To godny następca „Vademecum barmana” Zdzisława T. Nowickiego, a jednocześnie polski odpowiednik „Alkoholi świata” Andre Domine. Takiej książki od dawna brakowało, zwłaszcza, że alkoholowy słownik Jana Cieślaka jest już mocno nieaktualny. Sporo tu o rodzimych trunkach, zwłaszcza wódkach, ale omówione są wszystkie najważniejsze kategorie alkoholi plus propozycje koktajli. Co ważne, nie jest to wiedza z broszur i folderów reklamowych, lecz wynikająca z doświadczenia autorów, wiedzą o czym piszą – także organoleptycznie. Ze znawstwem piszą też o produkcji i o historii trunków, w sposób barwny, często okraszony własną opinią. Do współpracy Łukasz i Maciej Zarzeccy zaprosili kilku autorów, i tak o historii i technologii napojów alkoholowych pisze Edyta Lipińska, o wermutach Michał Bardel, o piwie Maciej Chołdrych, o koktajlach Jacek Wojdyło i Rafał Ciesielski. Obecność dodatkowych autorów bynajmniej nie zaburzyła jednolitości publikacji, natomiast wprowadza bardzo ciekawe uwagi fachowców w poszczególnych dziedzinach. Może szkoda, że Michał Bardel nie opisał także win likierowych, a Maciej Chołdrych destylatów z piwa, ale jestem pewien, że to nie ostatnie wydanie tej książki i będą nowe edycje.
Pozycja obowiązkowa w każdym szanującym się barze, a może na barze, tak żeby i klient mógł się dokształcać. Całość uzupełniają kolorowe zdjęcia. W kolejnym wydaniu przydałby się natomiast indeks.