Alkohole grudnia 2021

Koniec roku to zawsze dużo nowych próbek, trzeba nadrobić zaległości, sprawdzić, jak zmieniły się polskie popularne receptury wraz z kolejnymi obniżeniami mocy wódek i likierów. Wnioski są smutne, bo wiele receptur zostało zepsutych, stąd też w grudniu dużo nisko ocenionych pozycji. Spróbowałem 178 nowych trunków, większość próbek (98) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

0

0

2

8

10

17

14

30

16

II

0

0

4

4

2

8

11

10

22

11

III

0

1

0

0

2

3

12

12

22

10

IV

0

3

2

5

6

8

14

29

52

12

V

0

0

2

6

7

9

14

33

51

31

VI

2

0

3

10

13

13

32

42

84

30

VII

0

0

0

1

1

2

8

23

55

13

VIII

0

2

3

0

1

2

8

18

68

31

IX

1

1

0

2

8

10

17

19

102

41

X

1

2

1

5

8

13

18

55

103

35

XI

1

3

1

0

3

2

7

11

49

18

XII

2

3

4

8

4

10

20

29

54

44

razem

9

15

20

43

63

90

179

295

692

292

Alkoholem grudnia jest Podole Wielkie Ziemniak 2020 Alter Ego (43%) z notą 96,5. Zapach bardzo słodki, jest lekko nuta marchwi, ale też nieobecne w innych ziemniakach nuty owoców – czereśni, jakiejś mało aromatycznej odmiany gruszki. Do tego dużo bananowej słodyczy. Smak w pierwszej chwili cierpki, jak przecięty surowy ziemniak, po chwili dochodzą nuty oleiste – słonecznik, rzepak. Dalej to ewoluuje w kierunku słodkich czipsów ziemniaczanych, czy nawet czipsów z batatów. Finisz jest delikatnie pikantny i delikatnie słony, ale przede wszystkim daje wrażenie „pełnych ust”, masa bardzo świeżego łuskanego słonecznika. Bardzo, bardzo długi posmak.
Wódka czysta grudnia to Miracle (40%) z notą 91,5. Zapach delikatny, słodkawy, nieco różany. Smak leciutko winogronowy, cierpkawy, nutka korzenna, rozgrzewająca. W finiszu pieprz, imbir, goździki, piernikowy finisz.
Wódka smakowa grudnia to Wasabi Farm Vodka (40%) z notą 96. Spirytus ziemniaczano-zbożowy, macerowane świeżo starte kłącze wasabi. Bardzo kręci w nosie, bardzo mocne wasabi, wyciska łzy. Smak słodko-ostry, idealnie oddaje charakter wasabi. Finisz ostry, chrzanowy, delikatnie słony. Wszystko to bardzo naturalne.
Jest w grudniu nagrodzony young spirit – Młody Ziemniak 2019 Edycja Jubileuszowa (40%) z notą 92,5. Zapach zielonego ziemniaka, ogórka, słodka skrobia, wanilia, lekko dymne. W smaku pestki dyni, pestki słonecznika, tłusty, słodko-ziemisty. Finisz gorzkawy, dużo oleistych roślin – rzepak, słonecznik, dymna nuta, ziemniak z ogniska. Destylowany w eksperymentalnym alembiku.
Armaniak grudnia to Armagnac Marquis de Montesquiou Bold Reserve (40%) z notą 90,5. Z dwóch regionów upraw gaskońskich winogron – Bas-Armagnac i Tenareze. Wykorzystano stare beczki z gaskońskiego dębu. Przyjemny zapach rodzynek, wiśni, fig, orzechów włoskich, lekko nuta tytoniu, lekko żywicy. W ustach sporo rodzynek, nuta tytoniowa, śliwki, wiśnie. W finiszu dochodzą nuty ziołowe i anyżowe, lekko słoność, rodzynki.
Ginem grudnia jest limitowana edycja Jonston Yuzu áto Gin (40%) z notą 92,5. Intensywny zapach mandarynek i pieprzu, bardzo elegancko i harmonijnie połączony. Smak cytrusowy – do mandarynek dochodzi limonka, grejpfrut, wyraźnie jałowiec, pieprz, zioła w tle, jakby tymianek. W finiszu gorzkie, oleiste, grejpfruty, cytryny, duża rześkość, dużo jałowca.
Whisky single malt grudnia to Lagavulin 26YO DSR 2021 (44,2%) z notą 96,5. Whisky dojrzewała w beczkach po sherry pedro ximenez i oloroso. Piękny zapach wędzonych śliwek, pieczonych jabłek, lekka nuta fermentowanego na sucho czarnego czosnku. Do tego lekko anyż, lekko nuty kiszonkowe i solankowe. Smak delikatny, gorzkawy – głóg, tatarak, sadza, dym, jodyna. W finiszu sporo soli, solone mięso, jodyna, wodorosty i inne kojarzące się z morzem rośliny. Do tego lekko nutka herbaciana. Subtelna, elegancka, a zarazem mocno wrośnięta w terroir Islay whisky.
Whiskey irlandzka grudnia to Kinahan’s Irish Whiskey KASC Project No 3 (43%) z notą 84. Blend, leżakowany w specjalnie przygotowanych beczkach zbudowanych z klepek pięciu różnych rodzajów drzew (dębów: portugalskiego, amerykańskiego, francuskiego i węgierskiego oraz drewna orzecha). Zapach pełen wanilin, słodki, bourbonowy, lekko śliwki. Smak słodko-cierpki – dużo orzechów laskowych i włoskich, pigwa. W finiszu śliwki, wędzone śliwki, wanilia, orzechy, bourbon.
Rumem grudnia jest Cihuatan Xaman XO (40%) z notą 93. Najpierw leżakował 15 lat w beczkach po bourbonie, a potem jeszcze rok w beczkach ze świętego drzewa Majów ceiba. Zapach intrygujący – banany, papaja i jakieś trudne do nazwania słodkie owoce. Jest też trochę kokosa i wanilii. Smak wytrawny, cierpki, skórzasty, ale jednocześnie bardzo bananowy. W finiszu przyprawy korzenne – goździki, cynamon, soczysta pomarańcza.
Jest też arrack miesiąca – Botavia Arrack Naga (42,7%) z notą 92,5. Destylat z melasy, fermentowany z udziałem drożdży pochodzących z czerwonego ryżu. Mieszanka destylatów z alembików i z kolumny rektyfikacyjnej. Dojrzewał w beczkach z lokalnej odmiany drzewa tekowego przez trzy lata, a potem jeszcze cztery lata w beczkach po bourbonie. Zapach bardzo wytrawny i dość słony, dużo skóry, wilgotnych liści, suszonych śliwek. W smaku cierpki, nuty herbaciane, tytoniowe, słone. Finisz długi, ściągający, sól i tabaka.
Tequila grudnia, a właściwie nie do końca tequila, bo inny region upraw agawy, to Ninfa Raicilla (40%) z notą 89. Wytwarzana przez rodzinę Galindo od XVI wieku w tym samym miejscu, w górach San Sebastian del Oeste. Ninfa Raicilla powstaje wyłącznie z agawy odmiany maximilian, jest pieczona w glinianych piecach opalanych lokalnym drewnem, fermentowana w dwustulitrowych dębowych beczkach, destylowana w miedzianym alembiku dwukrotnie. Zapach jest kwaśny, kiszono-drożdżowy, nuty kwiatowe i ziemiste, aromatyczne egzotyczne drewno, przyprawy korzenne. W ustach kwaśno-korzenna: żeń-szeń, kiszona rzodkiew, kiszony imbir, lekko słodycz w stylu rhum agricole. W finiszu trawiastość, ziemistość, sól, soja, rzodkiew, pozostawia szorstki język.
Likier grudnia to Jakob Haberfeld Miodonka Barrel Aged XI 2021 (40%) z notą 93,5. Miodowy likier starzony w beczkach po szkockiej torfowej whisky Laphroaig. Dokładnie to beczka kolejnego napełnienia, bo zanim wlano do niej likier miodowy, leżakowało w niej jeszcze ciemne piwo Musko z browaru Nook. I właśnie chmiel, poza miodem, jest na pierwszym planie. Nuty nieco ziołowe, nieco korzenne, leśne, a głębiej jest też nuta medyczna, charakterystyczna dla Laphroaig. Smak zaskakujący – jakby wędzone śliwki w miodzie, choć są tu też orzechy, a może bardziej młoda leszczyna. W finiszu właściwie zapominamy o miodzie, jest tak słodowy – pełen piwa, kwasu chlebowego, whisky, torfu, wędzenia (zwłaszcza wędzonych śliwek, choć i wędzonych liści czarnej porzeczki). I przy tym wszystkim finisz jest rześki.
Odkryciem grudnia jest młoda angielska destylarnia Filey Bay. Powstała w 2016 roku w angielskim Yorkshire i jest pierwszą destylarnią single malt w historii regionu. Ulokowani w wiosce Hunmanby, w pobliżu Zatoki Filey. Korzystają wyłącznie z jęczmienia uprawianego na własnej farmie. Mają dwa duże alembiki oraz czteropółkową miedzianą kolumnę. Whisky leżakują w beczkach po: bourbonie, sherry, moskatelu, lokalnym piwie IPA, czy w beczkach po torfowych whisky.
I na koniec lektura grudnia, pogodna książka Michał Bardela i Małgorzata Sułek „Winne osobliwości” (Czas Wina), która w formie krótkich historyjek przedstawia różne naj, naj, naj w świecie win. Nie jest to jednak żaden ranking, a zbiór historyjek, czasami to naj wcale nie jest naj, ale tak się utarło, lub tak się winiarzowi wydaje, co autorski duet ze swadą ujawnia.

