Alkohole roku 2023

Jako nominacje do tytułu najlepszych alkoholi roku brane były pod uwagę wszystkie alkohole degustowane przeze mnie w 2023 roku, niezależnie od daty ich produkcji czy butelkowania, ceny, rodzaju czy dostępności na polskim rynku. Tradycyjnie serwis Spirits.com.pl uhonorował złotymi i srebrnymi medalami najlepsze alkohole w wybranych kategoriach, a także najlepsze książki na temat alkoholi. Nominacje do tytułu alkoholi roku otrzymały te trunki, które były od stycznia do końca grudnia 2023 roku wyróżniane jako najciekawsze pozycje miesiąca, a także wszystkie inne alkohole, które w swoich kategoriach otrzymały noty powyżej 95/100 punktów.

Trochę statystyki

Łącznie pod uwagę braliśmy rekordową ilość 2563 alkoholi z następujących miejsc: Antigua (1),Armenia (4), Angola (1), Argentyna (3), Austria (4), Australia (10), Barbados (16), Belgia (4), Bułgaria (1), Brazylia (15), Belize (1), Kanada (8), Chile (1), Chiny (3), Kolumbia (8), Kostaryka (1), Kuba (6), Wyspy Zielonego Przylądka (7), Cypr (44), Czechy (9), Niemcy (23), Dania (21), Dominikana (11), Ekwador (2), Estonia (3), Hiszpania (18), Finlandia (27), Fidżi (3), Francja (330), Wielka Brytania: Szkocja, Walia, Anglia, Irlandia Północna (555), Grenada (8), Gruzja (15), Ghana (1), Gwadelupa (10), Grecja (14), Gwatemala (7), Gujana (23), Chorwacja (14), Haiti (7), Węgry (66), Indonezja (3), Irlandia (53), Izrael (12), Indie (8), Islandia (7), Włochy (144), Jamajka (53), Japonia (27), Kambodża (3), Korea Południowa (1), Liban (2), Saint-Lucia (2), Litwa (8), Łotwa (5), Martynika (10), Mauritius (5), Meksyk (46), Nikaragua (2), Holandia (18), Norwegia (2), Nowa Zelandia (2), Panama (13), Peru (4), Filipiny (10), Polska (639), Portugalia (4), Reunion (8), Rumunia (2), Seszele (4), Szwecja (15), Singapur (1), Słowacja (7), Salwador (1), Tajlandia (4), Turcja (6), Trynidad i Tobago (10), Tajwan (10), Ukraina (9), USA (80), Wenezuela (6), Wietnam (1), Serbia (1), RPA (10).
Najliczniej reprezentowane kategorie to: whisky single malt i grain (526), likiery (394), rum i cachaça (337), brandy, koniaki i armaniaki (321), destylaty i okowity (199), giny i jałowcówki (196), wódki smakowe (158), whisky blendowane (127), wódki czyste (93), marc i grappy (90), new make/young spirit (43), bourbony (43), tequile i mezcale (36).
Jak oceniane były degustowane alkohole? Ocenę 0-10 otrzymało 21 próbek, ocenę 10-20 – 13, ocenę 20-30 – 15, ocenę 30-40 – 32, ocenę 40-50 – 61, ocenę 50-60 – 99, ocenę 60-70 – 229, ocenę 70-80 – 456, ocenę 80-90 – 1103, ocenę 90-95 – 442, a najwyższą ocenę 95-100 – 92. Przeważały zatem trunki przyzwoite i dobre, co jest odzwierciedleniem krajowych i światowych trendów do premiumizacji alkoholi, ale też poprawy technologii. Oczywiście najtańsze i najniższej jakości alkohole były w grupie degustowanej niedoreprezentowane, ale też obecnie większość z nich trafia do dyskontów, a nie do barów czy sklepów z alkoholami świata. W przedziale medalowym, a więc od oceny 80 w górę w 2023 roku było 63,9% próbowanych alkoholi (61% w roku poprzednim).

Porównanie łącznych ocen alkoholi za okres 2015-2023

Ocena201520162017201820192020202120222023
0-102421161837992921
10-20494535233712153013
20-30677681333321203315
30-40144145123657929435732
40-501662201621078529637261
50-6022022218418410441908899
60-7030035327924623889179188229
70-80389336324282309139295447456
80-9046942543954367739869210041103
90-95191246187300278180236377442
95-100799597505227569492
Łącznie20982184192718511929974169824192563

Co miesiąc przez cały rok nagradzaliśmy Alkohole Miesiąca. Warto je przypomnieć. Zaczynając od stycznia były to: Aalborg Julee Akvavit 2022 (Dania), GlenAllachie 16YO Present Edition (Szkocja), Caroni 24YO 1997 Elizabeth Yard (Trynidad i Tobago), Gin Sale al sale marino (Włochy), Goudoulin 1914 (Francja), Black Tot Last Consignment (Wielka Brytania), Longinus Wódka Chrzanowa (Polska), Springbank 25YO 1998 Octave Duncan Taylor (Szkocja), Macallan 1991 31YO Octave Sir Nick’s Pick Duncan Taylor Cask #7236576 (Szkocja), Testut Marc de Bourgogne 1969 (Francja), Pérez Barquero 50 Ans Corman Collins (Hiszpania), Unicum Barista (Węgry).

Nominowane wódki czyste

Wódka Organiczna 2022 (Polska), V-One Orkisz Limited Gold Edition (Polska), Terra Rossa Potato Vodka (Cypr), Ima Potato Vodka (Polska), Młódka Wódka Żytnia (Polska), The View Vodka (Polska), Sedina Wódka Szczecin Unfiltered (Polska), Smarduch Wódka Ziemniaczana (Polska), Snowflake Craft Vodka (Łotwa), Legacy Rzemieślnicza Wódka Żytnia (Polska), Belvedere 10 (Polska).

Nominowane wódki smakowe

Wódka Wyborcza (Polska), Bon Ton Tradycyjna wódka o smaku żurku 1/2023 (Polska), M. Pelczar Wódka z ziaren kakaowca (Polska), Ranczo Olsena Isabell Bay Horse 05/2023 (Polska), Conopcia (Polska), Longinus Wódka Chrzanowa (Polska),Wychowana w Luksusie Wheat (Polska), Bon Ton Tradycyjna Wódka o Smaku Kwaśnicy Batch 1/2023 (Polska), Arbikie Strawberry Vodka (Szkocja), Beylerbeyi Oyleli Incirden (Turcja), Ciroc Passion Fruit (Francja).

Nominowane wódki starzone

Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 2YO 43,3% (Polska), Chopin Vintage 2016 (Polska), Kavka Tokaji Cask Aged 2023 (Polska), Młódka Wódka Żytnia Starzona (Polska), Silesia Wódka Żytnia Starzona (Polska), Manufakturowa Rocznikowana z beczki nr 01 (Polska), Arak Brun 10YO (Liban), Wolf & Oak Wilcza Starka 29 miesięcy Sherry Oloroso (Polska).

