W lutym spróbowałem 116 nowych alkoholi. Napływają już zgłoszenia do konkursu Warsaw Spirits Competition 2025, duża wśród nich różnorodność gatunków. Dwa próbowane w lutym trunki były wybitne z notami 95+, są to: akwawit Aalborg Akvavit Jule 2024 i koniak butelkowany przez belgijskiego bottlera Marie Foucher #30 Lot #77. W strefie medalowej były 62 próbki, czyli nieco ponad połowa próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 9 | 11 | 7 | 4 | 7 | 9 | 29 | 28 | 53 | 48 |
II | 0 | 2 | 0 | 0 | 3 | 11 | 13 | 25 | 39 | 23 |
razem | 9 | 13 | 7 | 4 | 10 | 20 | 42 | 53 | 92 | 71 |

Alkohol lutego 2025
Aalborg Akvavit Jule 2024 (47%)
Aromat anyżu i dużo kminu, leciutka słoność, nutka rumianku, kopru. Smak słodko-cierpki, bardzo ziołowy, nuty apteczne, dużo kminu i kopru, słodycz rodzynki, suszone morele, delikatna nuta miodu. Finisz dość lekki, nie czuć mocy alkoholu, sporo kopru i anyżu, delikatna kwaskowość cytrusów, kwaśna śliwka, lekka słoność.
Brak w Polsce
29/29/28,5/9=95,5

Wódka czysta lutego 2025
Czysta Odwaga Spelt Vodka (40%)
Aromat lekki, słodki, owocowy, mączny, jest też nutka rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli. W ustach niebywale delikatna, mineralna, odrobina słodyczy, odrobina goryczy, delikatna ziołowość. Finisz jest przedłużeniem smaku – wytrawne nuty, mineralne, lekko korzenne, lekko słone. Wyważona, elegancka, niezwykle smaczna wódka.
W ofercie: BB Spirits
28/28,5/29/8,5=93

Wódka smakowa lutego 2025
Wychowana w Luksusie Cherry & Blackcurrant (40,4%)
Głęboki rubinowy kolor. Soczysty i lekko ziemisty, taniczny, kwaskowy aromat z dominantą czarnej porzeczki, lekką nutą agrestu. W ustach oleista, soczysta i bardzo, bardzo kwaśna. Jest taniczność, jest wyczuwalny wysokiej klasy spirytus i macerowana w nim wiśnia – jak w domowej nalewce. O ile w aromacie dominowała porzeczka, to w smaku na pierwszym planie jest sok z wiśni. Obydwa owoce są jakby macerowane osobno i połączone dopiero w kupażu dwóch nalewek. Smak jest bardzo naturalny, mój świętej pamięci wujek Adam robił taką mocną, soczystą, kwaśną wiśnię – uwielbiałem ją. Finisz jest długi, cierpki, kwaśny – najpierw jak po przegryzieniu cytryny, z każdą chwilą coraz łagodniej, łagodniej, aż robi się już niemal słodko, pozostaje w ustach tylko taniczny czerwony owoc. Znakomity trunek, choć odważny, biorąc pod uwagę upodobania konsumentów do cukru i amigdalin w wiśniówce. Doskonała wódka dla koneserów.
W ofercie: Manufaktura Luksusu
28/29/28,5/9=94,5

Wódka starzona lutego 2025
Klaudiusz Szurgot Wódka Starzona 3,5YO (45%)
Destylat z dodatkiem owoców. Aromat intensywny i przyjemny, jest tu kwaskowość jabłka, śliwki, lekka nutka korzenna, lekka wanilii, prażone migdały i suche włoskie orzechy. W ustach lekkie, dużo owocowej słodyczy, zwłaszcza słodkich śliwek, ale są też pikantne nuty jakby chilli, pieprzu kajeńskiego, do tego nuta piernikowa oraz czekolady z orzechami. Finisz jest korzenny, pieprzny, paprykowy, ale nie palący, to jakby wędzona suszona papryka z Bazylikaty, w której jest też trochę słodyczy słońca z południa Włoch. Przyjemne.
W ofercie: Klaudiusz Szurgot
27/27/27/8=89