Alkohol grudnia 2021: Podole Wielkie Ziemniak 2020 Alter Ego (Polska)

Wódka czysta grudnia 2021: Miracle 40% (Polska)

Wódka smakowa grudnia 2021: Wasabi Farm Vodka (Polska)

Młody Ziemniak 2019 Edycja Jubileuszowa (Polska)

Armaniak grudnia 2021: Armagnac Marquis de Montesquiou Bold Reserve (Francja)

Gin grudnia 2021: Jonston Yuzu áto Gin (Polska)

Whisky single malt grudnia 2021: Lagavulin 26YO DSR 2021 (Szkocja)

Whiskey irlandzka grudnia 2021: Kinahan’s Irish Whiskey KASC Project No 3 (Irlandia)

Rum grudnia 2021: Cihuatan Xaman XO (Salwador)

Arrack grudnia 2021: Botavia Arrack Naga (Indonezja)

Tequila grudnia 2021: Ninfa Raicilla (Meksyk)

Likier grudnia 2021: Jakob Haberfeld Miodonka Barrel Aged XI 2021 (Polska)

Odkrycie grudnia 2021: Filey Bay (Anglia)

Lektura grudnia 2021: Michał Bardel, Małgorzata Sułek „Winne osobliwości” (Czas Wina)

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.