rum destylowany na Gran Canaria (Wyspy Kanaryjskie) z własnych upraw trzciny cukrowej, która eksploatowana jest na wyspie od XVI wieku. Niektóre źródła podają, że do destylacji wykorzystywane są również przefermentowane banany. W wersji podstawowej w smaku słodki, trochę mdły, z wyraźnym posmakiem dębiny, niewątpliwie oryginalny. Produkowany od 1884 roku, właścicielem marki jest gorzelnia Arehucas. Złoty, o mocy 37,5%. Zakład oraz piwnice, w których leżakują beczki są otwarte dla zwiedzających. Firma produkuje kilka rodzajów rumów: White Rum głównie do koktajli, podstawowy Golden Rum, starzony przez trzy lata Mature Rum, starzony siedem lat Arehucas 7, leżakujący w dębie ponad 20 lat Capitan Kidd, jest też w wersji doprawionej miodem – Arehucas Guanche i Arehucas Doramas. Firma ma w ofercie również liczne likiery owocowe i mleczne, oczywiście na rumie.