Nominowane new make/young spirit

Holyrood Japanese Sake Yeast (Szkocja), Młody Ziemniak 2022 (Polska), Spirytus OnSpirit Aqua Vitae 96% z Polskiego żyta (Polska), Młody Ziemniak 2022 Vineta (Polska), Destillerie Sheva’s Hlibna (Ukraina), Isle of Fiona New Make Peated (Dania).

Nominowane okowity

Podole Wielkie Ziemniak Taurus 2021 (Polska), Strong Waters Golden Promise Spring 2020 (Szkocja), Berlin Distillery Rote Bete Geist im Islay whisky-fass gereift (Niemcy), Tariquet Blanche Pure Folle Blanche 2022 (Francja), Silesia Distillery Okowita Słodowa Pszeniczna (Polska), Śliwowica Starzona w Beczkach po Cabernet Sauvignon 2022 Batch 1 (Polska), Chmielówka Ustrońska 2023 (Polska), Dyssov Okowita ziemniaczana z młodych ziemniaków OZI/0 (Polska), Silesia Distillery Okowita Wiśniowa 2/2023 (Polska), Wise Grus Premium Quince Brandy (Chorwacja), Zimek Feketeribizli Palinka 2022 (Węgry), Silesia Distillery Okowita Słodowa Żytnia (Polska), Podole Wielkie Ziemniak Taurus 2022 (Polska).

Nominowane kalwadosy

Christian Drouin Pays d’Auge 17YO Caroni Angels (Francja), Christian Drouin Pays d’Auge 14YO Experimental Hampden Angels (Francja), Christian Drouin 10YO Rhum JM Angels (Francja), Coquerel XO (Francja).

Nominowane brandy

Lion Spirit XO (Cypr), Leone Bianchi Brandy XO Riserva del Fondatore 15 Anni (Włochy), Domäne Wachau XA22 Single Cask Oloroso Finished (Niemcy), Shabo 8YO XO (Ukraina),Vecchia Romagna Riserva Tre Botti (Włochy), Georgian Legend XO Reserve 10YO (Gruzja), Georgian Legend XO 20YO (Gruzja), Torres Alta Luz Cristalino (Hiszpania), Pérez Barquero 50 Ans Corman Collins (Hiszpania), Zanin Brandy Gran Riserva 34 Anni (Włochy).

Nominowane marc/grappy

Czacza Śniadaniowa Chateau Napareuli 2022 (Gruzja), Tsiakkas Zivania Aged In Commandaria Casks (Cypr), Donnafugata Ben Rye (Włochy), Poli Sarpa Oro di Poli (Włochy), Schenatti Grappa Sforzato di Nebbiolo Barrique (Włochy), Testut Marc de Bourgogne 1969 (Francja), Santa Sofia Grappa di Amarone La Morbida (Włochy), Monte Sabotino Grappa 2012 (Włochy), Monte Sabotino Grappa 2017 (Włochy), Monte Sabotino Grappa 2002 (Włochy).

Nominowane koniaki

François Voyer 10YO Cask Experience No 3 (Francja), Hine Antique Grande Champagne XO (Francja), ABK6 XO Grande Champagne (Francja), Château de Montifaud Cognac 2001 (Francja), Laurichesse Le Chai de Mon Pere Fût 104 (Francja), Jean Luc Pasquet Tresors de Famille Le Cognac de Claude Lot 84 (Francja), Park Chai no. 8 21 Years Barrel 118 (Francja).

Nominowane armaniaki

Baron Gaston Legrand 1989 Armagnac (Francja), Endless Armagnac The Life 23YO (Francja), Comte de Lauvia 1977 (Francja), Goudoulin 1914 (Francja), Baron Gaston Legrand 1969 (Francja), Baron Gaston Legrand 1964 (Francja), Lassalle Baqué 1992 Brut de Fût 10 Ugni Blanc (Francja), Château de Gaube 1972 Version Française Antipodes (Francja), Laubade 1962 (Francja), Laubade Extra (Francja), Millet Bas Armagnac 1987 (Francja), Castarede 1893 (Francja), Pellehaut 1973 Ugni Blanc (Francja), Goudoulin XO Premium (Francja), Dartigalongue 1934 Fut (Francja), Castarede 1959 (Francja), Laubade 1941 (Francja), Laubade 1922 (Francja), Château de Laree 1946 (Francja), Darroze 60 ans (Francja), Millet Bas Armagnac 1975 (Francja), Baron de Sigognac 1924 (Francja), Castarede 1939 (Francja), Laubade 1937 (Francja), Goudoulin 1934 (Francja).

Nominowane whisky blendowane

Moon Collection Pure Malt Scotch 12YO (Szkocja), John Walker & Sons Celebratory Blend (Szkocja), John Walker & Sons King George V (Szkocja), Amahagan Kabukiza (Japonia), MacNair’s Lum Reek 10YO CS Batch 2 (Szkocja), Dewar’s 32YO Double Double Aged (Szkocja), Black Bull 18YO (Szkocja), Mossburn Speyside Blended Malt 12YO Foursquare (Szkocja), Buscavidas Whisky Luis Felipe Barrel Finish (Szkocja), Campbeltown Loch (Szkocja).

Nominowane whisky single malt

Mosgaard Organic Single Malt Black Peat (Dania), Dunville’s 21 YO Palo Cortado Finish (Irlandia), GlenAllachie 16YO Present Edition (Szkocja), Kilchoman Genesis Peating Stage 3 (Szkocja), Loch Lomond 21YO Edition 2022 (Szkocja), West Cork Single Malt Single Cask 7YO M&P (Irlandia), Glen Keith 28YO 1st fill AO Secret Speyside (Szkocja), Ledaig 29YO Cask no 253 The Single Cask (Szkocja), Amrut Master Distiller’s Reserve Refill PX 8YO Cask #3505 (Indie), Springbank 25YO 1998 Octave Duncan Taylor (Szkocja), Macallan 1991 31YO Octave Sir Nick’s Pick Duncan Taylor Cask #7236576 (Szkocja), Glenfiddich 29YO Grand Yozakura (Szkocja), Macallan Oscuro (Szkocja), Jura The Paps 19YO (Szkocja), Benriach 30YO The Thirty Four Casks Matured (Szkocja), Benromach 40YO (Szkocja), Port Ellen 40YO 1983 Duncan Taylor Cask 667 (Szkocja), GlenDronach 29YO Pedro Ximenez Puncheon for Dom Whisky (Szkocja), Royal Brackla 21YO Sherry Cask Finish (Szkocja).

Nominowane whisky single grain

Girvan 11YO 2011 Select Grain Ximénez-Spinola PX Cask Murray McDavid (Szkocja), Strathclyde 27YO 1994 Dramtime (Szkocja), Kythrea Single Grain Malt Whiskey 2022 Cask 005 (Cypr), Fuyu Small Batch 100% Barley Shochu (Japonia), Girvan 27Y0 Dram Mor (Szkocja), Loch Lomond Single Grain Distiller’s Choice (Szkocja), North British 30YO 1996 Lady Of The Glen (Szkocja), Grain Barn 30YO Claxton’s (Szkocja).