Okowita lutego 2025
Balcones Rumble Single Barrel #17818 (64,7%)
Wydestylowany z zacieru składającego się z dzikiego miodu, fig i brązowego cukru, leżakowany w nowych beczkach z amerykańskiego dębu przez ok. 4 lata. Aromat słodkiego tytoniu, nuty egzotycznego drewna, śliwki, figi, suszone morele, suszone jabłka i dużo przyjemnych nut melasy. W smaku jest anyż, lukrecja, tytoń, skóra, lukrecja, zioła. Finisz cierpki, taniczny, tytoniowy i bardzo rumowy.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Grappa/marc lutego 2025
Marani Chacha Eqvator Puremare (41,56%)
W grudniu 2022 roku w specjalnie przygotowanym kontenerze morskim umieszczono dębowe beczki wypełnione unikalnym kupażem chachy z piwnic Telavi Wine Cellar. Chacha wyruszyła z portu w Poti w Gruzji, rozpoczynając dziewięciomiesięczną podróż, podczas której przemierzyła morza i oceany, zawijając do wielu portów na świecie, m.in. w: Turcji, Singapurze, Australii, Nowej Zelandii, Brazylii, Urugwaju, Argentynie, Hiszpanii i Grecji. W trakcie tej niezwykłej podróży czterokrotnie przekroczyła równik i pokonała ok. 61,5 tys mil morskich, czyli ok. 114 tys. km. Aromat jest zaskakujący, bo ma wyraźną morską nutę, która kojarzy się ze skorupiakami, muszlami, ale to tylko pierwsze wrażenie, bo za chwilę robi się słodko – placek ze śliwkami, czekolada z orzechami laskowymi, ziarna słonecznika w karmelu, toffi. Jest też lekki aromat słodkiego tytoniu, cygaretki. W ustach jest cierpkość i delikatna przyjemna słoność, dużo toffi, wanilii, solony karmel, nuty korzenne – gałka muszkatołowa. Czuć też rodzynki, słodkie likierowe wino. Finisz długi, przyjemny, lekko słony, ale też cierpki, gorzka czekolada, nuty goryczki, tytoniu skóry.
W ofercie: Marani 1915
25,5/26,5/26,5/7,5=86

Brandy lutego 2025
Torre Roja Gran Brandy Solera Reservada (40%)
Destilerias del Penedes, firma złożona w 1818 roku w Barcelonie, znana z marki Pujol (przede wszystkim rumu). To ich dziesięcioletnia brandy, już nie produkowana. W aromacie słodycz pigwy, fig, daktyli, bardzo dojrzałych gruszek, jest też nuta ziemista, mineralna i ostra, tytoniowa. W ustach wytrawna – orzechy włoskie, skóra, tytoń, lekka słoność, ziemistość, nuty pleśniowego sera. Finisz średnio długi, słodko-cierpki – słodki tytoń, pigwa, ziemistość, lekka słoność, słony wędzony ser, delikatne nuty mokki.
Brak w Polsce
26,5/26,5/25/7=85

Koniak lutego 2025
Marie Foucher #30 Lot #77 La Decouverte Malternative Belgium Cognac (51,74%)
Winogrona z regionu Fins Bois. Edycja z czasów, kiedy rodzina Foucher kupażowała jeszcze i butelkowała własne koniaki, w latach 80. XX wieku zrezygnowali z tego, ograniczając się do współpracy jako dostawca dla domu koniakowego Courvoisier. Ten koniak został wydestylowany w Foussignac w 1977 roku. Foucher ma tam 29 ha winnic między Foussignac i Triac/Roissac, które znajdują się tuż przy granicy z apelacją Grande Champagne. Winnice zostały zasadzone w latach 60. XX wieku. To ojciec pani Foucher rozpoczął uprawę i destylację, Marie przejęła ją w 1980 roku. Belgijski bottler Malternative Belgium zakupił starą beczkę bezpośrednio od Marie Foucher w 2023 roku i zabutelkował z mocą beczki, wysoką jak na tak długi czas – 51,74%. Aromat jest bardzo zrównoważony i elegancki – jest owocowa słodycz – figi, słodkie gruszki i – ciekawe – kwaskowe jabłka, są fiołki, jest lukrecja, nieco anyżu, skóra, sos hoisin. W ustach bardzo cierpki i słony – skóra, tytoń, ściągające taniny, stare drewno, kwaśne rajskie jabłuszka, słona lukrecja. Czuć wysoką moc alkoholu. Finisz rozgrzewający, korzenny – ziele angielskie, bardzo dużo tanin, skóra, duża kwasowość – rokitnik, rajskie jabłuszka, gorycz jarzębiny, stare drewno, pieprz. Trudny, ale niezwykle interesujący stary koniak.
Brak w Polsce
29/28,5/28,5/9=95

