Mocny czerwiec, spróbowałem łącznie 134 nowych alkoholi, czyli podobnie do maja. Sporo degustacji (już nie tylko online), otwarte znów bary, kilka wizyt w destylarniach, krótki wypad na rekonesans do Czech. Aż 79 próbek znalazło się w medalowym przedziale ocen 80-100, w tym trzy powyżej 95. Jednym słowem, wszystko wróciło do normy, tylko festiwalu Whisky & Friends żal, padł ofiarą covida.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli:

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

1

2

1

2

4

7

16

52

25

II

2

5

7

13

3

4

12

8

10

4

III

2

0

3

1

1

3

4

9

25

4

IV

0

2

4

5

4

4

10

9

12

2

V

1

3

0

6

6

2

16

21

64

17

VI

1

1

1

2

3

10

16

21

50

29

razem

8

16

17

23

18

27

65

84

213

80

Alkoholem czerwca jest czeski Meadicine Gin (45%) z notą 98,5/100. Destylat z miodu, 15 botaników, m.in.: pieprz kubeba, dzięgiel, melisa, wszystko razem destylowane. W aromacie: jałowiec, kmin, rumianek, majeranek, mięta, rozmaryn, delikatnie skórka cytryny. W smaku zaskakująca słodycz miodu, dużo jałowca, dużo ziół, zwłaszcza rozmarynu i mięty. Słodki finisz, a jednocześnie orzeźwiający, bardzo dużo jałowca, igliwie, sosna.
Wódka czysta czerwca to Kauffman Collection Hard (40%) z notą 90. Bardziej krzepka odsłona wódki Kaufman niż bardziej znana wersja Soft. Marketingowa informacja, to czternastokrotna destylacja i dwukrotna filtracja, wyselekcjonowane ziarna pszenicy. Aromat skrobiowy i chrzanowy, ziemisty, bardzo przyjemny. W smaku bardzo delikatna, słodko-ziemista, z przyjemną chrzanową nutą w finiszu.
Tytuł Young Spirit w czerwcu trafia do marki Before Barrel New Make (45%) z destylarni Blatná, z notą 92. Słód wędzony jest fermentowany przez 100-140 godzin, a następnie destylowany do mocy 65-68%. Moc obniżana jest wodą z własnej studni artezyjskiej, za produkcję odpowiada mistrz gorzelniczy Václav Šitner. Piękny kwiatowy aromat, chmiel. Smak lekko torfowy, smolisty.
Okowitą czerwca została Agnes Mirabelkovice (45%) z notą 94,5. Czysty owocowy zapach, w smaku słodko-cierpka, znakomita.
W kategorii marc/grappa w czerwcu triumfuje Jean Goyard Marc de Champagne VSOP (40%) z notą 90,5. Słodki aromat winogron, słodki tytoń, słodka skóra, a jeszcze słodkie gruszki i gruszki w occie, leciutko drożdże. W ustach tytoń, gruszki, śliwki, morele. Finisz słodko-cierpki, morele i tytoń.
Jest także anyżówka miesiąca, Ricard Édition Limitée 2016 (45%) z notą 92. Barwy złotej. Słodki zapach anyżu, w tle śliwka, lekko koper. W smaku słodki i niezwykle delikatny, niemal miodowy. A w finiszu masa lukrecji.
Rum czerwca to Havana Club Tributo 2018 (40%) z notą 93,5. Wypuszczono 2500 butelek, w kupażu sześćdziesięcioletnie destylaty. W aromacie: jabłka, gruszki, ocet jabłkowy, mahoń, tytoń. Smak cierpki, bardzo tytoniowy, śliwki wędzone, rodzynki. Finisz rozgrzewający, korzenny, figi, likierowe wino i bardzo dużo ciepkiego, kwaśnego tytoniu.
Tequila czerwca to Excellia Blanco (40%) z notą 87,5. W zapachu miód, ziemistość, truskawki. Smak słodko-wytrawny, ziemistość i fermentacja. W finiszu fistaszki i gruszki w occie.
