Pierwsza polska praca o cydrze. Agnieszka Wyrobek-Rousseau kompleksowo potraktowała temat – od sadu i jabłoni, przez wyposażenie, po fermentację i butelkowanie. Szczególnie wartościowe są szczegółowe charakterystyki poszczególnych odmian jabłek pod kątem ich zastosowania przy produkcji cydru, a także zbiór porad dotyczących fermentacji i typowych problemów. Autorka dzieli się własnym doświadczeniem, choć daje też czytelnikowi szersze spojrzenie na produkcję i tradycję wyrobu cydru w innych krajach. Są też porady dla skłonnych do eksperymentowania – np. z dzikimi drożdżami, z beczką, z dodawaniem chmielu czy np. wymrażaniem. Świetnie napisana, przejrzysta praca, nieodzowna dla wszystkich, którzy chcą wyrabiać swoje wina jabłkowe. Jedyny mankament, to brak korekty, szkoda że ktoś tej książki przed drukiem nie przeczytał, ale warto poprawić błędy przed kolejnym wydaniami.