Armaniak lutego 2025
Comte de Lauvia 1979 36YO Cask DJ79/2 (43%)
Butelkowanie 2015, tylko 50 butelek. Aromat intensywny, głęboki, dużo orzechów włoskich, nutka mokki, pigwa, śliwki, morele, renklody, mirabelki, jabłka – zachwycająco owocowy i świeży po tylu latach w dębie. W ustach cierpkość – cytrusy, lekka słoność, śliwki, wosk, dużo wosku, dym. W finiszu kwaskowe jabłka, sok z wiśni, lukrecja, skóra, nuta anyżu, mięty pieprzowej, tytoń.
W ofercie: Dom Whisky
28,5/27/27,5/8=91

Rum lutego 2025
Kill Devil 18YO Trinidad Single Cask (63,7%)
Destylacja w 2004 roku w kolumnie, edycja liczy 266 butelek. W aromacie nuta apteczna, aromatyczny tytoń, egzotyczne drewno, zioła, palone zioła. W ustach cierpkość i rześkość – eukaliptus, ale też syrop klonowy, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa. Finisz korzenny, pikantny – pieprz, ziele angielskie, mięta, eukaliptus, tytoń, nutka apteczna. Świetny rum.
W ofercie: Dom Whisky
28/28/28/8,5=92,5

Cachaça lutego 2025
Rio do Engenho Carvalho Americano (38%)
Cachaça Rio do Engenho pochodzi z Ilhéus w Bahia. Podwójnie destylowana w tradycyjnych cebulastych miedzianych alembikach lokalnej konstrukcji ogrzewanych gazem. Leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat ziołowy, owocowy i lekko mineralny. Są nuty mięty i ziół polnych, przejrzałych śliwek, jabłek, marcepanu, także słodkiej herbaty. Smak lekki, egzotyczny. Jest sporo nut słodkiej trzciny cukrowej, ale też korzenne nuty jakby z drzewa amburana, nie z amerykańskiego dębu. Nuta cynamonowa, lekko imbirowa. Smaczne. Finisz lekki, korzenny, głównie cynamon, śliwki w cynamonie, słodki sok z trzciny cukrowej.
Brak w Polsce
27/27/27/7,5=88,5

Whisky blended lutego 2025
Black Hawk A Blend (45%)
W aromacie nutka ziół, suszone śliwki, morele, nuta kakao, prażonego ziarna, nuty rumowe. W smaku bardzo dużo nut kukurydzy, kakao, mokka, suszone śliwki, delikatna słoność, słona lukrecja, ściągające nuty tytoniu. W finiszu orzechy włoskie, laskowe i fistaszki, lekko sól, ziele angielskie, kwaskowa nutka wiśni.
Brak w Polsce
25/24,5/24,5/6,5=80,5

Whisky single malt lutego 2025
Scapa 21YO (52,9%)
Leżakowana w amerykańskim dębie. Aromat jabłek, gruszek, śliwek, lekka nuta miodu wrzosowego, pigwy, wanilii, melon, ziemistość, ziołowość, korzenność, egzotyczne drewno, jak heban. W smaku lekki tytoń, biała porzeczka, agrest, biały pieprz, kwaśne jabłka, cierpkość, chmiel. W finiszu dominuje wanilia, pistacje, wiśnie, czereśnie, agrest, gruszka, morela – zaskakująco owocowa, jest też lekka nuta eukaliptusa i sól, Bardzo kompleksowa, elegancka whisky.
W ofercie: Pernod Ricard
28/28/27,5/8=91,5