Nominowane whisky rye

Stauning Floor Malted Rye Whisky (Dania), Adams Southwold Rye Malt Whisky Matured In French Oak (Anglia), Templeton Rye 10YO Single Barrel no 3574 (USA), Redwood Empire Emerald Giant Rye Whisky (USA), Elijah Craig Straight Rye (USA), Stauning El Clásico (Dania), Arbikie Highland Rye 1794 Batch 22 (Szkocja).

Nominowane whiskey irlandzkie

Writer’s Tears CS 2022 Chapter 04 (Irlandia), Midleton Very Rare 2022 (Irlandia), Dead Island Whisky 2 (Irlandia Północna), Writer’s Tears Inniskillin Ice Wine Cask (Irlandia).

Nominowane whiskey amerykańskie

Westward Cask Strength Proof 125 (USA), Redwood Lost Monarch Whisky 117,2 Proof (USA), Pawlina 66 Tennessee Whiskey (USA), Yellowstone American Single Malt 108 Proof (USA), Jack Daniel’s Bonded (USA).

Nominowane bourbony

Woodford Reserve Master’s Collection Batch Proof 128.3 (USA), Redwood Empire Pipe Dream Bourbon Whisky (USA), Elijah Craig Barrell Proof 122,2 (USA), Elijah Craig Barrel Proof 12YO 128 Proof (USA), Elijah Craig 23YO Single Barrel (USA), Bomberger’s Declaration (USA),Wild Turkey 12YO (USA), Crypt Keeper 12YO Finished in Oloroso Casks (USA).

Nominowane giny/jałowcówki

Sakurao Limited (Japonia), Ginsanity Raspberry (Niemcy), Hooghoudt RAW Genever (Holandia), Hammer & Son Old English Gin (Anglia), Gin Sale al sale marino (Włochy), Blurry Moon Navy Strength (Francja), Goudoulin Gin (Francja), Himbrimi Old Tom Gin (Islandia), Archipelago Barrel Reserve (Filipiny), Citadelle Vive le Cornichon! (Francja), Tessellis Pink Gin (Polska), Breslauer Summer Gin (Polska), Gin Breton O Zaig! (Francja).

Nominowany akwawit

Aalborg Julee Akvavit 2022 (Dania).

Nominowane rumy

Rum Nation Rare Small Batch Versailles Guyana 18YO Whisky Fin (Gujana), Takamaka Habitation Velier 2021 (Seszele), Caroni 24YO 1997 Elizabeth Yard (Trynidad i Tobago), Hampden Great House Distillery Edition 2022 (Jamajka), Savanna Grand Arome Lontan 57 Rhum Traditionnel (Reunion), Black Tot Last Consignment (Wielka Brytania), Rumzcal 33/66 (Holandia), Bellevue 1998 23YO Guadelupe Edition No. 3 The Colours of Rum (Gwadelupa), Pere Labat Clos Parcellaire Les Mangles Blanc (Gwadelupa), Hampden Warehouse #1 OP HLCF (Jamajka), Clarin Vaval Ansyen 41 Months Cask #VV17FF ex-cognac The Last Port (Haiti), Rhum J.M Terroir Volcanique (Martynika), Clarendon 1995 EMB Fine Drams Aficionado RX16024 (Jamajka), Savanna Lontan Blanc (Reunion), Dictador 2 Masters 45YO 1978 (Kolumbia), Paranubes Añejo (Meksyk), Monymusk 2015 7YO MMW Habitation Velier (Jamajka), Rum Nation Jamaica 5YO 2019 (Jamajka), Plantation Australia 2009 Seleced by Pinot (Australia), Black Tot Master Blender’s Reserve Rum 2021 Edition (Wielka Brytania).

Nominowany arrack

Naga Botavia Arrack Pearl of Jacarta (Indonezja).

Nominowane cachaça

Engenho 15YO Jaquitiba (Brazylia), Lundu Prata (Brazylia).

Nominowane tequile/agave spirit

Cabo Wabo Tequila Añejo (Meksyk), Patrón Gran Smoky Silver Tequila (Meksyk), Coyote Sotol Blanco Durango (Meksyk), Satryna Tequila Añejo (Meksyk), Herencia de Plata Añejo (Meksyk), Prospero Reposado (Meksyk), Patrón El Cielo (Meksyk), Maya Pistola Añejo (Indie).

Nominowane mezcale

Mezcal Unión Uno (Meksyk), Son de la Luna Mezcal Blanco Maguey Espadin (Meksyk), Ilegal Joven Espadin (Meksyk), Ilegal Añejo Espadin 1 Year (Meksyk), Zignum Espadin Reposado (Meksyk), Rey Campero Joven Espadin (Meksyk).

Nominowane shōchū/baijiu

Guizhou Ying Bin no 9 (Chiny), Aokage Forty One 2YO 2019 (Japonia), Chu Yeh Ching (Korea).

Nominowane likiery

Jasmine Verte Muyu (Holandia), Walcher Veneziano Bio Aperitivo Naturale (Włochy), Cytrynówka Świętokrzyska (Polska), Cieleśnica Limonka z Zieloną Herbatą (Polska), Kozuba Ratafia Cordial (USA), Łysa Wiśnia (Polska), Bomba Carta (Włochy), Cytrynówka Świętokrzyska Limonki (Polska), The Lick Delicious Coffee Kick (Polska), Mały Kogut Natka Pietruszki (Polska), Kord Crafted Spirits (Polska), Snowflake Great Blackcurrant (Łotwa), Huólì qiáng huólì yǒng `huólì jiāo huólì (Tajlandia), Unicum Barista (Węgry), Unicum Riserva 2023 (Węgry), Cytrynówka Świętokrzyska Pomarańcze i Limonki (Polska), Bael Likier z pieczonej papryki (Polska).

Nominowany absynt

Devil’s Botany London Absinthe Batch 002 (Anglia).

Nominowane książki

Przemysław Karwowski „Vademecum winiarstwa na Ziemi Lubuskiej” (Gloria Monte Verde), Mateusz ‘Matej’ Błaszczyk „Miód pitny. Kompendium wiedzy” (Poligraf), Becky Sue Epstein „Strong, Sweet and Dry: A Guide to Vermouth, Port, Sherry, Madeira and Marsala” (Reaktion Books), Nicholas Morgan „A Long Stride” (Canongate), C.E. Page „Armagnac. The Spirit of Gascogny” (Bloomsbury), Frédéric Lebel „The Quintessence of Armagnac” (Cherche Midi), David T. Smith „The Gin Dictionary” (Octopus Publishing Group), Ally Martin „Hendrick’s Gin The Curious Cocktail Cabinet” (Penguin), Eddie Ludlow „Whisky. A Tasting Course” (Dorling Kindersley).

