24 rumy z kalendarza 2022

W sprzedaży jest już ósma edycja kalendarza adwentowego z miniaturkami rumów, który powstaje pod okiem znanego kolekcjonera i promotora rumu, Joshui Singha. Joshua prowadzi firmę 1423, jest importerem i bottlerem, wiele z jego rumów oferowanych jest w Polsce przez The Last Port.

W kartonowym pudełku jak zawsze są 24 buteleczki. Każda buteleczka o pojemności 20 ml ukryta jest pod odpowiadającą jej datą. W pudełku są też dwa kieliszki degustacyjne i dwie karty do notatek degustacyjnych. Ze strony http://24daysofrum.com można dodatkowo pobrać plik PDF do tworzenia swoich not, można też dodawać swoje w ramach social media. Strona internetowa jest świetnie opracowana, szczegółowo opisano tam każdy rum z zestawu.
Każdy rum w zestawie jest z innego kraju. Oto moje wrażenia z degustacji ubiegłorocznej edycji dwudziestu czterech rumów z całego świata. Recenzję z edycji 2023 zamieszczę po 24 grudnia, by nie zdradzać, co kryje się w każdym adwentowym okienku.

Patridom XO Cask (65%)

Rum z Dominikany, destylowany w kolumnie, wiek 12-15 lat. Moc potężna 65%. Zapach kokosów, kakao, cynamonu, kandyzowanej skórki banana, wanilii egzotycznego drewna, vinegar śliwkowego. W ustach czekolada ze śliwką, wyczuwalna duża moc alkoholu, kakao, suszone wiśnie. W finiszu: imbir, cynamon, wiórki kokosowe, wiśnie w czekoladzie, syrop wiśniowy, goździki. Mocne, rozgrzewające.

4/5

25,5/25/25/7=82,5

Villa Rica 23 (40%)

Rum z Meksyku, z kolumny, leżakowany 23 lata. Zapach wiśni, śliwek, mirabelek, konfitur śliwkowych, owocowego tytoniu i octanów. W smaku gorycz jarzębiny, kaliny, głogu, gorzki tytoń, skarmelizowana czereśnia i wiśnia. W finiszu gorzka czekolada z suszoną wiśnią, z rodzynką, tytoń, jarzębina, głóg, śliwki w czekoladzie.

4/5

25,5/25,5/25,5/7,5=84

Worthy Park Select (40%)

Rum z Jamajki, destylacja w alembiku, blend w wieku 4-12 lat, beczki po bourbonie. Wspaniały zapach egzotycznych owoców – papaja, mango, bardzo soczyste, gruszka williams, banany, słodko. Smak bardzo lekki, zbyt lekki, gruszki, banany, mieszanka owocowa w syropie, mandarynki. W finiszu trochę goryczki, kalina i gorzkie mandarynki, przejrzały banan.

4/5

28/25/25,5/7,5=86

Ron San Miguel Solera 1952 (43%)

Rum z Ekwadoru, destylacja w kolumnie, leżakowanie w solerze z amerykańskiego dębu. Zapach nieco zjełczały, stare masło, kogel-mogel, masło kakaowe. W smaku coli, ciasteczka cynamonowe, irys, pączek. Finisz mdły, pudrowy, dużo cynamonu, gałki muszkatołowej, marcepan, lekka pieprzność i skóra. Nie poukładane.

4/5

25/25/25/7=82

Beenleigh Cane Island Australia (43%)

Rum z Australii, Beenleigh Rum Distillery, destylacja w alembiku, cztery lata w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie. Aromat ziół, żywicy, zielonych szyszek. Smak słodki, tłusty, oliwki, żywica, jałowiec, sosna i syropowa słodycz. Sosnowy, apteczny, żywiczny finisz, lekko aloes i mięta.

4.5/5

25,5/26,5/27,5/8=87,5

Carúpano Anejo Reserva Oro 12 (40%)

Rum z Wenezueli, Carupano Distillery, destylacja w kolumnie. 12 lat leżakowania Słodki zapach – kawy z mlekiem i miodem, cynamonu, słodkiego tytoniu, mniej przyjemna nuta octowa i żołędziowa. Smak lekki – kawa, bawarka, pomarańcze i mandarynki. W finiszu dużo mandarynek i pomarańczy, kawa.

2.5/5

16/17,5/17,5/7=58

New Grove Bourbon Cask (40%)

Rum kolumnowy z Mauritiusa, leżakowany w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie. Zapach głęboki, sporo wanilii, śliwek, czereśni, kokosa, ananasa, żurawiny, czekolady, jest też mineralność. Smak cierpki, tytoniowy, a jednocześnie lekki, miasteczkowy, jest też nuta banana i kokosa. W finiszu ciasto z galaretką pomarańczową, wanilia, kokos, banany, trochę gorzkiej herbaty. Jedna z ciekawszych edycji New Grave w tym przedziale wiekowym, brakuje nieco ciała i ciężkości w finiszu.