Whisky single grain lutego 2025
Invergordon 16YO 2007 Pedro Ximenez Sherry Cask Murray McDavid (51,5%)
Butelkowanie 2024, 569 butelek. Aromat lekki, nieco octowy, śliwki, morele, gruszki, kwaśne rajskie jabłuszka, nutka sadzy. W ustach dużo słodkich śliwek, słodkie morele, nutka anyżu, lukrecji. Finisz przyjemny – słodko-cierpki, owoce zarówno przetworzone (powidła śliwkowe), jak i świeże (kwaskowe jabłka), jak i suszone (morele, rodzynki), jest też nutka orzechowa, delikatnie kokosowa. Dobrze zrobiona single grain whisky.
W ofercie: M&P
25/25,5/25,5/7,5=83,5

Whiskey rye lutego 2025
Balcones Eclipse Texas Rye Cask Strength (64%)
Whiskey wydestylowana z kilku odmian żyta, w tym rosnącej w Teksasie odmiany elbon rye. Barwa bardzo ciemna, widać i czuć w aromacie mocno wypaloną beczkę. W zapachu jest dużo nut kawy, kakao, pralinki kawowe, w tle delikatna nuta wanilii i kandyzowanej wisienki, ale też suszonej czerwonej papryki. W ustach z jednej strony dużo surowego, wytostowanego i wypalonego drewna, lekka goryczka, z drugiej dużo czerwonych owoców – wiśnie, czereśnie. Jest też lekka korzenność i mocno wypieczona skórka żytniego chleba. Do tego jeszcze trochę anyżu i eukaliptusa. W finiszu kwaśne i gorzkie jabłka, cierpkie winogrona, agrest, rokitnik, dla odmiany słodkie śliwki, sos hoisin. Czuć rozgrzewającą moc alkoholu, nutę papryki. Złożona, ciekawa rye whiskey.
Brak w Polsce
27,5/27/27,5/8=90

Whiskey irlandzka lutego 2025
McConnell’s 20YO Finished in Port Cask #4541 Selected by Spirit Depot (51,2%)
Whisky zabutelkowana dla polskiego importera, Spirit Depot, z jednej beczki po porto nr 4541. Wyszło 375 butelek z mocą beczki 51,2%. Wcześniej whisky była leżakowana w beczkach po bourbonie. Aromat słodko-wytrawny – śliwki, renklody, winogrona, ale też sporo słodu, mączności, wypieczona skórka chleba. W ustach oleista, a nawet oliwkowa, dużo przetworzonych owoców – pieczone jabłka, suszone morele, tarta jabłkowa, a do tego korzenność, pieprzność i nuty ściągające, taniczne. W finiszu – tytoń, skóra, lukrecja, pieprz, eukaliptus, kwaskowe jabłka. Świetna whisky.
W ofercie: Spirit Depot
28/28,5/28/8,5=93

Whiskey amerykańska lutego 2025
Old Potrero Straight Malt Whiskey Stout Barrels Finished (55,4%)
Produkowana w Anchor Distilling z San Francisco. Bardzo dziwny słodki aromat – dużo moreli, brzoskwinie, słodka pigwa, truskawka, słodycz powidłowa, ale do tego ziołowość, ale też dziwne nuty drożdżowe, grzybowe. W ustach bardzo dużo ziołowego chmielu, lekka goryczka, wciąż drożdże i grzyby, śliwka, głóg, rajskie jabłuszko, kwaśny agrest i imbir. Chmiel, goryczka, grzyby w finiszu i trochę soli.
Brak w Polsce
25/26,5/26/7,5=85