Alkohole roku

Pérez Barquero 50 Ans 40,4% (Hiszpania, Corman Collins) – 99,5/100

Corman Collins to niezależny bottler belgijski, na rynku od 1965 roku. Zabutelkowali niezwykłą andaluzyjską brandy, która 50 lat leżakowała w beczkach po sherry. Firma Barquero powstała w 1905 roku. Trzej bracia z północnej Hiszpanii: José, Julián i Emilio Pérez Barquero, założyli winnicę. Do dzisiaj działa ich solera z 1955 roku. W 1985 roku aktywa firmy Pérez Barquero przejęli Ruz i Gracia Córdoba, których rodzina ma długą tradycję winiarstwa w regionie Montilla-Moriles. Dziś ich wina i brandy są obecne w 51 krajach. W 2016 roku ich sherry amontillado 1905 Solera Fundacional zdobyło 100 punktów u Parkera. Ich czołowa marka brandy (także rumu) to Monte Christo, butelkują też tanią brandy Brigedier.
W Polsce w ofercie: brak

Goudoulin 1914 40% (Francja, Vouve Goudoluin) – 99/100

Bardzo stary, ponad stuletni armaniak, przechowywany w szklanym gąsiorze bonbonnes w Courrensan, gdzie są główne magazyny i niewielka destylarnia. Trunek ciemny, ciężki, ale jednocześnie wciąż rześki i owocowy. Jeden z najstarszych roczników, jakie wciąż są w zasobach Vouve Goudoluin. Próbowanie takich alkoholi, to obcowanie z historią, nie wiadomo z jakich winogron i na jakim sprzęcie był destylowany w 1914 roku, niezwykłe jest, że wciąż tak starego armaniaku można próbować.
W Polsce w ofercie: brak

Wódki roku

Złotego medalu brak w tej kategorii.

Ima Potato Vodka 40% (Polska, Ima Distillery) – 94,5/100

Edycja wódki z niewielkim dodatkiem destylatu ziemniaczanego. Zapach bardzo ładny, wyraźnie wyczuwalny surowy ziemniak, skrobia, zielony ogórek. Smak cierpko-słodki, nieco pudrowy, sporo słodkiej skrobi, łuskane pestki słonecznika. Finisz długi, oleisty, dużo pestek słonecznika.

Wódki starzone roku

Chopin Vintage 2016 45,3% (Polska, Polmos Siedlce) – 95/100

Kolejna edycja, tym razem z beczek zalanych w 2016 roku. Mieszane ziemniaki późnego zbioru, z których powstaje wódka Chopin, leżakowanie 3,5 roku w dębowych beczkach. Zapach kwaskowy – chrzan, kalarepa, nuty octowe, dym, pieczony w ognisku ziemniak z koprem. W smaku dużo kwasowości, nuty kiszonkowe – kiszone ogórki, kiszona kapusta, sól. Kiszonkowe, słone nuty także bardzo wyraźne w finiszu, do tego ziarna kawy, spalona skórka ziemniaka.

Manufakturowa Rocznikowana z beczki nr 01 46,3% (Polska, Old Polish Vodka) – 94,5/100

Żytnia wódka z certyfikatem bio, leżakowana ponad 3 lata w beczkach po winie cabernet cortis z regionu Sandomierza, tylko 359 butelek. W zapachu dużo orzechów włoskich, ziarna, śliwek, renklod, rodzynek, ale też nuty ziemiste, wytrawne. W ustach cierpka, pieprzna, wytrawna, dużo orzecha włoskiego, skórzastość, wytrawne śliwki, morele. W finiszu nuta wanilii, ale też dużo pieprzu, ale też delikatna słoność, skórzastość, tytoń.

Wódki smakowe roku

Wódka Chrzanowa 40% (Polska, Nalewkarnia Longinus) – 97,5/100

Zapach bardzo delikatny, chrzan jest wyraźny, ale nie dominujący, nie gryzie w nos, jest subtelny, nawet delikatnie słodkawy. W smaku także wódka bardzo delikatna, choć wyraźnie chrzanowa. Nic nie ostra, przeciwnie, słodko-skrobiowa, jakby to był młody ziemniak. W finiszu jest ciut więcej ostrości, ale wciąż to chrzan niesamowicie delikatny, nie piecze, lekko rozgrzewa, jest korzenność, jest soczysta nutka znana z wasabi.

Wódka z ziaren kakaowca 40% (Polska, M. Pelczar) – 96/100

Wódka stworzona przez mistrza cukierników Mirosława Pelczara, właściciela sławnej Pijalni Czekolady w Korczynie. Doskonały zapach kakao, czarnej wytrawnej czekolady z leciutką nutką wanilii, leciutką suszonej papryki, kukułka. Smak bardzo wytrawnej czekolady, suszonej papryki, przesusza śluzówkę, a jednocześnie wzmaga apetyt, świetne jako aperitivo. W finiszu wykwintna gorzka czekolada z suszonymi płatkami kwiatów, z solą.

New make/young spirit roku

Młody Ziemniak 2022 Vineta 40% (Polska, Polmos Siedlce) – 95/100

Zapach zielonych ogórków, ziemniaków pieczonych w ognisku, wanilia, wosk. W smaku ziemistość, ziemniaki z worka, piwniczność, koperek, zielony ogórek. W finiszu nutka karmelu, słodkie gotowane ziemniaki i ziemistość (korzenie wyrwane z ziemi), żeń-szeń, mineralność, woskowość.

Młody Ziemniak 2022 40%(Polska, Polmos Siedlce) – 94,5/100

Rok wyjątkowo suchy. A ziemniak w zapachu wilgotny, kwaskowy, fermentacyjny, sporo ziemistości, warzywne nuty, ale nie tylko ziemniaka, też kalarepy, pietruszki, selera. Nuta tlącego się drewna, dogasającego ogniska, w którym poza drewnem są też wilgotne liście. W ustach znakomity – słodko-kwaskowy, ziemisty, ale też słodka mizeria, ale też nuty oleiste – pestki słonecznika, olej rzepakowy. Finisz gorzkawy i tłusty, dużo słonecznika, rzepa, gorzka, przypalona skórka ziemniaka. Pięknie ułożony i niezwykle smaczny. Jeden z trzech najlepszych w historii Młodego Ziemniaka.

Okowity roku

Okowita Słodowa Pszeniczna 46% (Polska, Silesia Distillery) – 96,5/100

Piękny zapach mąki, pieczonego chleba, aż… ślina się zbiera w ustach do jedzenia. Jest też w zapachu kwas chlebowy, słodycz, delikatna miodowość. Żadnych zbędnych nut, samo zboże. W ustach rozgrzewająca, słodko-cierpka, nuty kwaskowych jabłek, gruszek, ale też kardamonu. Do tego karmel, uprażone słodkie ziarno. W finiszu jabłka słodkie i kwaskowe, dużo karmelu, miodu, słodyczy, ale też lekka goryczka jak z pektyn pestek, lekka pieprzność. Doskonale przedestylowana i zestawiona okowita.

Chmielówka Ustrońska 2023 50% (Polska, Destylarnia Ustroń) – 96/100

Chmielona na zimno, destylacja w aparacie Holstein na żywym ogniu. Piękny, intensywny zapach chmielu, suszonych kwiatów, mniszka lekarskiego, nuty apteczne. W ustach goryczka, chmiel, rumianek, znów goryczka, bardzo gorzko. Finisz bardzo długi, bardzo intensywnie goryczkowy i chmielowy, pięknie oddany charakter piwa Pils.

Kalwadosy roku

Christian Drouin 10YO Rhum JM Angels 46,5% (Francja, Christian Drouin) – 95/100

1536 butelek, 8,5 miesiąca finiszowania w beczkach po rhum agricole JM. Zapach cierpkich jabłek, gorzkawych jabłek, cynamonu, goździków, śliwek, miodu, propolisu, vinegar jabłkowe, lukier, delikatna ziołowość, lekki tytoń. W smaku cierpkie jabłka, kwaśne śliwki, morele, cynamon, imbir. W finiszu jabłka kwaśne, słodkie, gorzkie, gruszki, mineralność, jarzębina, kalina, głóg, lukier, cynamon.
W Polsce w ofercie: M&P

Christian Drouin 17YO Caroni Angels 48,8% (Francja, Christian Drouin) – 92,5/100

Edycja liczy 1506 butelek. Beczka po rumie Caroni miała ponad 30 lat. Zapach dość ostry, zaskakujący – chrzan, kalarepa, nuty octanowe – gruszowe vinegar, pieczone jabłka, cynamon. Smak cierpko-gorzki, dużo jabłek, tytoń, śliwki, gruszki, cynamon, migdały. W finiszu cierpko, gorzko, zioła, głóg, tarnina, bardzo kwaśne jabłka, tytoń, skóra.
W Polsce w ofercie: M&P

Brandy roku

Pérez Barquero 50 Ans 40,4% (Hiszpania, Corman Collins) – 99,5/100

Zabutelkowana przez Corman Collins pięćdziesięcioletnia brandy Pérez Barquero ma głęboki orzechowy kolor. Została zabutelkowana z mocą beczki 40,4%. Zapach słodki, przesycony sherry – są tu śliwki, wiśnie, daktyle, jest vinegar śliwkowe i wino wiśniowe, czerwona porzeczka, orzechy włoskie, lekki tytoń, skóra. W ustach dużo orzechów włoskich, wytrawnie, ściągająco, duża kwasowość – sok wiśni, kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, cytrusy, do tego rodzynki, daktyle, dużo tytoniu, słoność. Finisz bardzo wytrawny – słony sok z cytryny, słone kiszone limonki, lukrecja, kwaśne mirabelki,wiśnie, porzeczki, agrest. Soczyste, nic nie zramolałe, lata w beczce nic nie zabrały, a wniosły niesamowitą głębię.
W Polsce w ofercie: brak

Torres Alta Luz 38% (Hiszpania, Bodegas Torres) – 94,5/100

Po okresie leżakowania w beczkach z francuskiego dębu brandy została odfiltrowana, by pozbawić ją koloru. Intensywny zapach muskatu, róży, liczi, czarnego bzu, powideł różanych. Bardzo delikatna, słodka, dużo słodkich winogron, czereśni, nuta pestki, lekko wiśnie. Finisz długi, delikatny, bardzo przyjemny, pełen winogron muszkatowych i liczi.
W Polsce w ofercie: CEDC

Marc/grappy roku

Marc de Bourgogne 1969 44,5% (Francja, Domaine Testut) – 98/100

Destylacja 1969, pozostałości po tłoczeniu na ich wina Chablis Grand Cru Grenouille. Zapach jakby ktoś pestki słonecznika marynował 50 lat w mocno utlenionej wytrawnej maderze, zioła polne, sporo suszonego rumianku, czekolada z suszonymi śliwkami i wiórkami kokosowymi, kandyzowany ananas, pomelo, czerwone pomarańcze, czereśnie, suszony dereń, delikatna słoność. W ustach cierpkość, bardzo lekkie, jak stara madera, ziołowość, koper i dzięgiel, masa pomarańczy – słodkich i gorzkich, bardzo dojrzałem morele. W niesamowicie długim finiszu orzech włoski, morele, brzoskwinie, pomelo, kwaśne winogrona, sporo kopru, ziemistość, warzywność (marchew, pietruszka, seler), lekka słoność, słona skóra, słony tytoń. Niesamowity, wielowymiarowy, bogaty alkohol.
W Polsce w ofercie: brak

Monte Sabotino Grappa 2012 43% (Włochy, Zanin) – 95,5/100

Limitowana edycja z wyselekcjonowanych beczek, kupaż z wytłoczyn winogron: merlot, cabernet sauvignon, pinot grigio, corvina. Zapach słodki, miodowość, morele, brzoskwinie, śliwki, orzechy w miodzie. W smaku słodkie poziomki i różowy pieprz, igliwie, śliwki, morele, słodkie gruszki williams, wspaniały balans między słodyczą a cierpką nutą leśną. Finisz to słodki tytoń, śliwka, morela, igliwie.
W Polsce w ofercie: brak

Koniaki roku

Laurichesse Le Chai de Mon Pere Fût 104 Cognac 47,4% (Francja, Laurichesse) – 96/100

Koniak wyłącznie z regionu Grande Champagne, wydestylowany w latach 70. XX wieku przez Guya Laurichesse, ojca Oliviera, który założył markę Laurichesse Cognac wraz ze swoją żoną Léą w 2018 roku. Destylowany w alembiku 1200 l w rodzinnej posiadłości Verrières, koniak Laurichesse Le Chai de Mon Pere Fût 104 dojrzewał w beczce z francuskiego dębu i był butelkowany z mocą beczki 47,4%. Wyprodukowano jedynie 392 butelki. Butelkowana jako „Hommage”, seria ta znana jest również jako Le Chai de mon Père („Piwnica mojego ojca”). Każda beczka vintage eaux-de-vie została starannie wybrana i zabutelkowana w naturalnym stanie, aby podkreślić umiejętności i jakość pracy Guya. W zapachu rześkość i cierpkość – tona jabłek, jak w calvados, gruszki, ale też brzoskwinie, nektarynki i nutka malinowa, rodzynki, tytoń i skóra, anyż. W ustach dużo cierpkości, masa tytoniu, słoność, anyż, lukrecja, solone migdały, jarzębina, głóg, zielone orzechy włoskie. Finisz bardzo cierpki, gorzki, przemrożone jarzębin, głóg, rokitnik, pestki wiśni, słoność, migdały, orzechy włoskie, słona skóra, cierpki tytoń, wosk.
W Polsce w ofercie: brak

Jean Luc Pasquet Tresors de Famille Le Cognac de Claude Lot 84 49,8% (Francja, Pasquet) – 95/100

Le Cognac de Claude to pierwszy produkt z nowej linii Trésors de Famille („Skarby rodzinne”) Pasquet. Destylat z połowy lat 80. był butelkowany z jednej 400-litrowej beczki ,pochodzącej z winnic rodziny Hilaire Angeac-Champagne, znajdujących się w Grande Champagne. Destylowany w rodzinnej posiadłości, na alembiku opalanym drewnem. Butelkowany w 2021 roku w wieku 36 lat, w liczbie zaledwie 731 butelek. Zapach bardzo przyjemnie kwiatowy – fiołki, bratki, poza tym kwaskowe jabłka, papierówki, kwaśne śliwki, mirabelki, delikatnie nuty tytoniu. W ustach słodko-kwaskowe – mirabelki, renklody, ale też papaja i soczyste mango, gruszki i kwaśno-gorzkie jabłka, jarzębina, pigwowiec, rokitnik. Finisz bardzo długi, cierpki, taniczny, dużo skóry, tytoń, hibiskus, oolong, kwaskowe jabłka, mirabelki, pigwowiec. Oleistość. Smaczny, niezwykły koniak.
W Polsce w ofercie: brak

Armaniaki roku

Goudoulin 1914 40% (Francja, Vouve Goudoluin) – 99/100

Zapach wiśni, śliwek, gruszek, anyżu, lukrecji, bardzo rześko, choć jest też nuta gorzkiej czekolady. Smak apteczny, słodki syrop na kaszel, igliwie, żywica, syrop wiśniowy, orzechy włoskie, delikatnie pikantny pleśniowy ser. W finiszu zaskakująca delikatność, owocowość – czereśnie, śliwki, wiśnie, kwaskowe gruszki, pigwa, woda miodowa. Niezwykle owocowy, soczysty, bogaty, ma ponad sto lat, a wciąż jest znakomity.
W Polsce w ofercie: brak

Goudoulin 1934 40% (Francja, Vouve Goudoluin) –98/100

Zapach miodu, śliwek, suszonych jabłek, suszonych gruszek, tytoniu, lukrecji, solanki. W smaku znakomite – apteczne, ziołowe, dużo igliwia, gorzka czekolada, pieprz, rodzynki, zielone orzechy, solone migdały, imbir. Fascynujące. W finiszu wciąż medyczność, wiśnie w gorzkiej czekoladzie, delikatnie anyż i lukrecja. Nic zramolałego, niesamowicie Świeży armaniak jak na ten wiek.
W Polsce w ofercie: brak

Whisky blendowane roku

Złotego medalu brak w tej kategorii.

Dewar’s 32YO Double Double Aged 46% (Szkocja, Dewar’s) – 94,5/100

Finiszowanie w beczkach po PX. Zapach słodki, owocowy, dużo malin, poziomki, słodkie śliwki, jabłka malinowe, gruszki. Smak najpierw słodko-owocowy, potem cierpko-owocowy, dużo jabłek, gruszek, ale też biała porzeczka, agrest. W finiszu tytoń, orzechy włoskie, czekolada ze śliwką, rodzynki, figi, nuta herbaciana i hibiskusowa.
W Polsce w ofercie: Bacardi Martini

Whisky single malt roku

Springbank 25YO 1998 Octave 45,8% (Szkocja, Duncan Taylor) – 98,5/100

Springbank wiekowy, 1998 25YO, bardzo trudna do dostania edycja Duncan Taylor, octave – wypuszczono tylko 30 butelek. Kolor kawy. Zapach kawy i śliwek, wiśni, czereśni, jabłka i rodzynek, utlenionego wina. Wspaniały, głęboki. Smak cierpki, masa wiśni, jeżyny, morwa, gorzka czekolada z rodzynkami, śliwki i wędzone śliwki. Finisz cierpki jak wino, nuta sadzy, herbaty, skóry, tytoniu i cierpkiej śliwki, tarniny. Do tego utlenione nuty marsali, ale też wina śliwkowego, porzeczki, agrestu. Wybitna whisky.
W Polsce w ofercie: brak

Benriach 30YO The Thirty Four Casks Matured 46% (Szkocja, Benriach Distillery) – 96/100

Torfowy destylat leżakował w beczkach po: bourbonie, sherry, porto i w dziewiczym dębie. Zapach słodki, głęboki, bakaliowy – rodzynki, suszone morele, orzechy włoskie, śliwki, morele, gruszki, leciutka nuta medyczna. Smak cierpki, taniczny, lekko torfowy, sporo śliwek, wiśnie, czereśnie, pieczone jabłka, nuta lukrecji i imbiru. Finisz taniczny, wytestowana grzanka z dżemem rabarbarowym, karczoch, nuty wermutowe, gorzkie i kwaskowe jabłka, suszone śliwki kalifornijskie, także śliwki w czekoladzie, zmaderyzowane wino, lekko koper, słoność. Fantastyczna whisky.
W Polsce w ofercie: Brown Forman

Whisky single grain roku

Złotego medalu brak w tej kategorii.

Grain Barn 30YO 48% (Szkocja, Claxton’s) – 93/100

Whisky leżakowana w beczkach po bourbonie. Zapach śliwek, dojrzałych jabłek, gruszek, pralinek, niesłodowanego jęczmienia. W smaku pralinki, gorzka czekolada, kokos, wiśnie, suszone śliwki, lekko koper. Słodki finisz – czekolada z orzechami laskowymi, z rodzynkami, posypką kokosową, różowym pieprzem. Nuty rumowe. Bogata, bardzo dobra grain whisky.
W Polsce w ofercie: Team Spirit Whisky

Whisky rye roku

Elijah Craig Straight Rye 47% (USA, Heaven Hill) – 95,5/100

Pierwsza rye whiskey w historii marki Elijah Craig i od razu niezwykle udana. Zapach ziołowy, wermutowy – piołun, gorzkie pomarańcze, śliwki, śliwkowe vinegar, nuta medyczna. W ustach lekka, słodka, owocowa – porzeczki, agrest, jabłka, gruszki, mirabelki. W finiszu słodkie jabłka i gruszki, maliny i trochę nut ziołowych – pieprz, ziele angielskie, piołun.
W Polsce w ofercie: United Beverages

Templeton Rye 10YO Single Barrel no 3574 52% (USA, Templeton Rye) – 93,5/100

Zapach intensywny, przyjemny, rześki, owocowy. Dużo jabłek, gruszek, agrest, kwaskowe śliwki, do tego wanilia i zioła, a też nuta czekoladowa – ciemna czekolada z rodzynkami, kwiatowość. W smaku najpierw cierpko, niemal żywicznie, tytoń, skóra, siarka, sól, pieprz, kwaśne jabłka, kwaśno-gorzkie grejpfruty. A potem kokos i wanilia, nektarynki, mandarynki, soczyste pomarańcze. Finisz cierpki, taniczny, dużo tytoniu, słoność, skóra, herbata hibiskusowa, czarna czekolada z migdałami, limonki, oliwki nadziewane migdałem i papryczką, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, anyż, sól, pieprz, pieprz, pieprz…
W Polsce w ofercie: M&P

Whiskey irlandzkie roku

Złotego medalu brak w tej kategorii.

Writer’s Tears Inniskillin Ice Wine Cask 46% (Irlandia) – 92,5/100

Mieszanka słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, trzykrotna destylacja. Beczka po ice wine z Ontario w Kanadzie, 600 butelek. Zapach słodki, brzoskwinie, morele, mineralność, rodzynki, figi, masło waniliowe. W smaku – słodkie gruszki, jabłka, śliwki, rodzynki, pumpernikiel, miód. W finiszu gruszki, słodkie gruszki, słodkie jabłka, ale też kwaśne śliwki ume,nuta siarkowa, mineralna.
W Polsce w ofercie: M&P

Whiskey amerykańskie roku

Złotego medalu brak w tej kategorii.

Westward Cask Strength 62,5% (USA, Westward Whiskey) – 92/100

Zapach jabłek, gruszek, cytrusowego chmielu, bananów, ananasa, lekko ziół. W smaku dużo drożdży piekarniczych, dużo estrów jak w rumie – banany, ananasy, nuta naftowa, lekko sól, ale też „elektryczność” – jambu. Znakomicie smakuje. Finisz może ciut za krótki, sporo ziół, wypieczony chleb, drożdże, chmiel, śliwki, rodzynki, trochę soli, trochę marynowanego imbiru. I mleczna waniliowa czekolada z chilli. Bardzo ciekawa whisky.
W Polsce w ofercie: M&P

Bourbony roku

Elijah Craig 23YO Single Barrel 45% (USA, Heaven Hill) – 95,5/100

Zapach ziół, wiśni, czereśni, śliwek – mirabelek, renklody, kwaskowych moreli, rokitnika i delikatnie zioła. W ustach delikatność nie podobna do Elijah Craig – syrop klonowy, syrop brzoskwiniowy, ale też nuta lukrecji i anyżu, do tego taniczność – skóra, aronia, agrest. I lekka słoność. W finiszu najpierw słodkie gruszki, pigwa, po chwili duża taniczność i kwasowość, a nawet goryczka – jarzębina, głóg, rokitnik, ale też śliwki w gorzkiej czekoladzie i imbir, anyż, tytoń, skóra, lukrecja. Fantastycznie złożony bourbon.
W Polsce w ofercie: Dom Whisky

Elijah Craig Barrel Proof 12YO 60,4% (USA, Heaven Hill) – 95/100

W zapachu: śliwki, mirabelki, śliwki i gruszki w occie, ciemna czekolada z rodzynkami, pralinka, wiśnia w czekoladzie. Smak cierpko-słodki – wytrawne winogrona, słodkie muszkatowe winogrona, czarna porzeczka, malina, śliwki, gruszki. W finiszu maliny, dużo poziomki.
W Polsce w ofercie: United Beverages

Giny/jałowcówki roku

Himbrimi Old Tom Gin 40% (Islandia, Brunnur Distillery) – 97,5/100

Gin macerowany, o barwie brązowej pochodzącej od botaników. Jałowiec jest z Macedonii, arktyczny tymianek i kwiaty dzięgla z Islandii, do tego odrobina miodu. Aromat ziołowy, głęboki, apteczny, dużo gorzkiego tymianku, lekka nutka miodowego wina i sporo ziołowego jałowca. W ustach gorzkie zioła, jak tatarak, głębokie, rozgrzewające, podbite miodową słodyczą i ostrym jałowcem. Znakomite. W finiszu gorycz apteczna, szałwia, werbena, tymianek. Finisz bardzo długi, jak stare przygotowywanie ręcznie w aptece syropy.
W Polsce w ofercie: Gin Dom

Gin Sale al sale marino 37,5% (Włochy, Bianci Distilleria) – 96,5/100

Recepturę tego ginu stworzył Claudio Bianchi właściciel destylarni z Marsali na Sycylii. Jest to lokalny jałowiec i również lokalna sól morska, Sycylia słynie z wysokiej jakości soli. Te dwa składniki dały niesamowicie głęboki aromat – nieco pudrowy, kredowy, z nutą pietruszki, karotki. Jest w nosie słodki, cytrusowy jałowiec, zielone igły. Jest też bardzo ciekawa nuta owoców morza. Smak zaskakujący – słony, nawet bardzo słony, sól na ustach jak po wyjściu z morza lub z tężni, słoność cudownie dopełniona słodkim jałowcem. I nuta cytrusowego jałowca, kolendry. W posmaku są słodko-kwaskowe jabłka, czereśnie, ale też sól, skorupiaki i słodki cytrusowy jałowiec. Doskonały gin.
W Polsce w ofercie: brak

Akwawit roku

Aalborg Jule Akvavit 2022 47% (Dania, Anora Group) – 95,5/100

Kolejna, czterdziesta już edycja najlepszego duńskiego akwawitu, który od 1982 roku tradycyjnie wypuszczany jest na Boże Narodzenie. Teoretycznie receptura jest niezmienna, ale każdego roku smak i aromat nieco się różnią. W zapachu dużo kminu, czarny chleb z kminem, lekko nuta mięty, aloesu, lekko pomarańczy. Smak bardzo delikatny, dużo ciasta z pomarańczami, z rodzynkami, lekko pieprz. A w finiszu pomarańcze, kardamon, lekko imbir, dużo kopru i koperku, kminu, anyżu, lukrecja. Bardzo oleiste.
W Polsce w ofercie: brak

Srebrnego medalu brak w tej kategorii.

Rum roku

Black Tot Last Consignment 54,3% (Wielka Brytania, Black Tot) – 99/100

Zapach śliwek, moreli, wiśni, fig, daktyli, słodkiej malagi, maggi, lubczyku, wędzonych śliwek, pierników, miodu, kandyzowanego imbiru, skóry, sherry pedro ximenez, orzechów, rodzynek, grzyby, limonki. W smaku śliwki, ananas, tytoń, wiśnie, czekolada ze śliwką, kandyzowane limonki, słoność, orzechy w miodzie, daktyle. W finiszu są kandyzowane limonki, miód manuka, miód spadziowy, miód melasowy, słodkie suszone śliwki, syrop wiśniowy, migdał. Fantastyczny, cudowny rum.
W Polsce w ofercie: Pinot Wine & Spirits

