Alkohole sierpnia 2023

Sierpień to zawsze pracowity miesiąc. Pełna parą idą prace związane z konkursem Warsaw Spirits Competition, zgłoszonych jest już ponad 300 alkoholi. Pod koniec sierpnia w Jastrzębiej Górze odbył się Festiwal Whisky – okazja do spróbowania wielu wybitnych pozycji. W sierpniu spróbowałem 226 nowych alkoholi, w tym wiele naprawdę znakomitych whisky i nie tylko. W strefie medalowej było 149 próbek, czyli 2/3.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

3

2

0

1

2

8

21

46

19

II

0

1

0

6

2

0

6

21

46

10

III

2

0

3

2

10

17

29

35

103

45

IV

2

0

2

7

9

13

32

62

87

37

V

2

0

0

2

7

12

35

75

161

65

VI

5

1

3

1

4

4

14

36

102

56

VII

4

2

2

3

8

13

20

28

66

32

VIII

1

1

0

1

5

7

24

38

88

61

razem

18

8

12

22

46

78

168

316

699

325

Alkoholem sierpnia jest Springbank 25YO 1998 Octave Duncan Taylor (45,8%) z notą 98,5/100. Zapach kawy i śliwek, wiśni, czereśni, jabłka i rodzynek, utlenionego wina. Wspaniały, głęboki. Smak cierpki, masa wiśni, jeżyny, morwa, gorzka czekolada z rodzynkami, śliwki i wędzone śliwki. Finisz cierpki jak wino, nuta sadzy, herbaty, skóry, tytoniu i cierpkiej śliwki, tarniny. Do tego utlenione nuty marsali, ale też wina śliwkowego, porzeczki, agrestu. Wybitna whisky.
Rzadka kategoria – w sierpniu jest spirytus miesiąca – Spirytus Rektyfikowany OnSpirit Aqua Vitae z Polskiego żyta (96%) z notą 95,5. Zapach mączny, przyjemny, słodycz, miodowość. W ustach kremowość, mączność, słodycz, oblepia usta, moc alkoholu nie odczuwalna. W finiszu – słodycz, cierpkość – miód, rodzynki i czarna herbata. Uzyskany z małej kolumny.
Wódka czysta sierpnia to Sedina Wódka Szczecin Unfiltered (40%) z notą 81. Destylowana w alembiku z mieszanki zbóż, z dominującym udziałem pszenicy. Przyjemny, ale wyrazisty zapach – dużo orzechów laskowych, tarta orzechowa i delikatnie prażone ziarno. W smaku oleista, tłusta, pełna, orzechowa, oliwkowa. W finiszu ziarno, wypieczona skórka chleba, orzechy laskowe, prażone migdały.
Wódka smakowa sierpnia to Wychowana w Luksusie Wheat (43,3%) z notą 93,5. Wódka pszeniczna z dodatkiem nalewów owocowych. Leżakowana 43 dni. Zapach słodki, wyrazisty, przyjemny, dużo owoców sadu, zwłaszcza jabłek, w tle jakby czereśnie. I jest delikatna pudrowa nutka pszenicznej mąki. Świetnie połączone. W smaku słodko – słodkie jabłka, może gruszki, może czereśnie, a nawet morele. Słodkie, ale bardzo pijalne, jest wyczuwalna moc alkoholu, jest wyczuwany zbożowy kręgosłup. Finisz już nie tak słodki – są kwaskowe jabłka, kwaskowe gruszki, rześko, nawet nutka eukaliptusa. Długi, świetnie pomyślany finisz, gdzie pierwsza słodycz z ust ucieka, ale utrzymuje się owocowość.
Gin sierpnia to Archipelago Barrel Reserve (45,5) z notą 90,5. Wytwarzany z 28 botaników, z których 22 są zbierane na Filipinach, w tym świeżych pomelo, zielonych pomarańczy dalandan i calamansi, owoców dayap, które przypominają limonkę, mango, sosny benguet, kwiatów: sampaguita, ylang-ylang i kamia. Leżakowany w mocno wytostowanych beczkach z amerykańskiego dębu. Zapach ziół – tymianku, majeranku, jałowca, cytryny, limonki, pomarańczy. Smak ziołowy, lekko korzenny – dzięgiel, masa cytrusów, głównie limonka. Bardzo rześki. Jest też goryczka jak w bitters. W finiszu jest albedo cytrusów, limonka, cytryna, grejpfrut, nuta wanilii, pieprz.
Okowita sierpnia to Wrzos Chmielówka Ustrońska 2023 (50%) z notą 96. Chmielona na zimno, destylacja w aparacie Holstein na żywym ogniu. Piękny, intensywny zapach chmielu, suszonych kwiatów, mniszka lekarskiego, nuty apteczne. W ustach goryczka, chmiel, rumianek, znów goryczka, bardzo gorzko. Finisz bardzo długi, bardzo intensywnie goryczkowy i chmielowy, pięknie oddany charakter piwa Pils.
