Angostura Bitters

bitter produkowany na Wyspie Trynidad, najbardziej gorzki alkohol świata, rzecz nie nadająca się do picia, gorycz wykręca język na odwrotną stronę, a policzki automatycznie wciągają się do wnętrza jamy gębowej. Ten sam producent wytwarza także wysokiej jakości rumy. Nazwa pochodzi od miasta Angostura w Wenezueli, w którym mikstura została po raz pierwszy sporządzona w 1824 roku przez lekarza emigranta z Europy dra Siegerta. Podobno bitter ma właściwości lecznicze (przeciwgorączkowe działanie kory chinowej). Jak informuje producent: stała się wzorcem wielu wódek żołądkowych, w jej skład wchodzą m.in.: kora angostury, kora chinowa, kłącze galangi, korzenie arcydzięgla, goryczki i imbiru oraz czerwone drzewo sandałowe, które nadaje czerwonobrązowe zabarwienie. Ilość ekstraktywnych składników w wódce jest znaczna, a zawartość cukru niewielka, co powoduje, że Angostura ma przyjemny, ziołowo-korzenny zapach, ale smak – chociaż zharmonizowany – jest intensywnie gorzki. Moc to 48%. Uwagę zwraca charakterystyczna butelka, owinięta – jak lekarstwa – papierową etykietą. Nie konsumuje jej się bezpośrednio, Angostura wykorzystywana jest wyłącznie jako składnik drinków, a dodaje się 2-3 krople, np. Champagne cocktail zawiera dziewięć części szampana i jedną koniaku, które po zmieszaniu wlewa się na kostkę cukru nasączoną kilkoma kroplami Angostury.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.