Bourbon lutego 2025
Henry McKenna 10YO Single Barrel no 1763 (50%)
Marka należy obecnie do Heaven Hill. W aromacie wanilia, budyń śmietankowy, pistacje, lody truskawkowe – dużo dość lekkiej, ale mimo to cukierniczej słodyczy. W smaku – zioła, słodycz deseru budyniowo-truskawkowego, z nutą kakao, orzechów laskowych, pistacji. W finiszu nutka gorzkawa, głóg, jarzębina i tłuste nuty budyniowe.
Brak w Polsce
26/26/26/7,5=85,5

Tequila lutego 2025
1800 Milenio Extra Anejo (38%)
Luksusowa edycja, tequila po leżakowaniu przez kilka lat w amerykańskim dębie była finiszowana w beczkach po koniaku. Aromat egzotycznego drewna, starych mebli, przypraw korzennych, egzotycznych ziół, ale też kopru, ogórka małosolnego. W smaku jest słoność i słodycz, zioła, koper, ale też słodka nuta karmelu. W finiszu słodki tytoń, korzenność, nuta cynamonu, goździków, lekko sól, delikatnie miód, pigwa. Świetna tequila.
W ofercie: United Beverages
29/28/28,5/8,5=94

Mezcal lutego 2025
Los Cuerudos Joven Agave Potatorum 2021 (42%)
Agawa odmiany tobala (100%), za destylację odpowiada Jorge Chagoya. Aromat pieczonej śliwki, śliwek w occie, nafty, nawet benzyny, lekka słoność. Smak cierpki i odymiony, wędzony, palona guma, zwęglenie i sól. Finisz długi, słony, cierpki, kwaskowy – pojawia się wreszcie przyjemna owocowość – agrest i porzeczka, jest też nutka kredowa, mineralna, ziemista i lekko dymna, sól, jakby pot.
Brak w Polsce
28/27/28/8=91

Baijou lutego 2025
Mei Gui Jiu Shanxi Xinghuacun Fenjiu Chang Chu Pin (53%)
Destylat z sorgo, jęczmienia i grochu z dodatkiem płatków róży, produkowany w jednym z największych zakładów robiących chińskie baijou – Xinghuacun Fenjiu. Intensywny aromat lakieru, lekko nuta pleśniowego sera i lekkie kwiatowe zapachy, głównie różane. W ustach sporo słodyczy – konfitury różane, morelowe, nuty ziemiste, ser starzony w popiele. Finisz oleisty, słodko-cierpki, syrop brzoskwiniowy, ser, ziemistość. Bardzo ciekawe i smaczne.
Brak w Polsce
27/27,5/28/8,5=90

Likier lutego 2025
Luxardo Del Santo (40%)
Likier ziołowo-korzenny Luxardo, są tu wykorzystane m.in.: gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, galangal, aromatyczny tatarak czy krwawnik i wiele innych. Barwa bladozielona. Aromat piołunu, werbeny, anyżu, kopru. W smaku ziołowość – tymianek, majeranek, werbena, sporo mięty oraz pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie. W finiszu: mięta, majeranek, ale też nuty korzenne, delikatnie rozgrzewające goździki i cynamon. Świetnie zrównoważona receptura, Del Santo z powodzeniem może zastąpić w koktajlach Chartreuse Verte, a i samo smakuje bardzo dobrze.
W ofercie: Pinot Wine & Spirits
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Absynt lutego 2025
Havel’s Absinth (60%)
Stara etykieta, producent już nie istnieje, President’s Group s.r.o., na etykiecie reklamowali bardzo wysoki poziom tujonu. Aromat przyjemny, zrównoważony – goryczka piołunu, anyż, koper. W ustach dużo piołunowej goryczy, bardzo ziołowo, jakby nuta mięty, może szałwii, anyż, lukrecja, bardzo mało cukru. Przyjemny, rześki finisz – mięta, dzięgiel, może tymianek, piołun, rumianek – bogaty w zioła. Alkohol rozgrzewa, a anyż grzeje dodatkowo. Już nie produkowany, a szkoda, bardzo interesujący czeski absynt.
Brak w Polsce
22,5/25,5/26,5/7=81,5