Grappa sierpnia sierpnia to Schenatti Grappa Sforzato di Nebbiolo Barrique (43%) z notą 87,5. Destylacja w kociołkach caldaiette. Winogrona nebbiolo delle Alpi z regionu Sforzato Valtellina Superiore, 24 miesiące w beczce. Zapach bardzo słodki, dużo rumianku, cynamonu, egzotycznego drewna, ale też delikatna chininowa goryczka. W smaku jest najpierw goryczka, dużo drewna, wilgotne liście, żołędzie, nuty apteczne, chinina. Potem delikatna miodowa słodycz. Finisz długi, gorzki, taniczny, apteczny.
Brandy sierpnia to Georgian Legend XO Reserve 10YO (40%) z notą 86. Zapach orzechów włoskich, wiśni, czereśni, wanilii, orzechów włoskich, anyżu. W smaku orzeszki ziemne, kakao, pomarańcze, keks ze skórkami pomarańczy, nuta kawowa. W finiszu kawa, galaretka czereśniowa, utlenione wino, suche orzechy włoskie, renkloda.
Rum sierpnia to Pere Labat Clos Parcellaire Les Mangles Blanc (53%) z notą 87. Biały rum z soku z trzciny cukrowej z Gwadelupy. Zapach milupy. Banany, kaszka bananowa, w tle ananas, papaja. Smak cierpki, wytrawny, ściągający – grejpfrut, chlebowiec, kiszona limonka. W finiszu lekka słoność, lekka nuta wędzona, tłusta, ziemista, jak ostryga z cytryną. Bardzo ciekawy, smaczny rum.
Whisky blended sierpnia to Dewar’s 32YO Double Double Aged (46%) z notą 94,5. Finiszowanie w beczkach po sherry pedro ximenez. Zapach słodki, owocowy, dużo malin, poziomki, słodkie śliwki, jabłka malinowe, gruszki. Smak najpierw słodko-owocowy, potem cierpko-owocowy, dużo jabłek, gruszek, ale też biała porzeczka, agrest. W finiszu tytoń, orzechy włoskie, czekolada ze śliwką, rodzynki, figi, nuta herbaciana i hibiskusowa.
Whisky rye sierpnia to Elijah Craig Straight Rye (47%) z notą 95,5. Zapach ziołowy, wermutowy – piołun, gorzkie pomarańcze, śliwki, śliwkowe vinegar, nuta medyczna. W ustach lekka, słodka, owocowa – porzeczki, agrest, jabłka, gruszki, mirabelki. W finiszu słodkie jabłka i gruszki, maliny i trochę nut ziołowych – pieprz, ziele angielskie, piołun.
Bourbon sierpnia to Elijah Craig Barrel Proof 12YO 128 (60,4%) z notą 95. W zapachu: śliwki, mirabelki, śliwki i gruszki w occie, ciemna czekolada z rodzynkami, pralinka, wiśnia w czekoladzie. Smak cierpko-słodki – wytrawne winogrona, słodkie muszkatowe winogrona, czarna porzeczka, malina, śliwki, gruszki. W finiszu maliny, dużo poziomki.
Amerykańska whiskey sierpnia to Yellowstone American Single Malt 108 Proof (54%) z notą 84. Czteroletnia słodowa amerykańska whiskey. Zapach ziół, nuty apteczne, piołun, galanga, tymianek. Smak zaskakujący – maliny, poziomki, jagody leśne, słodkie śliwki, bardzo słodkie jabłka. W finiszu woskowość, słodkie, malinowe jabłka, miód.
Irlandzka whiskey sierpnia to Writer’s Tears Inniskillin Ice Wine Cask (46%) z notą 92,5. Mieszanka słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, trzykrotna destylacja. Beczka po ice wine z Ontario w Kanadzie, 600 butelek. Zapach słodki, brzoskwinie, morele, mineralność, rodzynki, figi, masło waniliowe. W smaku – słodkie gruszki, jabłka, śliwki, rodzynki, pumpernikiel, miód. W finiszu gruszki, słodkie gruszki, słodkie jabłka, ale też kwaśne śliwki ume, nuta siarkowa, mineralna.
Likier sierpnia to Cytrynówka Świętokrzyska (14,5%) z notą 95. Konsystencja gęsta, wyciśniętego soku z cytrusa. Intensywny, naturalny, czysty aromat cytryn. W ustach geste, kwaśne, mocno cytrynowe. Długo pozostawia w ustach bardzo rześki smak wyciśniętej cytryny.
Odkryciem sierpnia jest marka The Lick. Nowość na rynku, polski likier kawowy o mocy 25%. Zapach dobrej, wytrawnej, świeżo zmielonej kawy. W smaku bardzo eleganckie połączenie alkoholu i kawy, czuć ciągle dobrą kawę, jest lekka słodycz, alkohol głęboko ukryty. Finisz gorzki, wytrawny, kawowy, oczyszcza usta, najpierw niemal cała słodycz błyskawicznie znika, potem zostaje w ustach posmak jak cukierka kawowego – Coffee Deluxe Drops. Smak jest unikatowy, nie ma podobnego w innych likierach kawowych, zaskakująco lekki.
Lektura sierpnia to Frédéric Lebel „The Quintessence of Armagnac” (Cherche Midi). Tłumaczona z francuskiego, napisana z pasją, z bogatym zapleczem historycznym, przedstawiająca dzieje armaniaku, produkcję i marki. Najlepsze kompendium o gaskońskim trunku.

