Akademia Wina. Wino i sushi – gewürztraminer i pinot noir

13 września (w piątek) o godzinie 19.30 odbędzie się 173. spotkanie Akademii Wina – Wino i sushi – gewürztraminer i pinot noir. Do spróbowania będą wina ze szczepów gewurztraminer i pinot noir z winnicy Schmitt Sohne. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Tematem spotkania będzie wino i sushi.

Sushi w dosłownym tłumaczeniu to „kwaśny ryż”. Ryż (specjalna odmiana) jest gotowany z dodatkiem octu ryżowego, który nadaje mu kwaśny posmak. Historia sushi zaczęła się w Chinach (okolice rzeki Mekong) i to stamtąd dotarła do Japonii. Przez lata przeszła poważną transformację. W Chinach danie nosiło nazwę nare-zushi lub funa-zushi (prababka obecnego sushi). Robiono je z piklowanej i kiszonej w beczce ryby, i z gotowanego ryżu. Na dalszą część opowieści zapraszamy do Salonu Strzelecka.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.