13 września (w piątek) o godzinie 19.30 odbędzie się 173. spotkanie Akademii Wina – Wino i sushi – gewürztraminer i pinot noir. Do spróbowania będą wina ze szczepów gewurztraminer i pinot noir z winnicy Schmitt Sohne. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Tematem spotkania będzie wino i sushi.
Sushi w dosłownym tłumaczeniu to „kwaśny ryż”. Ryż (specjalna odmiana) jest gotowany z dodatkiem octu ryżowego, który nadaje mu kwaśny posmak. Historia sushi zaczęła się w Chinach (okolice rzeki Mekong) i to stamtąd dotarła do Japonii. Przez lata przeszła poważną transformację. W Chinach danie nosiło nazwę nare-zushi lub funa-zushi (prababka obecnego sushi). Robiono je z piklowanej i kiszonej w beczce ryby, i z gotowanego ryżu. Na dalszą część opowieści zapraszamy do Salonu Strzelecka.