Alkohol sierpnia 2023: Springbank 25YO 1998 Octave Duncan Taylor (Szkocja)

Spirytus sierpnia 2023: Spirytus OnSpirit Aqua Vitae 96% z Polskiego żyta (Polska)

Wódka czysta sierpnia 2023: Sedina Wódka Szczecin Unfiltered (Polska)

Wódka smakowa sierpnia 2023: Wychowana w Luksusie Wheat (Polska)

Gin sierpnia 2023: Archipelago Barrel Reserve (Filipiny)

Okowita sierpnia 2023: Wrzos Chmielówka Ustrońska 2023 (Polska)

Grappa sierpnia 2023: Schenatti Grappa Sforzato di Nebbiolo Barrique (Włochy)

Brandy sierpnia 2023: Georgian Legend XO Reserve 10YO (Gruzja)

Rum sierpnia 2023: Pere Labat Clos Parcellaire Les Mangles Blanc (Gwadelupa)

Whisky blended sierpnia 2023: Dewar’s 32YO Double Double Aged (Szkocja)

Whisky rye sierpnia 2023: Elijah Craig Straight Rye (USA)

Bourbon sierpnia 2023: Elijah Craig Barrel Proof 12YO 128 Proof (USA)

Amerykańska whiskey sierpnia 2023: Yellowstone American Single Malt 108 Proof (USA)

Irlandzka whiskey sierpnia 2023: Writer’s Tears Inniskillin Ice Wine Cask (Irlandia)

Likier sierpnia 2023: Cytrynówka Świętokrzyska (Polska)

Odkrycie sierpnia 2023: The Lick (Polska)

Lektura sierpnia 2023: Frédéric Lebel „The Quintessence of Armagnac” (Cherche Midi)

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.