ProWein 2022

W połowie grudnia rozpocznie się sprzedaż biletów na targi ProWein 2022 w Düsseldorfie. Impreza odbędzie się po dwuletniej przerwie w stałym miejscu, w dniach 27-29 marca. Oczekiwany jest udział aż 5500 wystawców w trzynastu pawilonach – przestrzeń będzie większa, by zachować większy dystans między zwiedzającymi.

Zmiany w Polmosie Łańcut

28 listopada do UOKiK wpłynął wniosek o nabycie przez poznańska spółkę BGW Sp. z o.o. części Fabryki Wódek Polmos Łańcut, konkretnie zakładu produkcji alkoholu. BGW jest właścicielem gorzelni w Rąbczynie, którą kupiła w 2002 roku. Produkuje też suszony wywar kukurydziany i olej kukurydziany. Polmos Łańcut S.A. należy do United Beverages Group.

Glenmorangie Astar

Specjalna edycja, whisky leżakowała w beczkach z amerykańskiego dębu z lasów w górach Ozark w Missouri. Glenmorangie Astar po raz pierwszy pojawiła się w 2008 roku, jednak w 2012 roku zaniechano jej produkcji. W 2017 roku powróciła jako edycja limitowana, o mocy 52,5% (wcześniej 57,1%). Aromat pełen rodzynek, suszonych moreli, suszonych śliwek, orzechów włoskich. Smak cierpki, orzechowo-bakaliowy, a w finiszu czuć też przyprawy korzenne, imbir i pieprz.

Glen Scotia Szkocką Destylarnią Roku 2021

W konkursie Scottish Whisky Awards Glen Scotia z Campbeltown została wybrana Szkocką Destylarnią Roku 2021. – Przez długi czas Campbeltown było zapomnianym regionem whisky, jednak w ostatnich latach nastąpiło prawdziwe odrodzenie zainteresowania typem whisky, jaki tu produkujemy – powiedział Iain McAlister, master distiller i manager w Glen Scotia. – Whisky zawsze była sercem naszej społeczności. Technika i kunszt, które sprawiają, że nasza whisky jest tak wyjątkowa, były przekazywane z pokolenia na pokolenie i jestem wdzięczny, że udało nam się ożywić dziedzictwo whisky Campbeltown długo po tym, jak wiele destylarni tego regionu upadło. Nasza destylarnia jest niewielka, ale to pozwala nam skupić się na jakości, a ponowne uznanie jakości naszego rzemiosła jest cudowne.
Polskim dystrybutorem Glen Scotia jest M&P.

Słodkie wina i szkocka whisky

29 listopada w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja trzech najnowszych wypustów z destylarni GlenAllachie. Wszystko to whisky single malt z beczek po słodkich, likierowych i wzmacnianych winach. Spotkanie było okazją do omówienia wpływu beczki, a zwłaszcza sezonowanych w nich wcześniej różnych gatunków win na proces leżakowania whisky. Innym tematem spotkania były miejsca związane z winami – Wyspa Madera, Dolina Douro i region Jerez.

Czytaj więcej

Storage Blended Scotch

Trzyletnia szkocka whisky, butelkowana z mocą 40% dla Trend Spirits. Kolor nalewki pigwowej, zapach słodki jak piwo karmi, są nuty prażonego ziarna, słodu, toffi. W smaku słodki, ciężki słód, pigwa, konsystencja lepka, lukrowa jakby dodano cukru. W finiszu nuta palonej kawy, prażonego ziarna, słodkich jabłek, czekoladowego słodu.

Chardonnay z Chablis i Limoux

10 grudnia o godzinie 20.00 odbędzie się 77. spotkanie Akademii Wina online, zawitamy ponownie do Francji i sprawdzimy czy znajdziemy jakieś podobieństwa bądź różnice w obrębie win z jednego szczepu winogron – chardonnay. Porównamy wina z rejonów Chablis i Limoux.
Organizatorzy opowiedzą o winnicy, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.
Jest też możliwość degustacji na miejscu w Salonie M&P przy ul. Strzeleckiej 27/29.

Czytaj więcej

Old Shipman

Marka trzyletniej blendowanej whisky z AWW, butelkowanej z klasyczna mocą 40%. Zapach pełen mielonego ziarna, drewna, ziół, przypraw korzennych, zwłaszcza ziela angielskiego, rozmarynu, są też nuty słodkie – wanilia, toffi, rodzynki. Smak pełen wanilii i drewna, nuta herbaciana, kukurydza, nuty bourbona, korzenne przyprawy, nie tylko ziele angielskie, ale też kardamon. Wyrazisty, kukurydziano-korzenny finisz, ale też czekolada, kakao, herbata.

Caroni 12YO Blackadder

1368 butelek, moc – 46%. Zapach pełen bananów, nut tropikalnych – wanilia, papaja, tytoń, bardzo gorzka herbata. Smak gorzki, ciężki tytoniowy, głogowy, słodycz, lukrecja, śliwki, mirabelki, lekko octany. Smak octowy, winogrona, śliwki, brzoskwinie i wiśnie. Finisz bardzo wytrawny, cierpki, śliwki i winogrona, tytoń, fermentowane cytrusy, tytoń, sól, pieprz. Zaczynasz tytoniem i kończysz tytoniem.

