W maju spróbowałem 208 nowych alkoholi. Okazji do degustacji było bardzo dużo – festiwale Whisky & Friends, Vininova Wine & Spirits, Gin Dobry czy Poznaj w Poznaniu. Na każdej z tych imprez znajdowałem jakiś alkohol, który trafił do zestawu Alkoholi maja. Nieoczekiwanie najwyższą notę dostał gin, drugi raz oceniłem gin na 98,5 punktów, a próbowałem w życiu ponad 1600 ginów. 148 próbek oceniłem w przedziale medalowym 80-100, tj. ponad 2/3 całości. Oceny 95+/100 otrzymało aż 8 próbek: Cieleśnica Kminkówka, Dupuy Hors d’Age, Bowmore 25YO 1996 Douglas Laing XOP, John Walker & Sons 28YO Bicentenary Blend, Demerara Green Label 1975 Cadenhead’s, Sunday Limoncello, Talisker 25YO i Silent Pool Black Juniper. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 0 | 0 | 2 | 3 | 1 | 4 | 16 | 25 | 77 | 34 |
II | 0 | 0 | 0 | 2 | 7 | 8 | 29 | 25 | 75 | 50 |
III | 1 | 0 | 1 | 2 | 1 | 7 | 13 | 35 | 109 | 83 |
IV | 0 | 1 | 0 | 1 | 2 | 3 | 10 | 19 | 36 | 25 |
V | 0 | 0 | 1 | 1 | 6 | 8 | 20 | 24 | 94 | 54 |
razem | 1 | 1 | 4 | 9 | 17 | 30 | 88 | 128 | 391 | 246 |
Alkohol maja 2024
Silent Pool Black Juniper (43%)
Do stworzenia tego ginu wykorzystano jedną z najrzadszych odmian czarnego jałowca, zebranego w Himalajach w Królestwie Bhutanu. Rośnie tylko na wysokości powyżej 4000 m n.p.m. w górskim powietrzu i słońcu. Innym ważnym składnikiem jest herbata. W zapachu: pieprz, grejpfruta, pomelo, pomarańcza i na końcu czarna herbata. W smaku pieprzność, kwaśne jabłka, chilli, curry, ale też zielone włoskie orzechy i dużo pieprzu, grejpfrut. W finiszu słoność, pikantność, pieprz, grejpfrut, goryczka albedo, bitter, piołun. Genialny gin.
W ofercie: Gin Dom
29/29,5/30/10=98,5
Wódka czysta maja 2024
Ima Rye Vodka (40%)
Zapach delikatny, bardzo przyjemny, mąka, ale też pączek, różaność, rodzynki, pestki słonecznika w karmelu. W smaku oleista, prażony słonecznik, wypieczona kajzerka, delikatny pieprz. Finisz słodki – czekolada ze śliwkami, wiśnie w czekoladzie, solony karmel i prażony słodki ryż i pieprzność.
W ofercie: Ima Distillery
29/28,5/28/9=94,5
Wódka starzona maja 2024
Klaudiusz Szurgot Wódka Starzona 2024 (45%)
Wódka leżakowała przez 2,5 roku w beczce z polskiego dębu, w której wcześniej był destylat owocowy przez 2 lata. Bardzo przyjemny i wciągający zapach, jakby drzewa sandałowego, egzotycznych arabskich olejków, nuty wiśni, czereśni, kwaskowych jabłek, cynamonu. W ustach bardzo owocowa – dużo czereśni, wiśni, śliwek, szczególnie renklody, mirabelki, kwaśno-słodkie jabłka, lekki, owocowy tytoń jak do fajki wodnej. Finisz cierpko-słodki, wiśnie i czereśnie, taniczne słodkie czerwone, owocowe winogrona typu concord czy nawet tannat bardzo późnego zbioru. Smaczna i ciekawa wódka!
W ofercie: Klaudiusz Szurgot
27/27,5/27,5/8=90
Wódka smakowa maja 2024
Cieleśnica Kminkówka (40%)
Piękny, intensywny, czysty zapach kminu. W tle lekka nuta cytrusów, skórki słodkiej pomarańczy. W smaku słodki kmin, może lekko nutka kopru, anyżu i pomarańczy. Finisz jest nieco pieprzny, a jednocześnie słodki, pozostaje w ustach wrażenie czekolady z pomarańczą, ale też słodkiego ciasta z kminkiem i ziół bardziej gorzkich, jak szałwia.
W ofercie: Cieleśnica SA
29/29/28/9=95
Okowita maja 2024
Wise Grus Travarica (38%)
Śliwowica doprawiona ziołami. Piękny zapach polnych kwiatów, lawendy, rumianku, tymianku, melisy. W smaku gorzkie jak piołun, szałwia, jednocześnie z szlachetną nutą winogronową i lekką oleistością, żywica. Długi, gorzki, ziołowy finisz z nutą kwiatów rumianku.
