Akademia Wina online #19

28 sierpnia odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z regionu Rioja, z Bodegas Navajas. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 85,50 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Navajas Blanco 2019
Wino powstaje z odmian: viura i tempranillo blanko, rosnących w Rioja Alta. Winogrona pochodzą wyłącznie z winnic położonych w pobliżu miejscowości Navarrete, których średni wiek wynosi 25 lat. Zbiór odbywa się ręcznie, od ostatniego tygodnia września do pierwszej połowy października. Fermentacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 15-17º C. Po delikatnym klarowaniu i stabilizacji na zimno wino jest butelkowane.
Jest to młode, żywe, świeże, delikatnie wytrawne, słomkowo żółte wino, będące odzwierciedleniem odmiany z jakiej jest produkowane z przyjemnymi aromatami świeżych owoców (jabłka, gruszki, ananas). Dobrze zbalansowana kwasowość.
Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza.

Vega del Rio Crianza Tinto 2015
Czerwone wino wyprodukowane z klasycznej dla Rioja odmiany tempranillo uzupełnionej mazuelo (5%). Dojrzewa w beczkach przez 15 miesięcy, a następnie po zabutelkowaniu leżakuje jeszcze kolejne sześć. W aromacie wanilia, lekkości tanin, zachowuje swoją rześkość i wyraźną owocowość. Dzięki temu jest dość uniwersalne. Znakomite do przystawek takich jak wędliny, warzywa i grzyby z grilla, jak również do mięs smażonych i duszonych. Sery dojrzewające również są znakomitym towarzyszem dla tego wina.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.