Giny polskich lasów i jezior

13 grudnia o godz. 19.30 odbędzie się degustacja kolekcji polskich ginów z Murowanej Gośliny, produkowanych w małych partiach, w alembikach, w oparciu głównie o lokalne zioła, kwiaty i owoce. Do spróbowania będą:
ImaGin Dziki Chmiel (42%)
Masuria Roots Gin (43%)
Polish Forest Gin (42,7%)
Polish Forest Sloe Gin (30%)
Degustację poprowadzą Krzysztof Ima i Jakub Ima, twórcy receptur, gorzelnicy w drugim i trzecim pokoleniu. Spotkanie odbywać się będzie online poprzez platformę Zoom. Koszt uczestnictwa 50 zł (60 przy wysyłce Pocztex), obejmuje zestaw próbek czterech ginów po 20 ml. Zapisy: biuro@spirits.com.pl.
Bilety: https://spirits.com.pl/produkt/giny-polskich-lasow-i-jezior/
Bilety z wysyłką: https://spirits.com.pl/produkt/giny-polskich-lasow-i-jezior-z-wysylka/

Powstaje nowa grain distillery w Szkocji

W 2022 roku ruszy budowa nowej destylarni whisky grain w Szkocji. Fabryka będzie się nazywała St. Boswells Distillery, ulokowana w Boswell na terenie przemysłowym Charlesfield Industrial Estate. Zakład będzie produkował 20 mln l czystego alkoholu, nie tylko na whisky, ale też na gin i wódkę. Produkcja będzie ekologiczna i energooszczędna. Przetwarzać będzie lokalne zboża z upraw w Tweed Valley. Zakład da 200 miejsc pracy, produkcja spirytusu rozpocznie się w 2024 roku. Inwestycja pochłonie 46 mln funtów, stoi za nią firma Jackson Distillers.

Historia Benmore Distillery

Dzisiaj zupełnie zapomniana, jest najlepiej zachowaną z ruin po dawnych destylarniach Campbeltown. Zbudowana w 1868 roku przez firmę Bulloch Lade, właścicieli destylarni Camlachie w Glasgow. Była jedną z najmłodszych destylarni whisky w mieście. Powstała przy Saddell Street, w centrum miasta. Miała największą słodownię w Campbeltown, produkowała ok. 550 tys. l spirytusu rocznie. Wyposażona w sześć kadzi fermentacyjnych i dwa alembiki. Miała cztery magazyny, w których umieszczonych było ok. 3000 beczek z whisky. Przy gorzelni działał własny zakład bednarski. W 1920 roku powstała nowa spółka Benmore Distilleries Ltd., która przejęła także sąsiednią destylarnię Lochhead, a także Lochindaal na Islay i Dallas Dhu w Morray. Niestety w 1927 roku zamknięto Benmore, a dwa lata później wszystkie aktywa spółki przejęła DCL. W 1936 roku budynki po Benmore przejęła firma Craig Brothers. Obecnie jest to garaż dla autobusów i warsztat naprawczy.

Czytaj więcej

Jatone 30YO Cigar Reserve Batch 4

Wiek destylatów 30-50 lat, moc 40%. Jatone powstaje na Ukrainie, w zakładach Tavria. Historia tego miejsca zaczęła się w 1899 roku, trzech winemakerów ze Szwajcarii i Francji, panowie Jean Jaton, Julius Meyer i Louis Gehler, założyli nad Dnieprem, przy wiosce znanej wówczas jako Osnova, winnice. Były to czasy Imperium Rosyjskiego, ożywionej współpracy z regionem Cognac, skąd zakupiono sprzęt do destylacji i beczki do leżakowania. Ta brandy powstała głównie z winogron szczepów: chardonnay, sauvignon blanc i aligote. Jest to najstarsza brandy jaka została zabutelkowana pod marką Jatone, oferowana wyłącznie do segmentu travel retail.
Zapach bardzo przyjemny, pełen orzechów włoskich, śliwek, skóry, tytoniu, lekko marcepan. W smaku dużo tanin, goryczy, ale i owocowości – śliwki, morele, tytoń, przyprawy korzenne – gałka muszkatołowa, imbir, cynamon. Finisz zdecydowanie wytrawny, tabaczkowy, sporo imbiru, suszone morele, suszone orzechy włoskie, żołędzie, suche liście, gorzka herbata, skóra. Przyjemna, wytrawna propozycja.

Chińska whisky od Pernod Ricard

Pisaliśmy niedawno o tym, że Diageo buduje destylarnie whisky w Chinach, w ślad za liderem rynku alkoholowego idzie wicelider. Pernod Ricard buduje Chuan Malt Whisky Distillery w prowincji Emeishan, a wartość inwestycji to 150 mln dolarów. Master distiller, Yang Tao, odbył stosowne praktyki w Szkocji. Destylarnia ma być ekologiczna i korzystać z lokalnych surowców.