W lutym spróbowałem 196 nowych alkoholi, w tym jest duża nadreprezentacja produktów irlandzkich w związku z tygodniowym objazdem irlandzkich destylarni whisky i ginu. W strefie medalowej było 125 próbek, czyli prawie 2/3, ale tylko jedna próbka uzyskała notę ponad 95 punków. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach. Wygrał z notą 97/100 irlandzki Bán Poitín.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 0 | 0 | 2 | 3 | 1 | 4 | 16 | 25 | 77 | 34 |
II | 0 | 0 | 0 | 2 | 7 | 8 | 29 | 25 | 75 | 50 |
razem | 0 | 0 | 2 | 5 | 8 | 12 | 45 | 50 | 152 | 84 |
Alkohol lutego 2024
Bán Poitín (48%)
Produkowany przez Echlinville Distillery, bardzo popularny w barach Belfastu do koktajli z espresso, zwanych Belfast Coffee. Robiony z: ziemniaków, melasy z buraka cukrowego i słodowanego jęczmienia. W zapachu: nuty warzywne, słodkie, ziołowe – marchew, ziemniak. W smaku ziemniaczana słodycz, pietruszka, seler, ale też gruszki i mąka. Finisz bardzo długi, nutka chrzanowa, nawet lekki pieprz, ziele angielskie i surowe ziemniaki. Świetny destylat.
Brak w Polsce
28,5/29,5/29,5/9,5=97
Wódka czysta lutego 2024
Weavers Irish Vodka (40%)
Produkowany przez Echlinville Distillery, mieszanka zbóż. Bardzo przyjemny słodki zapach warzywny – karotka, pietruszka. W smaku też dużo marchewkowej słodyczy. W finiszu słodko-cierpka, warzywa przechodzą w owocowość – jabłka, gruszki. Bardzo smaczna, dobrze zrobiona wódka.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/8,5=94
Wódka starzona lutego 2024
Polska Wódka Starzona w Beczkach Assemblage 2023 Batch 2 (51,8%)
W zapachu zielony orzech włoski, trochę nuta medyczna, stara beczka, pajęczyny. W smaku orzechy laskowe, wanilia, masło orzechowe, ziołowość, korzenność, pieprz oraz przyjemne nuty czarnej porzeczki. Finisz to mieszanka nut drzewnych, beczkowych z owocowością porzeczki.
W ofercie: Old Polish Vodka
24,5/25,5/25/7=82
Wódka smakowa lutego 2024
Mourne Dew Wild Tourne Rose Irish Vodka (40%)
Destylowana w prostej kolumnie, redestylowana z płatkami róży w aparacie próżniowym. W zapachu delikatnie różane i w smaku też jest dużo delikatnej, eleganckiej różaności, która kojarzy się z kwiatami, a nie z nadzieniem pączkowym. Finisz nieco herbaciany – hibiskus i herbatka różana.
Brak w Polsce
27/28/28/8,5=91,5
Okowita lutego 2024
Śliwowica Starzona w Beczkach po Cabernet Cortis 2023 Batch 1 (51,6%)
Zapach intensywny, bardzo dobrych mocno, dojrzałych śliwek, delikatnie nuta jakby medyczna, septyczna, ale to bardzo pasuje, dodaje rześkości. Jest tez nuta kwiatowa w zapachu i jakby słodkiej dojrzałej gruszki. W smaku – słodycz, goryczka, medyczność, ziemistość, kwaskowość. Są śliwki, jabłka, gruszki. Finisz wyrazisty, długi, pełen owoców sadu, słodko-gorzko-kwaskowy.
W ofercie: Old Polish Vodka
28,5/28,5/28,5/8,5=94
Gin lutego 2024
An Dúlamán Memories of Asia (41%)
Gin powstaje w destylarni Ardara, m.in. z dodatkiem: anyżu gwiaździstego, kwiatów hibiskusa, nasion sezamu, sakury, liści kaffiru, imbiru, herbaty oolong oraz lokalnych wodorostów – sugar kelp i dúlamán. Jałowiec jest z Macedonii. W zapachu dużo pomarańczy, cytryny, limonki, dobrej herbaty. Smak zaskakuje mocnym anyżem jak w pastis. W finiszu bardzo eleganckie połączenie anyżu, herbaty, jałowca i cytrusów.
Brak w Polsce
28/28,5/29/9=94,5
Ouzo lutego 2024
Savoudiakis Ouzo Kavouri (40%)
Trunek na bazie neutralnego spirytusu zbożowego i anyż z Chios. Zapach bardzo przyjemny, oleisty, anyż trawiasty, nie intensywny. W smaku lekkie, gorzkawe, nie dużo anyżu, oleiste. W finiszu jest goryczka, gorzkie migdały, anyż i koper.
Brak w Polsce
27/27/27/8=89
Koniak lutego 2024
Pierre Vallet XO (40%)
Koniak z Chateau Montifaud. Dojrzewa minimum 24 lata w beczkach z limuzynowego dębu. Zapach orzechów włoskich, śliwek, suszonych śliwek, suszonych moreli, vinegar śliwkowe. Smak potężny, dużo suszonych śliwek i moreli, suszone włoskie orzechy, tytoń. W smaku jest tytoń, anyż, lukrecja, śliwki, migdały, skórki jabłek, delikatna nuta herbaciana i skóry.