W ofercie: ChorwacjaWino.pl
28/28/28/8,5=92,5
Grappa/marc maja 2024
Nonino Vandemnia Riserva 18 Mesi 2018 (41%)
Grappa mieszana, leżakowana przez 18 miesięcy w małych beczkach z limuzynowego dębu oraz w beczkach po sherry. Zapach: miodu, pigwy, pieczonych śliwek, rumianku, ziół. W ustach słodkie śliwki, słodkie brzoskwinie, dojrzały ananas, rumianek, polne zioła, słodka pigwa. W finiszu dużo słodyczy, miodu i zioła, anyż, rumianek oraz przyjemna kwaskowość pomarańczy.
W ofercie: Vininova
26/26/26/7,5=85,5
Koniak maja 2024
Dupuy Hors d’Age Lot 85 (45%)
Koniak z jednej beczki, wydestylowany w 1985 roku z winogron ugni blanc z regionu Grande Champagne, zabutelkowany w liczbie 498 eleganckich karafek. Zapach kakao, moreli, brzoskwini, słodkiego tytoniu, malin, truskawek, śliwek, kawa. W smaku skóra, tytoń, lukrecja, słoność, anyż, śliwki, dużo brzoskwini. W finiszu słoność, słone śliwki, słona skóra, słone rodzynki, kwaśne jabłka, gorzkie jabłka, głóg, tarnina.
W ofercie: M&P
29/29/28/9=95
Armaniak maja 2024
Castarede 1986 Grape of the Art (53,4%)
Mieszanka destylatów z winogron z Tenareze z ugni blanc i colombard. W zapachu zielony orzech włoskie, balsamico orzechowe i nuta orzecha laskowego, zapach starej biblioteki. W smaku dużo jabłek – kwaskowych i gorzkich, cytrusy, miętowy tytoń. W finiszu gorzkie jabłka, tytoń, lukrecja, gorzki tytoń. głóg, tatarak, gorzkie migdały.
Brak w Polsce
25/25/25/7=82
Kalwados maja 2024
Christian Drouin Pays d’Auge 19YO Foursquare Angel’s #8 (46,8%)
Ósma ekspresja w eksperymentalnej serii Guillaume Douin, wypuszczono 2396 butelek. Kalwados najpierw spędził 17 lat w beczkach z francuskiego dębu, a potem został przelany na 17 miesięcy do ośmiu beczek z francuskiego dębu, w których wcześniej leżakował rum Foursquare z Barbadosu. Na koniec trafił jeszcze na trzy miesiące do świeżych beczek. W zapachu nuty piernikowe, jabłka w cynamonie, ocet jabłkowy. W smaku jabłka w cynamonie i lukrze. W finiszu feeria jabłek – kwaśne, słodkie, gorzkie, jabłka w cynamonie, jabłecznik, jabłka z głogiem.
W ofercie: M&P
29/27,5/28,5/9=94
Rum maja 2024
Demerara Green Label 1975 Cadenhead’s (40,5%)
Rum zabutelkowany w 2005 roku w wieku 30 lat, wydestylowany na Gujanie, a leżakowany w Szkocji w magazynach Cadehead’s. Zapach słodki, pełen nut sherry, słodki tytoń, heban, śliwki. Smak cierpki, przypomina wytrawne umeshu, lekkie, taniczne, jest słoność, jest nuta głogu, tarniny, jarzębiny. W finiszu tytoń, sok z wiśni, maliny, truskawki.
Brak w Polsce
29/28,5/28,5/9,5=95,5
Whisky blended maja 2024
John Walker & Sons 28YO Bicentenary Blend (46%)
Kupaż powstał w 2020 roku, z okazji dwusetnych urodzin marki Johnnie Walker. Za zestawienie whisky odpowiadał Jim Beveridge, który wykorzystał m.in. beczki z zamkniętych destylarni: Cambus, Pittyvaich czy Port Ellen. Zapach bardzo intensywny – jest dużo owoców sadu – jabłka, zielone jabłuszka, gruszki, morele, poza tym suszone owoce, ale też wyraźna torfowość. W ustach słodycz zmieszana z goryczką – słodkie i gorzkie jabłka, jarzębina, głóg, rokitnik, nuty anyżu, słoność, lukrecja. Finisz jest zaskakująco wręcz gorzki, pozostaje w ustach posmak piołunu, głogu, także igliwia, zielonych szyszek, dymu i wrzosów, także gorzkich skórek curaçao.
W ofercie: Diageo
28,5/28,5/29/9=95
Whisky single malt maja 2024
Talisker 25YO 2022 (45,8%)
Kolejna edycja Talisker 25YO, tym razem wypuszczona rok po roku. W zapachu piękny zapach cytrusów – skórki cytryny, pomarańcze, także jabłek, gruszek, moreli, delikatnie też czereśni, wiśni. W ustach słoność, lekko dymność, lekko nawet goryczka, jak prażone gorzkie migdały, pestki jabłka, gorzkie pomarańcze, grejpfrut – soczyście, mimo słoności. W finiszu kwaskowe i słone jabłka, żurawina, kwaskowe winogrona, śliwki ume, nuty jakby węglowe, mineralne, taniczność – tytoń, skóra. Kolejna świetna edycja Talisker 25YO.
