Scalasaig Island Hopper Maiden Voyage

BlenBlended malt o mocy 43%, zestawiona z whisky z dymnych wysp i z destylarni z wybrzeża Szkocji, z dużym udziałem Caol Ila i dymnych beczek Bunnahabhain, a także m.in. Ledaig z Tobermory i Highland Park. Wykorzystano dziesięć różnych beczek w wieku 6-8 lat. Finiszowana w beczkach pierwszego napełnienia po sherry. Edycja limitowana – 3000 butelek. Zestawiona przez Colonsay Beverage z Wyspy Colonsay. To malutka wysepka z Wewnętrznych Hebryd na zachód od Jury i na południe od Mull, licząca zaledwie ok. 130 mieszkańców. Zapach lekki – orzechy, rodzynki, daktyle, śliwki, wiśnie, drożdże. W ustach dużo orzechów, nuty korzenne – imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, też sól i pieprz, lekki tytoń, sadza, torf. W finiszu dość pikantnie – pieprz i chili, wciąż dużo orzechów włoskich, tarta orzechowa, rodzynki, suszone wiśnie, drożdże, mięta, anyż, sól i sporo torfowej goryczy.

Winobranie 2022

W dniach 3-11 września Zielona Góra zaprasza na Winobranie. W tych dniach władzę nad miastem przejmuje Bachus – bóg wina. Zielona Góra staje się sceną pełną atrakcji: koncerty, zabawy plenerowe, zawody sportowe oraz wydarzenia kulturalne. Nieodłącznym elementem wydarzenia jest Festiwal Kultury Winiarskiej.

Eminente Reserva 7YO

Rum z Kuby, destylowany z melasy. Fermentacja trwa 25-30 godzin. Leżakował siedem lat w beczkach po amerykańskiej whiskey. Butelkowany z mocą 41,3%. Zapach poziomek, śliwek, anyż, lekko octany, słodki tytoń. W smaku nuta herbaciana, owoce lasu, gruszki, śliwki, skóra, tytoń. Finisz słodki, maliny, poziomki, miód, lekko korzenność, cynamon, dyskretna słodycz czarnej czekolady. Marka należy dl LVMH, ze kupaż odpowiadał Cesaro Marti, kubański maestro ronero.

Wakacje marzeń cz. II – Rueda i Ribera del Duero

12 sierpnia o godzinie 20.00 odbędzie się 100. spotkanie Akademii Wina i z tej okazji będą 3 dodatkowe wina niespodzianki dla degustujących w Salonie Strzelecka. Geografia Wina – Wakacje marzeń cz. II – Rueda i Ribera del Duero. Zapraszamy na opowieść o winie, enoturystyce. Degustacje odbywają się w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do każdej degustacji serwowane są przystawki.

Czytaj więcej

Festiwal Warsaw Spirits Competition

W tym roku po raz pierwszy chcemy połączyć galę wręczenia medali i dyplomów w konkursie Warsaw Spirits Competition z Festiwalem dla publiczności. Chcemy, żeby więcej osób mogło spróbować nagrodzonych alkoholi. Impreza odbędzie się w sobotę, 5 listopada w godzinach 13.-21.00. Podczas Festiwalu będzie prowadzona sprzedaż na kieliszki, a także możliwość zakupu butelek w sklepiku festiwalowym. Impreza odbędzie się w klubie Kultura Wysoka (Warszawa, ul. Szwedzka 2). Uczestnicy festiwalu w ramach biletu otrzymają kieliszek degustacyjny i kupony o wartości 25 zł. Kupony będą do kupienia w sklepie festiwalowym w nominałach po 5 zł. Będzie też działała strefa koktajlowa, obsługiwana przez zawodowych barmanów.
Bilety do kupienia tylko tu:

Festiwal Warsaw Spirits Competition

Kolekcja El Libertad

Zapraszamy 22 sierpnia o godz. 19.30 na spotkanie z kolekcją rumów z Dominikany. Etykiety projektował dominikański artysta. Marka powstała w 2014 roku, producentem jest SAS (Secret Arts of Spirits). Na razie pojawiły się cztery „rozdziały”, cztery bardzo różne rumy, których spróbujemy.
El Libertad Chapter 1 Flavour of Origin (40%)
El Libertad Chapter 2 Flavour of Freedom (41,8%)
El Libertad Chapter 3 Flavour of Darkness (41,8%)
El Libertad Chapter 4 Flavour of Heaven (35%)
Degustacja odbędzie się online przez platformę Zoom. Koszt uczestnictwa – 50 zł (plus 15 zł wysyłka Pocztex) obejmuje cztery sample po 20 ml. Zapraszamy.
Bilety: https://spirits.com.pl/produkt/kolekcja-el-libertad/
Bilety z wysyłką: https://spirits.com.pl/produkt/kolekcja-el-libertad-z-wysylka/

Jarzębiak Organic Vodka

Nowość w ofercie AWW. Wódka z organicznych upraw pszenicy, butelkowana z mocą 40%. Zapach delikatny, mączny, słodki, lekka nuta owocowa – jabłka, gruszki, lekka ziołowość. W ustach wódka jest wytrawna, przyjemnie czuć kwaskowe owoce sadu, zwłaszcza zielone jabłka, ale też zielone gruszki, a za chwilę dużo mącznej słodyczy, oleistość. W finiszu dochodzą nuty mineralne, ale też pieprzne, kardamonowe, a też i tłuste – czarne oliwki, a też kwiatowe – rumianek, irys. Na koniec pozostaje posmak wafelka. Ciekawa i smaczna wódka.

