Duncan Taylor (53,1%)
Finiszowana w małych beczkach po sherry oloroso, mieszanka whisky torfowych 30-40 ppm z nietorfowymi. Nuty pieczonych jabłek, świąteczny placek z bakaliami, rodzynki, nieco sadzy, ale są też świeże jabłka. W smaku bardzo owocowa, dużo jabłek, trochę moreli, wędzone owoce, daktyle. Finisz dymny, dużo wędzonych jabłek i śliwek.
3.5
23/23/22/7=75

Islay Selection 19YO Dimensions Duncan Taylor (54%)
Blended malt, beczki po bourbonie. Aromat bardzo delikatny – brzoskwinie, białe owocowe kwiaty, kandyzowane skórki cytrusów, pieczone jabłka, trochę sadzy i trochę kiszonych cytrusów. W smaku sporo dymu, sporo soli i pieprzu, rozgrzewające, nuty korzenne, imbir. Finisz także rozgrzewający, imbir, miód, dym.
4.5
27/26/26/7,5=86,5

Laphroaig 21YO Duncan Taylor Battlehill (50,2%)
Beczki po bourbonie. Delikatny, bardzo elegancki torf, budyń waniliowy, bakalie, figi, cytrusy, zwłaszcza grejpfrut, trawa cytrynowa. W smaku znacznie więcej torfu, niż zapowiadał aromat, ale jest też wspaniała nuta soczystych jabłek, gruszek. W finiszu kwiatowość, owocowość, dym znów się ukrył, za to są wyraźne nuty wędzenia, nawet zaskakująca wędzonej papryki.
4.5
28,5/28/28,5/9,5=94,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail