Najnowsza edycja Single Farm Single Malt Kilchoman 100% Islay jest już zabutelkowana i gotowa do wprowadzenia na rynki na całym świecie. Trzynasta edycja została wydestylowana ze zbiorów jęczmienia w latach 2012, 2013 i 2014, a następnie dojrzewała przez co najmniej 8 lat w 44 beczkach po bourbonie.
– 13. edycja to pierwsze wydanie od 2019 roku, w którym zdecydowałem się wyłącznie na beczki po bourbonie. 44 beczki po bourbonie, które wybrałem, to głównie świeże beczki, co nadaje whisky piękne warstwy maślanego aromatu wanilii i karmelu, które komponują się z cytrusową słodyczą naszego trunku – opowiada Anthony Wills, założyciel destylarni Kilchoman.
Whisky powstała z własnego jęczmienia, słodowanego w destylarni przy użyciu tradycyjnych technik słodowania podłogowego. Najpierw ziarno kiełkuje, a następnie wędzi się jęczmień przy użyciu lokalnego torfu z Islay, aby nadać whisky lekko dymny charakter. Poziom natorfienia to 20 ppm. Wokół destylarni Kilchoman ma 200 akrów dobrej jakości gleby obsadzonej jęczmieniem.
Wypuszczono 13 tys. butelek z mocą 50%. Polskim dystrybutorem jest M&P.
na mapie widać uprawy jęczmienia przy destylarni Kilchoman