W ofercie: Crimston
28,5/28,5/28,5/8=93,5
Armaniak lutego 2024
Comte de Lauvia 1976 32YO Cask DJ76/3 (43%)
Butelkowane w maju 2008 w wieku 32 lat, edycja liczy tylko 150 butelek. Przyjemny zapach jabłek, pigwy, miodu, wosku, cynamonu, lukrecji. W ustach cierpkość – żywica, igły świerku, lekko goryczka głogu, tarnina i wosk. Finisz gorzki – gorzki wilgotne drewno, gorzki tytoń, ostre nuty imbirowe, pieprzne, goździki.
W ofercie: Dom Whisky
28/28/27/8=91
Kalwados lutego 2024
Château du Breuil Calvados Pays d’Auge Millésime 2002 (43%)
Butelkowanie w 2019 roku, jabłka zbierane były w 2001 roku, destylacja w 2002. Zapach lekki, jabłkowy, przyjemnie kwaskowy, rześki jak cydr, są też nuty kwiatowe. W ustach cierpki, oleisty, dużo goździków, gałka muszkatołowa, imbir, kwaśne i gorzkie jabłka. Finisz dość długi, wytrawny i taniczny – dużo kwaśnych jabłek, wino jabłkowe, tytoń, gorzka herbata, pieprz, goździki.
W ofercie: Dom Whisky
28/28/28/8=92
Rum lutego 2024
Dictador Libreto 2005 AD-376 (42%)
Butelkowanie 2022, 17 lat leżakowania, edycja liczy 318 butelek. Zapach słodki, głęboki, nuty słodkiej kawy, czekolady z suszoną wiśnią, z rodzynkami, fig, daktyli, kokosa. W smaku kakao, słodka skórzastość, czekolada z rodzynkami, słodki lubczyk. Długi, bardzo ciekawy finisz – słodko-słony, teriyaki, czekolada z kokosem, z suszoną wiśnią, z daktylem.
W ofercie: Stock Polska
28,5/28,5/28,5/8,5=94
Cachaça lutego 2024
Lundu Gold Amburana (40%)
Zapach bananów, mango, topinambur, cynamon, wędzone śliwki. W smaku dużo cynamonu, miodowość, warzywne nuty, topinambur, pietruszka, śliwki. W finiszu masa miodu i topinambur, mrożone jagody żurawiny, pastewne banany.
W ofercie: M&P
26,5/26/26/7,5=86
Whisky blended lutego 2024
Hibiki Japanese Harmony Master’s Select (43%)
Zapach słonego ciasta ze śliwką, z wiśnią, gruszki w occie, delikatny dym, wypieczona skórka chleba, dojrzałe jabłka. W smaku bardzo delikatna, elegancka, ciasto z budyniem waniliowym, crème brulée, crema catalana. Finisz bogaty – zioła, cierpkie owoce, kwaskowe jabłka, wiśnie, tytoń, biały pieprz.
W ofercie: Stock Polska
27/27/28/8=88
Whisky single malt lutego 2024
Dunville’s 18YO Port Mourant Estate Rum Cask Finish 192 (57,1%)
Beczka po rumie z Port Mourant Distillery. Zapach ziemisty, rum, miód, tytoń, słodkie śliwki, czarny bez, jagody. W smaku słodki agrest, mirabelki, kwaśne śliwki, tytoń. W finiszu pieprz, imbir, agrest, czerwona i czarna porzeczka, skóra, tytoń, mięta, eukaliptus.
W ofercie: Spirit Depot
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Whisky single grain lutego 2024
Girvan 16YO 2007 Sherry + Madeira + Bourbon Cask Finish Murray McDavid (50%)
Butelkowanie 2023 w liczbie 1100 butelek, whisky po okresie leżakowania w beczkach hogshead po bourbonie została przelana do beczek po sherry oloroso, po maderze i po bourbonie z destylarni Koval. W zapachu – zioła, bardzo dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, lekki tytoń, herbata, suszone kwiaty, rodzynki, suszone włoskie orzechy, lukrecja i nuty mączne. W ustach słodkie i cierpkie jabłka, gruszki, tarnina, zielone włoskie orzechy, gorzkie migdały, rokitnik, ciasto drożdżowe, wiśnie w gorzkiej czekoladzie. W finiszu jest sporo słodkich nut rodzynek, fig, daktyli, słodkich jabłek, ale potem cierpkie i gorzkie jabłka, migdały, orzechy włoskie, lekki tytoń, biały pieprz, ziele angielskie, piernik.
W ofercie: M&P
26/26,5/26/7=85,5
Whiskey irlandzka lutego 2024
Midleton Very Rare 2019 (40%)
Słodki zapach kukurydziany, dużo śliwek, morele, wiśnie, wanilia. W smaku kakao, czekolada, czekolada ze śliwkami, wiśnie. W smaku sporo kukurydzy, ziarna, czekolady z rodzynkami, z wiśnią, śliwką.