4/5

24,5/24,5/23,5/7=79,5

1731 Fine & Rare Guatemala Grand Reserva (46%)

Rum z Dersa Distillery z Gwatemali, melasowy, destylowany w kolumnach, leżakowany w beczkach po bourbonie. Zapach słodki – kakao, wanilia, kokos, śliwki w białej czekoladzie. Smak lekki, słodki, dużo rodzynek, daktyle, papaja. Finisz bardzo rześki – melon, papaja, mango, arbuz i czekolada Toblerone z rodzynkami.

4/5

25,5/25,5/25,5/7=83,5

Cartavio XO (40%)

Osiemnastoletni rum z Peru. Mieszanka kolumny i alembiku, starzenie w solerze. Zapach gorzkich pomarańczy, oranżady w proszku pomarańczowej, coli, sadzy, tytoniu, mineralność. Smak cierpki, przyjemny, cytrusowy – pomarańcze, kandyzowane cytryny, kandyzowane pomelo. Lekko słoność. W finiszu – pomarańcze, yuzu, gorzkie pomarańcze, solone limonki, słone śliwki.

4/5

25/25/27/7=84

Naga 10YO Siam Edition (40%)

Rum z Indonezji, leżakował 10 lat w 200-litrowych beczkach po bourbonie. Robiony z własnej melasy, destylowany w kolumnach. Zapach: skóry, tytoniu, solanki, do tego marcepan i cynamon. Smak wytrawny – głóg, tatarak, skóra, lukrecja, sól. W finiszu dużo kokosa, gorzka czekolada, kandyzowany imbir, kandyzowane skorki pomarańczy, sól, lekki tytoń.

4.5/5

28/27,5/27/8=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Cihuatan Cinabrio (40%)

Rum z Salwadoru, kolumnowy, 12 lat leżakowania w beczkach po bourbonie. Zapach kakao, gorzkiej czekolady ze śliwką, wiśnią, rodzynkami, posypką kokosową. Smak też słodki – mandarynki, ciasto mandarynkowe. W finiszu też dużo mandarynek – syrop mandarynkowy, sorbet mandarynkowy.

3.5/5

22/23,5/23/7=75,5

Plantation Barbados 5YO (40%)

3-4 lata dojrzewania w beczkach po bourbonie na Barbadosie, potem we Francji. Destylacja kolumnowa i alembikowa. Zapach kakao, słodkiej kawy, kokosa, wanilii. W smaku coli, wanilia, śliwki. W finiszu poziomki, jagody leśne, nuty koniakowe, marcepan, cynamon, wanilia, pomarancze, jabłka, szarlotka.

2.5/5

18/19/19/6=62

Rhum J.M Terroir Volcanique (43%)

Trzy lata leżakowania w amerykańskim dębie, fermentowany świeżo wyciśnięty sok z trzciny cukrowej, rum z Martyniki. W zapachu masa cynamonu i bananów, mango, melon, lekka słoność, pieczone pataty, orzechy włoskie, nuta apteczna. Smak lekki – śliwki, banany, wytrawne gorzkie cytrusy, pomelo, granat. Wszystko świetnie współgra. Finisz cierpki – grejpfrut, zielone orzechy, tytoń i zielony banan.

4.5/5

28/28/28/8,5=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Cane Island Trinidad 8YO (40%)

Trynidad, column still, leżakowanie 8 lat w amerykańskim dębie. Aromat słodki, czekoladowo-miodowy, z nutą kokosową, wiśni, śliwek, gruszek. W smaku słodycz i cierpkość, miód i tytoń, herbata, tytoń, banany. W finiszu wiśnie, śliwki, są nuty skórzaste, tytoniowe, lekko słoność, słone banany. Lekki, przyjemny rum.

4/5

26/26/26/7=85

Toucan No 4 (40%)

Gujana Francuska, cztery lata leżakowania w beczkach po Bas-Armagnac. Aromat septyczny – glikol, gencjana, poza tym holenderskie ciastka cynamonowe z orzechem laskowym. W smaku septyczność, wyjałowione bandaże, orzechy laskowe, migdały. Banany, mango, marakuja w finiszu.

3/5

17/20/24,5/7=68,5

Coloma 12YO (46%)

Rum z Kolumbii. Destylacja w kolumnie, leżakowanie w beczce po bourbonie. Zapach kakao, czekolady gorzkiej z posypką kokosową, czekolady ze śliwkami, z rodzynkami. Smak lekki, przyjemny, słodki, czekolada i suszone śliwki, suszone morele. W finiszu suszone orzechy włoskie i rodzynki, suszone morele, suszona gruszka.

4/5

24,5/25/25/7=81,5

Botavia Arack ZBC By The Dutch 8YO (48%)

Destylacja w alembiku. Aromat marmolady z liczi, banany i marakuja. W smaku smażone banany, nafta. Finisz bardzo długi, banany smażone w głębokim tłuszczu, mango, melon.