Kouro Pure Malt

Blended malt whisky od destylarni Kaikyo. Whisky została nazwana na cześć szlaku morskiego mieszczącego się przy zatoce Akashi, który był przewodnikiem dla żeglarzy płynących do Hatozaki, najstarszej kamiennej latarni morskiej w Japonii będącej symbolem bezpiecznego powitania. Leżakowana w beczkach po sherry i bourbonie, finiszowana w beczkach z dębu mizunara. Zapach słodowy, nuta kawy, prażonego ziarna, śliwek, wiśni, wanilii, zioła prowansalskie. Smak słodki, miód, sherry, dużo mięty, imbir, lukrecja, wulkaniczność, sadza, tyto, herbata. Finisz mineralny, wulkaniczy, ale też drożdże, dużo sherry, śliwki, wiśnie, orzechy, tytoń. Moc – 43%. W Polsce w ofercie Cerville Investments.

Balblair: historia z dalekiej północy

Dom Whisky zaprasza 11 sierpnia o godz. 18.00 na degustację, którą poprowadzi Stanisław Domin – brand ambassador. Do spróbowania będą: Balblair 12YO, Balblair 15YO, Balblair 18YO, Balblair 25YO. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja będzie odbywać się online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 199 zł/os. W cenie są: butelka Balblair 12 YO + 4 sampli degustacyjnych o poj. 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 9 sierpnia. Zapisać można się pod tym linkiem.https://sklep-domwhisky.pl/Balblair-historia-z-dalekiej-polnocy-ccms-pol-792.html

Tribute Mezcal Joven Durango

Mezcal zrobiony wyłącznie z agawy odmiany Cenizo Maduro Silvestre. Intensywny, bardzo kwaśny zapach czarnej porzeczki, agrestu, balsamico gruszkowego, lekko nuty korzenne i egzotyczne słodkie drewno. W smaku słodko-kwaśny, jak danie kuchni koreańskiej, dużo miodu, ale zaraz łamanego kiszonkami i papryką. Finisz dosyć pikantny – pieprz, chili, ale też słony, solankowy, a w tle owoce czarnej porzeczki. Moc – 45%. W Polsce w ofercie Spirit Depot.

Festiwal – W Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku

13 sierpnia Kocham Wino i Fundacja Winiarnie Zamojskie zaprasza po raz trzeci na wyprawę w poszukiwanie prawdziwego smaku w Zamościu. Główna idea festiwalu to promocja polskich win, owoców i naturalnych regionalnych produktów, a także regionu Roztocza i miasta Zamość. W ramach wydarzenia degustacja win z 11 winnic z regionu Roztocza i Lubelszczyzny. Miejsce: Rynek Wielki oraz Rynek Solny – strefa produktów regionalnych, Zamość. Godz. 10.00. Bilet: 10 zł. Więcejhttps://wposzukiwaniuprawdziwegosmaku.pl/festiwal.html

FCL czy LCL?

Kluczowe znaczenie dla dystrybucji wina na całym świecie ma dobrze dopasowana usługa transportowa. Importerzy często stają przed wyborem – FCL czy LCL, FTL czy LTL? Na co trzeba zwrócić uwagę decydując się na transport całokontenerowy lub drobnicowy? Na pytania odpowiada Hillebrand, globalny operator logistyczny dla branży beverage, dynamicznie rozwijający usługi frachtu morskiego i drogowego.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Ardbeg

Pięknie położona, w skalistej zatoczce na południowym wybrzeżu Islay, na końcu drogi A846 wiodącej z Port Ellen przez destylarnie Laphroaig i Lagavulin. Od strony wody widać białe budynki z czarnym napisem Ardbeg, jest mała przystań dla łodzi. Z drogi wjeżdża się na wielki plac z parkingiem, wystawionymi na wiatr i deszcze fragmentami starych alembików i wejściem do dawnej słodowni, gdzie są visitors center, restauracja i bar. Na placu jest wielki runiczny symbol ze stylizowaną literą A, znakiem destylarni zarejestrowanym już w 1911 roku. Podczas imprez stają tu food-trucki i mobilne bary.

Czytaj więcej

GlenAllachie 8YO

Zapach wędzonych śliwek, rodzynek, pieczonych jabłek, gruszek, marynowanych gruszek, marcepanu, maślano-waniliowy. Smak słodko-cierpki – jabłka i gruszki, wędzone owoce, lukrecja, sól, kawa, czekolada, przyprawy korzenne, zioła, drewno, drożdże, wiśnie, suszone morele. Finisz słony, bakaliowy, dużo suszonej moreli, rodzynek, wanilii, czekolada, posypka kokosowa, suszony banan. Moc – 46%. W Polsce w ofercie M&P.

XIII Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

29 i 30 września w warszawskiej Fortecy odbędzie się XIII Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Na ponad 120 stanowiskach zostanie zaprezentowanych kilkaset win, mocnych alkoholi i cygar. Dzień Winiarski – czwartek, 29 września, godziny: 12:00-20:00. Dzień Alkoholi Mocnych – piątek, 30 września, godziny: 13:00-21:00. Miejsce: ul. Zakroczymska 12, 00-225 Warszawa. Bilety: https://wina-mp.pl/kup-bilet.