Odkrycie lutego 2025
Soju Jjan (Korea Południowa)
Jedna z marek soju robionych na europejski rynek przez firmę Real Trade Inc. z Korei. Robione z ryżu, w wersji podstawowej z mocą 16%, a także w wersjach z dodatkiem naturalnych soków owocowych o mocy 12%: Soju Jjan Lychee, Soju Jjan Kyoho Grape, Soju Jjan Grape. Lekkie, rześkie, pasujące do azjatyckiej kuchni.
W ofercie: Pinot Wine & Spirits

Lektura lutego 2025
Sarah Belizaire „Classic Coctails and Fancy Drinks with Angostura Bitters” (Ebury Press/Random House)
W wydanej w 1930 roku słynnej publikacji „The Savoy Coctail Book” aż 90 receptur koktajli uwzględnia w swoim składzie Angosturę. W książce Sarah Belizaire propozycji koktajli jest znacznie więcej, zarówno klasycznych, jak i bardzo nowoczesnych, w tym bezalkoholowych, niskoalkoholowych. Nie są to tylko propozycje orzeźwiających aperitivo, czy nawiązujących do medycznej historii kropli gorzkich koktajli podawanych po sutym posiłku, ale też zaskakujące propozycje deserowe, gdzie Angostura ma dodatkowo podkreślać słodycz np. ananasa. W książce jest też ciekawy króciutki końcowy rozdział o wykorzystaniu Angostury w kuchni – do sosów, do sałat, do ryżu, do marynat, do deserów, nawet do zup!
W ofercie: Empik.com
Alkohol lutego 2025: Aalborg Akvavit Jule 2024 (Dania)
Wódka czysta lutego 2025: Czysta Odwaga Spelt Vodka (Polska)
Wódka smakowa lutego 2025: Wychowana w Luksusie Cherry & Blackcurrant (Polska)
Wódka starzona lutego 2025: Klaudiusz Szurgot Wódka Starzona 3,5YO (Polska)
Okowita lutego 2025: Balcones Rumble Single Barrel #17818 (USA)
Grappa/marc lutego 2025: Marani Chacha Eqvator Puremare (Gruzja)
Brandy lutego 2025: Torre Roja Gran Brandy Solera Reservada (Hiszpania)
Koniak lutego 2025: Marie Foucher #30 Lot #77 La Decouverte Malternative Belgium Cognac (Francja)
Armaniak lutego 2025: Comte de Lauvia 1979 36YO Cask DJ79/2 (Francja)
Rum lutego 2025: Kill Devil 18YO Trinidad Single Cask (Trynidad i Tobago)
Cachaça lutego 2025: Rio de Engenho Carvalho Americano (Brazylia)
Whisky blended lutego 2025: Black Hawk A Blend (Kanada)
Whisky single malt lutego 2025: Scapa 21YO (Szkocja)
Whisky single grain lutego 2025: Invergordon 16YO 2007 Pedro Ximenez Sherry Cask Murray McDavid (Szkocja)
Whiskey rye lutego 2025: Balcones Eclipse Texas Rye Cask Strength (USA)
Whiskey irlandzka lutego 2025: McConnell’s 20YO Finished in Port Cask #4541 Selected by Spirit Depot (Irlandia)
Whiskey amerykańska lutego 2025: Old Potrero Straight Malt Whiskey Stout Barrels Finished (USA)
Bourbon lutego 2025: Henry McKenna 10YO Single Barrel no 1763 (USA)
Tequila lutego 2025: 1800 Milenio Extra Anejo (Meksyk)
Mezcal lutego 2025: Los Cuerudos Joven Agave Potatorum 2021 (Meksyk)
Baijou lutego 2025: Mei Gui Jiu Shanxi Xinghuacun Fenjiu Chang Chu Pin (Chiny)
Likier lutego 2025: Luxardo Del Santo (Włochy)
Absynt lutego 2025: Havel’s Absinth (Czechy)
Odkrycie lutego 2025: Soju Jian (Korea)
Lektura lutego 2025: Sarah Belizaire „Classic Coctails and Fancy Drinks with Angostura Bitters” (Ebury Press/Random House)