4.5/5

26,5/27,5/27,5/8=89,5

Chairman’s Reserve Legacy (43%)

Blend rumów z melasy i trzciny, z kolumn i alembików, w wieku 5-6 lat z beczek po bourbonie z St. Lucia. Zapach cierpki, tytoniowy, solankowy, fermentujące banany i ananasy, słone suszone skórki śliwek, czipsy bananowe. Smak wytrawny – tytoń, egzotyczna kora, sasafras, cynamonowiec, pieczone jabłka z lukrem, dziki przefermentowany miód, dużo słoności. W finiszu jest gorzki miód, propolis, skóra i kora, cynamon, goździki, słoność i tytoń.

4/5

26/26,5/26/7,5=86

Novo Fogo Cachaça Chameleon (43%)

Destylacja w alembiku. Rok w amerykańskim dębie, zapach orzechów włoskich, rodzynek, miodu, lekko tytoniu. Smak lekko waniliowy, orzechy. W finiszu nuty ostrzejsze, wytrawne, cierpkie jabłka, śliwki i papryczka czili.

4/5

26,5/26/26,5/7,5=86

William Hinton 5 Cask Blend (45%)

Rum z Madery, destylacja soku z trzciny. Jest to butelka wyłącznie na potrzeby kalendarza adwentowego 24 Days of Rum na rok 2022. Mieszanka rumów dojrzewających przez 3 lata w pięciu beczkach: ex-madeira, ex-whiskey, ex-brandy, winach wzmacnianych z Portugalii i Hiszpanii. Zapach lekko tytoniowy, wiśnie, wiśniowy tytoń, śliwki, renklody. Smak owocowy – renklody, śliwki, tarnina, wiśnie, morele, migdały. Lekki finisz pełen owoców: śliwek, moreli, nuty herbaciane, hibiskus.

4.5/5

27/27/27/7,5=88,5

Whistler Master Solera (46%)

Rum z RPA, alembik, starzenie w solerze, siedem różnych beczek. Zapach wiśni, leśnych jagód, bzu, lekko nafty, miodu, melasy. Smak miodowy, słodki, miód melasowy, słód, porter. W finiszu maliny, poziomki, chlebowiec i masa słodu, melasowego miodu.

4.5/5

26,5/27/27,5/8=89

Damoiseau Rhum Vieux Agricole VO (42%)

Rum z Gwadelupy ze świeżego soku z trzciny cukrowej. Cykl fermentacji Damoiseau VO trwa 24-36 godzin przy użyciu lokalnych drożdży z trzciny cukrowej z Gwadelupy. Po zakończeniu fermentacji rum jest destylowany w destylatorze kreolskim, uzyskując moc 88%. Leżakowany 3 lata w beczkach po bourbonie o pojemności od 180 do 200 l. Zapach lekko naftowy, śliwki, morele, mirabelki, kwaskowe jabłka, migdały. Smak bardzo migdałowy, pestki wiśni, śliwki, tarnina. Finisz lekki – czerwone owoce, poziomki, melasowy miód, śliwki.

4.5/5

27/26,5/26,5/7,5=87,5

J. Gow Spiced Rum (40%)

Szkocki infuzjowany rum z Orkadów. Zapach mocno cynamonowy, gałka muszkatołowa, goździki. W smaku wiśnie, wiśniówka, migdały, marcepan. W finiszu wiśniówka na rumie i dużo marcepanu.

2.5/5

18,5/18,5/18,5/6,5=62

Pusser’s Gunpowder Proof (54,5%)

Gujana Brytyjska, dawniej znany jako Pusser’s Blue Label. W aromacie: czekolada, wiśnie, mocno alkohol, nafta, mineralność, wilgotne drewno, septyczność. W smaku gencjana, głóg, wiśnie, wyjałowione bandaże. Finisz dla odmiany słodki – czekolada, cynamon, banany, poza tym nuty zaskakujące – igliwie, jałowiec, żywica, pieprz.

4.5/5

27,5/27/27/8=89,5

Na 24 prezentowane w kalendarzu rumy 16 spróbowałem po raz pierwszy. Podsumowując zawartość, edycja z 2022 roku była na bardzo wysokim poziomie. Średnia przyznana nota to 81,5 punktu i jest rekordowa. W 2021 roku średnia przyznana nota wyniosła 79,5, w 2020 roku 77,5, w 2019 roku 80,5 punktu, w 2018 roku 62 punkty, a w 2017 roku tylko 58 punktów.
Kalendarz za 2022 rok cały czas jest w sprzedaży, podobnie jak nowa edycja 2023.

Nota0,511,522,533,544,5
20220000311108
2021000015396
2020000115485
2019001012389
20180001114341
2017133335231
Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.