Rumzcal 33/66% 49,5% (Holandia, Ron Colón) – 98/100

Mieszanka obejmuje leżakowany rum melasowy z kolumny z Licorera Cihuatán z Salwadoru, a także rumy melasowe z alembików z Jamajki białe i leżakowane z destylarni: Worthy Park, Monymusk i Hampden. Drugą część kupażu, 33%, stanowi mezcal z agawy espadin z rodzinnej destylarni Lopez Real w Oaxaca. W zapachu dużo nut fermentacyjnych, śliwki w occie, fermentujące banany, nuty ziemiste i przefermentowany miód. W ustach – wędzenie, słoność, dużo nut agawy, a w tle słony estrowy rum, słone wędzone śliwki, pestki moreli. W finiszu jest goryczka, jest ziemistość, jest bardzo delikatna słodycz owoców i miodu, dużo soli, wędzone śliwki z pestką, susz wigilijny. Wrażenie, jakby proporcje były odwrotne – dominuje mezcal.
W Polsce w ofercie: Pinot Wine & Spirits

Arrack roku

Naga Botavia Arrack Pearl of Jacarta 42,7% (Indonezja, Naga Rum) – 95/100

Produktem jest tylko melasa, ale starterem fermentacji jest fermentowany ryż. Dodatkowy rok leżakowania w beczkach z drewna wiśni. Zapach sody, coli, barbecie, śliwek, renklod i słodkiego gotowanego ryżu. W smaku tytoń, egzotyczne drewno, śliwki, wędzone śliwki, suszone morele, daktyle, figi. Finisz słodko-cierpki, fermentujący ananas, śliwki, syrop wiśniowy.
W Polsce w ofercie: Spirit Depot

Srebrnego medalu brak w tej kategorii.

Cachaça roku

Złotego medalu brak w tej kategorii.

Cachaça Engenho 15YO Jaquitiba 43% (Brazylia, Casa do Engenho) – 94/100

15 lat leżakowania w beczkach ponad stuletnich po 40 tys. l z jaquitiba. Zapach rześki, słodkie jabłka, gruszki, śliwki, morele, miód, banany, cynamon. Smak słodki, banany, trzcina cukrowa, ale też lekka taniczność i cynamon. Oleiste, lekko słone, orzeszki ziemne, bardzo cierpkie jabłka, śliwki, pomarańcze.
W Polsce w ofercie: brak

Tequile/agave spirit roku

Złotego medalu brak w tej kategorii.

Patrón El Cielo 40% (Meksyk, Bacardi Ltd) – 92/100

Super premium tequila czterokrotnie destylowana. W zapachu egzotyczne drewno, kakao, lody kakaowe, orzeszki-kamyczki w czekoladzie, śliwki w czekoladzie. W smaku przyjemna cierpkość, mineralność, są nuty hibiskusowe i zielone banany, lekko słoność. Jest w tym wszystkim dużo elegancji, smak jest przyjemny, jest też oleistość w ustach. W finiszu ziemistość, słoność, gorzkie migdały, gorzkie kakao, tłuste, oleiste awokado.
W Polsce w ofercie: Bacardi Martini

Mezcale roku

Złotego medalu brak w tej kategorii.

Mezcal Unión Uno 40% (Meksyk, Mezcal Unión) – 91,5/100

Mieszanka destylatów z dwóch różnych odmian agawy w różnym wieku: espadín i cirial. W ustach delikatny, słodki, dużo wędzonych śliwek, susz, nuta naftowa. Finisz długi i przyjemnie mineralny, ziemisty, a jednocześnie rozgrzewający, nieco słony, a i gorzki i dużo wędzonych słodkich śliwek. Bardzo smaczny, ładnie ułożony mezcal.
W Polsce w ofercie: Dom Whisky

Shōchū/baijiu roku

Guizhou Ying Bin no 9 53% (Chiny, Guizhou Yingbin Liquor Co.) – 96/100

Dziewięć lat leżakowania w terakocie. Zapach delikatny, solankowy, prażona cebula, czipsy bekonowe, prażone orzeszki ziemne, nuta dymna, ryż. W ustach słodko i cierpko, kwaskowe śliwki, ziemistość, mineralność, siarka, ocet ryżowy, ale też dmuchany ryż. Delikatne, bardzo egzotyczne, ale przy tym eleganckie. Finisz słony – soja, solanka, solony popcorn, słone bekonowe czipsy, bardzo słony owczy ser z kminem, pieprz kajeński.
W Polsce w ofercie: brak

Chu Yeh Ching 35% (Chiny, Shanxi Xinghuacun Fenjiu Distillery) – 92,5/100

Tajwańskie soju z dodatkiem liści bambusa. Zapach ziołowy, ziemisty, nuta bananów. W smaku ziemiste, seler, pietruszka, żeń-szeń, czosnek. W finiszu ćwikła i czosnek, mocno czosnkowy barszcz. Bardzo smaczne.
W Polsce w ofercie: brak

Likiery roku

Kord Crafted Spirits 35% (Polska, Wolf & Oak) – 96,5/100

Efekt współpracy Wolf & Oak i Browaru Jan Olbracht. Destylat z piwa Kord z dodatkiem piwa Kord, leżakowanie w beczce po bourbonie 6 miesięcy. Fantastyczny zapach piwa, słodu, czekolady, kawy, prażonego ziarna, miodu gryczanego. Smak słodki – słód, kakao, słodka kukurydza w czekoladzie, delicje pomarańczowe. Bardzo długi finisz, w nim kawa, kakao, suszone śliwki, czarny chleb z miodem, konfitura z wiśnią.

Unicum Barista 34,5% (Węgry, Zwack) – 96/100

Charakterystyczny zapach ziół, piołunu, mięty i lekka, harmonijnie połączona nuta kawy. W ustach gorycz, piołun, werbena, jest też odrobina cukru i kawa, jako uzupełnienie nie dominanta. I czekoladki mon cheri. Finisz długi, wypełniający usta, zioła, kawa, cukier, orzechy włoskie, suszone kwiaty, nuta cynamonu i pralinki czekoladowe. Przepyszny likier.
W Polsce w ofercie: brak

Absynt roku

Złotego medalu brak w tej kategorii.

Devil’s Botany London Absinthe Batch 002 55% (Anglia, Devil’s Botany Distillery) – 84/100

Macerowano i destylowano 14 botaników. Marka reklamowana jest jako pierwszy brytyjski absynt, nie jest to jednak prawdą. W zapachu bardzo dużo mięty i anyżu. Smak bardzo rześki, dużo mięty, wytrawność piołunu, tymianek. W finiszu jest cierpkość, jest też bardzo dużo rześkiej mięty.
W Polsce w ofercie: brak

Książki roku

Frédéric Lebel „The Quintessence of Armagnac” (Cherche Midi)

Tłumaczona z francuskiego, napisana z pasją, z bogatym zapleczem historycznym, przedstawiająca dzieje armaniaku, produkcję i marki. Najlepsze kompendium o gaskońskim trunku.

David T. Smith „The Gin Dictionary” (Octopus Publishing Group)

Sprawnie napisany leksykon, kompendium wiedzy o ginie – botanikach, koktajlach, metodach produkcji, wielkich markach, stylach ginu, historii ginu. Autor zna dobrze temat, jest nie tylko entuzjastą, ale też praktykiem, autorem wielu receptur ginów i konsultantem w destylarniach.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.