W ofercie: Diageo
29/29/29/9=96
Whisky single grain maja 2024
North British 33YO 1988 Douglas Laing XOP (48,6%)
Edycja liczy tylko 674 butelki, finiszowanie w beczkach po PX sherry DL15430. W zapachu – kakao, koper, anyż, lekko kokos. W smaku wiśnie, śliwki, czekolada z wiśnią, owocowy tytoń. W finiszu dużo cierpkiego tytoniu, głóg, tarnina, gorzko-kwaśne jabłka, mirabelki, żurawina. Duża, przyjemna kwasowość.
W ofercie: M&P
27,5/27,5/28/8,5=91,5
Whiskey irlandzka maja 2024
Terence Hill The Hero Whisky Mild (46%)
Marka St. Kilian Distillers, to trzykrotnie destylowana whiskey z Great Northern Distillery, leżakowana w beczkach po bourbonie. Zapach gruszek, moreli, pomarańczy, słodkich śliwek. W smaku czekolada z pomarańczą, gruszki, lekka pieprzność. W finiszu wiśnie, śliwki, czekolada z pomarańczą.
Brak w Polsce
24,5/25/24,5/7=81
Bourbon maja 2024
Blanton’s Straight From The Barrel 6-14-23(60,9%)
W zapachu dużo kukurydzy, kakao, słodkich śliwek, gruszek, wanilii, migdałów. W smaku anyż i lukrecja, słodka gruszka, słodka gruszka, jabłka i słodka gotowana kukurydza. W finiszu sporo anyżu, ale też pomarańczy, brzoskwinie w syropie, słodkie gruszki, corn pie, delikatna nutka pieprzna.
W ofercie: M&P
27,5/28/28/8=91,5
Likier maja 2024
Sunday Limoncello (30%)
Cytrusy i jałowiec oraz kardamon. Wspaniały, intensywny, bardzo naturalny zapach całych cytryn – skórki, soku, albedo. W ustach bardzo kwaśne, masa cytryny, ale pięknie dopełnionej jałowcem i kardamonem. Pierwsza klasa. Długi, kwaskowy, orzeźwiający finisz, a jałowiec jeszcze rześkość podbija.
W ofercie: 1979 Distillery
29/29/29/9=96
Odkrycie maja 2024
Float Gin (Polska)
Marka produkowana przez Mordo Destylarnia. Firmę założyło trzech szkolnych kolegów z Krakowa, celem stworzenia własnej marki alkoholi. Sercem destylarni są dwa miedziane alembiki – Ewa i Adam – dostarczone na zamówienie przez serbskiego producenta – DES Subotica. Każdy z nich ma pojemność 200 l i wyposażony jest w kosz infuzyjny. Adam posiada dodatkowo czteropółkową kolumnę, co pozwala odbierać destylat czystszy i z wyższą mocą W kwietniu 2024 zadebiutował klasyczny Float London Dry Gin, będący podstawowym produktem w ofercie. Na recepturę składa się dziewięć botaników, bazę stanowi organiczny, macedoński jałowiec, ciało budują cytrusy oraz polski pigwowiec suszony w promieniach słońca, natomiast długi finisz zapewnia dodatek ekologicznego pieprzu kubeba. Kolejny produkt w linii Float to bardzo limitowana edycja ginu The Grapest, z dodatkiem macerowanych już po destylacji winogron szczepu zweigelt, zebranych w podkrakowskiej Winnicy Nastroje. Gin został połączony z wyciśniętych sokiem gronowym, co dało nie tylko piękną barwę, ale również wzbogaciło go o typowe dla zweigelta nuty malin, dodając przy tym nieco tanicznego charakteru.
W ofercie: Mordo Destylarnia
Lektura maja 2024
Tomasz Miler „Whiskey amerykańska”
Dzieło jakiego nie powstydziłby się amerykański badacz. Ponad 500 stron ze zdjęciami, Tomek Miler rzetelnie przedstawia historię amerykańskiej whiskey, definicje i uwarunkowania prawne, technologię produkcji oraz najważniejsze destylarnie i marki. Az trudno uwierzyć, że tak wyczerpująca temat książka powstała w wyniku zaledwie kilkumiesięcznego researchu – u źródeł w USA oraz w bibliotece. Temat jest niezwykle dynamiczny, podczas gdy w 2013 roku w USA było 300 destylarni, w 2016 roku ich liczba wzrosła do ponad 800, a obecnie jest w USA 2750 destylarni, z czego 1760 produkuje whiskey.
W ofercie: M Publishing