Brak w Polsce
27,5/27/27/8=89,5
Whiskey amerykańska lutego 2024
Jefferson’s Cheff’s Collaboration (45%)
Mieszanka whiskey rye i bourbona, powstała we współpracy z szefem kuchni Edwardem Lee, głównie z myślą o foodpairingu z ostrzejszymi daniami kuchni koreańskiej, by uzyskać połączenie nut słodkich, owocowych i ostrych, korzennych. Ta edycja jest z 2013 roku. W zapachu znajdziemy: orzechy, pieczone kasztany, żołędzie, orzeszki ziemne, rozmaryn, wanilię, słodkie jabłka. W smaku dużo ziół, kukurydzy, pieprz, sól, nafta, siarka, kwaskowe jabłka. W finiszu sporo siarki, kukurydzy, ziół, niezbyt mocna pieprzność.
W ofercie: Dom Whisky
25,5/27,5/27/7,5=88
Bourbon lutego 2024
Rabbit Hole Four Grain Triple Malt (47,5%)
Bourbon o intrygującym składzie zbóż, mamy tu: 70% kukurydzy, 10% słodowanej pszenicy, 10% sodowanego jęczmienia i 10% słodowanego jęczmienia wzbogaconego miodem (honey malted barley). Butelkowany w wieku powyżej czterech lat. Zapach śliwek, octujących śliwek, tytoniu, dojrzałych jabłek, cynamonu, toffi, masła orzechowego, syropu klonowego. W smaku orzeszki ziemne, orzechy laskowe, czekolada z orzechami, gorzkie migdały. Finisz słodki, czekolada z orzechami, masło orzechowe, kwaskowy sok wiśni, goryczka, jarzębina, głóg.
W ofercie: M&P
26,5/26/26/7,5=86
Tequila lutego 2024
Don Ramón Reposado Cristalino (35%)
Edycja leżakowana w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu, odfiltrowana z koloru. Zapach przyjemny, słodki, dużo delikatnego miodu, pyłków kwiatowych, pigwy, tarty cytrynowej. W smaku także nuty cytrynowe, lemon meringue pie, niezwykle delikatna. W finiszu dochodzi leciutko wanilia, lody waniliowe, lekka słoność, lekka mineralność. Przyjemna tequila.
W ofercie: Crimston
27,5/27,5/27,5/7,5=90
Likier lutego 2024
Jakob Haberfeld Kasztelan XII/2023 (35%)
W zapachu dużo zielonego, świeżo tłuczonego kardamonu, rześkość ciętego korzenia imbiru, kurkuma, różowy pieprz, ziele angielskie, nutka trawy cytrynowej. Głębokie, nieco egzotyczne, przyjemne, intensywne. Miód w zapachu jest tylko dopełnieniem dla przypraw korzennych. W smaku wielkie zaskoczenie – likier nie jest intensywny, jest harmonijny, elegancki i… zwyczajnie smaczny. Czuć imbir, lekkie ukłucie kardamonu, równoważone delikatnie miodem, ale też soczystością jakby cytrusa i kwaskową tanicznością jak herbatki hibiskusowej. W posmaku rozgrzewające, pieprzne, piernikowe, nuty skórek cytrusów, zwłaszcza grejpfruta, gorzkawy propolis.
W ofercie: Jakob Haberfeld
27,5/27,5/27,5/8,5=91
Odkrycie lutego 2024
Distillers Republic (Łotwa)
Distillers Republic rozpoczęła działalność w 2020 roku. Pierwszy rum o nazwie Firstborn ukazał się w lutym. W ofercie mają już osiem rodzajów rumu, pięć rodzajów ginu oraz różnorodne likiery na potrzeby baru. Miesięczna zdolność produkcyjna wynosi około 1700 butelek ginu i 1700 butelek rumu. Rum dojrzewamy w beczkach dębowych oraz z dodatkiem czipsów z francuskiego dębu, melasa jest z Paragwaju. Do produkcji ginu wykorzystujemy zarówno botaniki pochodzące z Łotwy, takie jak pąki sosny czy pigwa, jałowiec jest z Macedonii. Destylarnia ulokowana jest w otwartym w Rydze w 2019 roku pubie. Mają aparat ze stalowym zbiornikiem na 120 l i kolumną czteropółkową. Otrzymują destylat z mocą ok. 90%. Fermentacja melasy jest szybka – 5-6 godzin z drożdżami gorzelniczymi.
Brak w Polsce
Lektura lutego 2024
Rüdiger Jörg Hirst „Whisk(e)y Atlas Europe 2023” (Alba-Collection)
„Whisk(e)y Atlas Europe 2023” to drugie wydanie. Atlas przedstawia obecnie 969 aktywnych destylarni whisk(e)y w 31 krajach europejskich. Ponadto około 90 destylarni jest planowanych lub w budowie, a także ok. 800, które są już zamknięte, często wyburzone. Wszystkie wpisy ułożone są alfabetycznie według kraju i regionu.
W ofercie: alba-collection.de