Mezcal czerwca to Divino Reposado Angustifolia (36%) z notą 87,5. Aromat słodki, miodowy, nuty ziemiste i trawiaste. Smak ziemisto-miodowy, czarna porzeczka. W finiszu nuta wanilii, tytoń, poziomki i porzeczki.
Whisky single malt czerwca to Laphroaig 21YO Duncan Taylor Battlehill (50,2%) z notą 94,5. Beczki po bourbonie. Delikatny, bardzo elegancki torf, budyń waniliowy, bakalie, figi, cytrusy, zwłaszcza grejpfrut, trawa cytrynowa. W smaku znacznie więcej torfu, niż zapowiadał aromat, ale jest też wspaniała nuta soczystych jabłek, gruszek. W finiszu kwiatowość, owocowość, dym znów się ukrył, za to są wyraźne nuty wędzenia, nawet zaskakująca wędzonej papryki.
Whisky blendowana czerwca to Big Peat 33YO 1985 (47,2%) z notą 97. Beczki po koniaku i sherry, 1500 butelek. Przyjemnie słodki zapach – gruszka williams, bardzo słodkie jabłka, śliwki, lekko nuta dzikiej mięty, anyżu, soli. W smaku – rodzynki, daktyle, suszone gruszki i morele, drożdże. W finiszu: sadza, dym, pieczone jabłka, skóra.
W czerwcu jest też rye whisky miesiąca, WhistlePig Piggy Back 100% Rye 6YO (48,28%) z notą 87. W aromacie orzechy, wanilia. Smak słodko-pikantny, pieprz i wanilia, rozmaryn. Dużo pieprzu w finiszu, chmiel. W finiszu głównie rozmaryn, mięta i pieprz.
Absynt czerwca to Doctor Pierre Absinthe (55%) z notą 91,5. Blada zieleń. W aromacie: polna mięta, szałwia, araukaria, rumianek, lipa, lekko ocet winny. Smak słodki – anyż, koper, mięta, ale też jakby miód. Finisz bardzo przyjemnie słodki, z rześką nutą mięty i anyżu.
Likier czerwca to Duch Kniei (33%) z notą 95. Flagowa nalewka firmy Nalewki Kresowe, 33 botaniki, długa maceracja. W aromacie: mięta, werbena, pokrzywa, szałwia, tuja, leciutko anyż, tarnina, orzech, aromaty herbaty, wiśni, jagód. W smaku słodko-cierpkie, orzech włoski, wiśnie, herbata. Cierpki, długi herbaciany finisz i jagody. Pyszne.
Odkryciem czerwca jest natomiast mała czeska destylarnia Agnes, która zgarnęła tytuł alkoholu miesiąca, za gin Meadicine. Za destylacje odpowiada Jan Kadlec. Zaczynał od zera w 2001 roku, obecnie robi rocznie po ok. 12 tys. butelek destylatów owocowych i miodowych. Fermentacja w niskich temperaturach. Destylacja w dwóch aparatach po 300 l. Wszystkie ich trunki są koszerne.

Alkohol czerwca 2020: Meadicine Gin (Czechy)

Wódka czysta czerwca 2020: Kauffman Collection Hard (Rosja)

Young Spirit czerwca 2020: Before Barrel New Make (Czechy)

Okowita czerwca 2020: Agnes Mirabelkovice (Czechy)

Marc/grappa czerwca 2020: Jean Goyard Marc de Champagne VSOP (Francja)

Anyżówka czerwca 2020: Ricard Edition Limitee 2016 (Francja)

Rum czerwca 2020: Havana Club Tributo 2018 (Kuba)

Tequila czerwca 2020: Excellia Blanco (Meksyk)

Mezcal czerwca 2020: Divino Reposado Angustifolia (Meksyk)

Whisky single malt czerwca 2020: Laphroaig 21YO Duncan Taylor Battlehill (Szkocja)

Whisky blendowana czerwca 2020: Big Peat 33YO 1985 (Szkocja)

Rye whiskey czerwca 2020: WhistlePig Piggy Back 100% Rye 6YO (USA)

Absynt czerwca 2020: Doctor Pierre Absinthe (Hiszpania)

Likier czerwca 2020: Duch Kniei (Polska)

Odkrycie czerwca 2020: Agnes (Czechy)

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail